Pebernødder

”Når en peberkagebager bager peberbagekager, ta’r han først en mægtig gryde og et kilo smør omtrent.” … Arh, det er måske lige i overkanten, med mindre du har tænkt dig at bage fire hundrede pebernødder.

For det er ikke peberkager, men pebernødder, det skal handle. Men de må vel også menes at høre ind under kategorien peberkager sammen med brunkager og honningkager.

pebernødder

Pebernødder – opskrift

Pebernødder – ja, peberkager i det hele taget – må vel nok siges at være blandt de småkager, der indeholder flest krydderier – også peber. Og der findes et hav af variationer. Nogle pebernøddebagere kommer hjortetaksalt i, andre allehånde. Nogen kommer hvid peber, men Ifølge Peberkagebagersangen duer det ikke. For ”Når det værste er af vejen, krydres peberkagedejen med en teske ægte peber og et lille drys kanel.”
5 fra 2 stemmer
Ret: Snack
Køkken: Dansk
Keyword: jul, pebernød
Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 9 minutter
Antal: 50 stk
Kalorier: 2388kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 æg
  • 175 g sukker
  • 2 spsk. piskefløde
  • 1 knsp. fintrevet muskat – ikke stødt muskat. En muskatnød der rives direkte nede i dejen
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 knsp. stødt peber – sort
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 250 g mel
  • 100 g blødt smør – tag det ud af køleskabet og stil det i stuetemperatur en times tid, inden du skal til at bage

Sådan gør du

  • Pisk æg og sukker let og luftigt – det er nemmest i en røremaskine. En elpisker kan også anvendes, men med et piskeris skal der altså virkelig lægges tålmodighed og kræfter i.
  • Pisk fløden i.
  • Bland krydderierne i melet, og smuldr smørret i, og tilsæt æggesnapsen.
  • Samle dejen – den er meget fedtet.
  • Stil dejen i køleskabet i mindst 1 time.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Rul dejen ud til fingertykke stænger – brug evt. lidt mel, så dejen slipper lettere.
  • Skær stængerne i stykker på størrelse med hasselnødder, og tril dem runde.
  • Sæt pebernødderne på bageplader beklædt med bagepapir.
  • Bag pebernødderne i ovnen i 6-9 minutter.
  • Lad dem køle helt af, før du kommer dem i lufttætte kagedåser eller glas, hvor de kan opbevares i 1 til 2 uger.

Noter

Tip: Pebernødderne kan fryses. Det kan dejen også. Så kan du lave store portioner og servere friskbagte pebernødder hele julen igennem. Blot ved at tage en portion dej op ad fryseren, og tø den op i køleskabet. Frys den evt. ned i stænger, så de blot skal skæres ud og bages. Der er heller ikke noget så hyggeligt som duften af nybagte julesmåkager.
Men pebernødder alene gør ingen jul. Husk også at lave klatkager af resten af risengrøden og æbleskiver eller mandazi, hvis du mere er til det afrikanske.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 2388kcal | Kulhydrat: 369g | Protein: 33g | Fedt: 88g | Mættet fedt: 19g | Kolesterol: 166mg | Natrium: 1014mg | Kalium: 370mg | Fiber: 8g | Sukker: 176g | Calcium: 92mg | Jern: 12mg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE