Brunkager – I kategorien julesmåkager hører brunkager. Denne lille brune, krydrede kage, der dufter og smager af jul. Den er lidt besværlig at lave, men så afgjort besværet værd.

Da jeg var barn, arbejdede min mor på en kagefabrik. Karen Wolf hed den. Her havde hun en kollega, der hvert år til sommer (den årstid julekagerne på fabrik bliver fremstillet) stod for dejen til brunkagerne. Og det gjorde han så godt, at jeg aldrig har fået hjemmebagte brunkager i mit barndomshjem. Det var i hvert fald undskyldningen for ikke at bage dem selv.

Peberkager

Brunkager er sammen med honningkager og pebernødder det, man kalder peberkager.  En gammel slags, krydret småkage. At pebre betød nemlig tidligere at krydre, så retten – eller som her kagerne – får en stærkere smag. Altså ikke kun at krydre med peber.

Peberkager er derfor en generel betegnelse for store og små kager i forskellige former, bagt af en dej med hvede- eller rugmel i, sødet med honning eller sirup, og tilsat krydderier, som for eksempel ingefær, kanel, nelliker og kardemomme. Den betegnelse passer fint på brunkager.

Peberkagerne kan dateres helt tilbage til slutningen af 1400-tallet. Og ingredienser har stort set været de samme gennem alle årene.

Betegnelsen brunkager er af langt nyere dato. Omkring fra midten af 1800-tallet begynder brunkager så småt at vinde indpas i det danske sprog.

Brunkagerne blev mere almindelige i de danske køkkener, da jernkomfuret blev mere almindeligt. Det gjorde det nemlig nemmere at regulere varmen, så kagerne ikke blev for mørke og dermed for hårde til at spise. Brunkagerne har stort set alt været en småkage, der bages i forbindelse med julen.

Brunkager opskrift

Men tilbage til bagningen af dem. Bagersvenden fra dengang jeg var barn, er her ikke mere. Og opskriften er åbenbart ikke gået i arv, så nu må vi selv bage vores brunkager.

Antal brunkager:
Ca. 100 stk

Tid i alt:
1T 15M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til brunkager

 • 90 g sirup
 • 50 g sukker
 • 50 g margarine beregnet til bagning
 • 1 tsk. potaske
 • 1 tsk. stødt kanel
 • ½ tsk. allehånde
 • ½ tsk. stødt nellike
 • 1 spsk. citronsaft
 • 1 spsk. revet citronskal – naturligvis af en usprøjtet citron
 • 300 g mel

Sådan laver du brunkager

 1. Kom sirup, sukker og margarine i en gryde, og bring det i kog.
 2. Tilsæt potaske, når massen bruser.
 3. Tag gryden af varmen, og tilsæt kanel, allehånde og stødt kanel.
 4. Tilsæt til sidst citronsaft og revet citronskal, og bland det hele godt.
 5. Kom massen i en skål, og ælt mel i, til du har en ensartet dej.
 6. Tænd ovnen på 180°C varmluft.
 7. Rul dejen ud, mens den stadig er lun.
 8. Stik brunkager ud i ønskede former med kageudstikkere eller et glas. Den dej der bliver tilovers, kan rulles ud igen.
 9. Sæt brunkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
 10. Bag brunkagerne i ovnen cirka 6-8 minutter.
 11. Lad kagerne køle af på en rist, inden de lægges i kagedåser med tætsluttende låg.

Bliver dejen kold, kan du gøre den varm og blød igen ved at ælte den godt og grundig igennem.

Du kan sagtens bare lade dejen være i køleskabet og det kan være en god ide, hvis du er ude i at lave store portioner til hele julen. Så kan du bare tage dejen frem, når der kommer gæster. Jeg har selv prøvet med op til 10 dage i køleskabet.

Hvis du har børn i huset, så er det en sjov børneret at bruge små juleforme til at udskære brunkager i alle mulige sjove og julede former.

Hvis du er igang med det store julebag, så find opskrifterne på finskbrød pebernødder og jødekager her.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brunkager
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
x