”Når en peberkagebager bager peberbagekager, ta’r han først en mægtig gryde og et kilo smør omtrent.” … Arh, det er måske lige i overkanten, med mindre du har tænkt dig at bage fire hundrede pebernødder.

For det er ikke peberkager, men pebernødder, det skal handle. Men de må vel også menes at høre ind under kategorien peberkager sammen med brunkager og honningkager.

Pebernødder – opskrift

Pebernødder – ja, peberkager i det hele taget – må vel nok siges at være blandt de småkager, der indeholder flest krydderier – også peber. Og der findes et hav af variationer.

pebernødder

Nogle pebernøddebagere kommer hjortetaksalt i, andre allehånde. Nogen kommer hvid peber, men Ifølge Peberkagebagersangen duer det ikke. For ”Når det værste er af vejen, krydres peberkagedejen med en teske ægte peber og et lille drys kanel.”

 

Og i min opskrift finder du både peber og kanel. Du kan selvfølgelig selv prøve dig frem, hvilke krydderier du synes, dine pebernødder bliver lækrest med. Men her får du min opskrift.

Disse ingredienser skal du bruge til cirka 50 stykker

  • 1 æg
  • 175 g sukker
  • 2 spsk. piskefløde
  • 1 knsp. fintrevet muskat – ikke stødt muskat. En muskatnød der rives direkte nede i dejen
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 knsp. stødt peber – sort
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 250 g mel
  • 100 g blødt smør – tag det ud af køleskabet, og stil det i stuetemperatur en times tid, inden du skal til at bage

Sådan laver du pebernødder

  1. Pisk æg og sukker let og luftigt – det er nemmest i en røremaskine. En elpisker kan også anvendes, men med et piskeris skal der altså virkelig lægges tålmodighed og kræfter i.
  2. Pisk fløden i.
  3. Bland krydderierne i melet, og smuldr smørret i, og tilsæt æggesnapsen.
  4. Samle dejen – den er meget fedtet.
  5. Stil dejen i køleskabet i mindst 1 time.
  6. Tænd ovnen på 200° C.
  7. Rul dejen ud til fingertykke stænger – brug evt. lidt mel, så dejen slipper lettere.
  8. Skær stængerne i stykker på størrelse med hasselnødder, og tril dem runde.
  9. Sæt pebernødderne på bageplader beklædt med bagepapir.
  10. Bag pebernødderne i ovnen i 6-9 minutter.
  11. Lad dem køle helt af, før du kommer dem i lufttætte kagedåser eller glas, hvor de kan opbevares i 1 til 2 uger.

Tip: Pebernødderne kan fryses. Det kan dejen også. Så kan du lave store portioner og servere friskbagte pebernødder hele julen igennem. Blot ved at tage en portion dej op ad fryseren, og tø den op i køleskabet. Frys den evt. ned i stænger, så de blot skal skæres ud og bages. Der er heller ikke noget så hyggeligt som duften af nybagte julesmåkager.

Men pebernødder alene gør ingen jul. Husk også at lave klatkager af resten af risengrøden og æbleskiver eller mandazi, hvis du mere er til det afrikanske.

Forberedelsestid: 1½ time

Tilberedningstid: 9 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Pebernødder
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)