Pebernødder

pebernødder

Pebernødder – opskrift

Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 9 minutter
Ret: Snack
Køkken: Dansk
Keyword: jul, pebernød
Antal: 50 stk
Kalorier: 2388kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Pebernødder – ja, peberkager i det hele taget – må vel nok siges at være blandt de småkager, der indeholder flest krydderier – også peber. Og der findes et hav af variationer. Nogle pebernøddebagere kommer hjortetaksalt i, andre allehånde. Nogen kommer hvid peber, men Ifølge Peberkagebagersangen duer det ikke. For ”Når det værste er af vejen, krydres peberkagedejen med en teske ægte peber og et lille drys kanel.”

Ingredienser

  • 1 æg
  • 175 g sukker
  • 2 spsk. piskefløde
  • 1 knsp. fintrevet muskat – ikke stødt muskat. En muskatnød der rives direkte nede i dejen
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 knsp. stødt peber – sort
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 250 g mel
  • 100 g blødt smør – tag det ud af køleskabet og stil det i stuetemperatur en times tid, inden du skal til at bage

Sådan gør du

  • Pisk æg og sukker let og luftigt – det er nemmest i en røremaskine. En elpisker kan også anvendes, men med et piskeris skal der altså virkelig lægges tålmodighed og kræfter i.
  • Pisk fløden i.
  • Bland krydderierne i melet, og smuldr smørret i, og tilsæt æggesnapsen.
  • Samle dejen – den er meget fedtet.
  • Stil dejen i køleskabet i mindst 1 time.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Rul dejen ud til fingertykke stænger – brug evt. lidt mel, så dejen slipper lettere.
  • Skær stængerne i stykker på størrelse med hasselnødder, og tril dem runde.
  • Sæt pebernødderne på bageplader beklædt med bagepapir.
  • Bag pebernødderne i ovnen i 6-9 minutter.
  • Lad dem køle helt af, før du kommer dem i lufttætte kagedåser eller glas, hvor de kan opbevares i 1 til 2 uger.

Noter

Tip: Pebernødderne kan fryses. Det kan dejen også. Så kan du lave store portioner og servere friskbagte pebernødder hele julen igennem. Blot ved at tage en portion dej op ad fryseren, og tø den op i køleskabet. Frys den evt. ned i stænger, så de blot skal skæres ud og bages. Der er heller ikke noget så hyggeligt som duften af nybagte julesmåkager.
Men pebernødder alene gør ingen jul. Husk også at lave klatkager af resten af risengrøden og æbleskiver eller mandazi, hvis du mere er til det afrikanske.

Nutrition

Kalorier: 2388kcal | Kulhydrat: 369g | Protein: 33g | Fedt: 88g | Mættet fedt: 19g | Kolesterol: 166mg | Natrium: 1014mg | Kalium: 370mg | Fiber: 8g | Sukker: 176g | Calcium: 92mg | Jern: 12mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på pebernødder

”Når en peberkagebager bager peberbagekager, ta’r han først en mægtig gryde og et kilo smør omtrent.” … Arh, det er måske lige i overkanten, med mindre du har tænkt dig at bage fire hundrede pebernødder.

For det er ikke peberkager, men pebernødder, det skal handle. Men de må vel også menes at høre ind under kategorien peberkager sammen med brunkager og honningkager.

Pebernødder og den historiske baggrund

Pebernødder er en traditionel, småkage som er dybt forankret i den europæiske julebagningstradition, med særlig popularitet i Danmark. Dens historie strækker sig tilbage til middelalderen, hvor krydderier som peber, ingefær, kardemomme og kanel var sjældne og kostbare, primært importerede gennem handelsruter fra Asien og Mellemøsten. Dette gjorde pebernødder til en luksuriøs delikatesse, forbeholdt højtider og særlige lejligheder.

I middelalderen troede man, at stærke krydderier som peber havde medicinske egenskaber, og de blev ofte anvendt til at bevare madvarer og som en form for medicin. Pebernødder, som blandt andet indeholdt peber, blev derfor anset for at være sundhedsfremmende og blev brugt som en form for ‘medicin’ mod forskellige lidelser. Disse tidlige versioner af pebernødder var sandsynligvis mere krydrede og mindre søde end de, vi kender i dag.

I takt med at krydderier blev mere tilgængelige i Europa gennem 1600- og 1700-tallets handel, begyndte pebernødder at blive mere udbredt. Opskrifter begyndte at variere regionalt, hvilket førte til en mangfoldighed af variationer på tværs af Europa. I Danmark, hvor pebernødder er særligt populære, blev de en fast del af juletraditionen. Her blev de ofte bagt i hjemmene i forbindelse med juleforberedelserne, hvilket styrkede deres rolle som et symbol på hygge og familiesammenhold.

I dag er pebernødder en integreret del af den danske juletradition. Selvom opskrifterne har udviklet sig, og krydderierne ikke længere er så eksotiske og dyre som i middelalderen, bibeholder pebernødderne deres historiske rødder. De symboliserer ikke blot en tid, hvor krydderier var sjældne og værdifulde, men også den varme og hygge, der er forbundet med julen. I nutidens Danmark er pebernødder en elsket del af julegodterne, og de bages og nydes i store mængder hvert år, når december måned ruller ind.

Sidst opdateret: 22. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter