Gulerodsbrud

Gulerodsbrud er et bagværk, der ligner en bolle, men den er ikke formet, som du normalt ville forme boller. De nærmest ”skovles” over på bagepladen, så ”bollernes” kant ligesom er brudt. Det er lidt særegen teknik, der skal bruges.

Sunde og nemme gulerodsbrud – opskrift

gulerodsbrud

Disse brud bliver pænt store, men du kan naturligvis vælge at lave dem mindre og få flere ud af portionen – husk så at regulere bagetiden derefter.

Ingredienser til 12 brud

  • 5½ dl vand
  • 50 g gær
  • 1 kg mel
  • 50 g sukker
  • 2 tsk. salt
  • 75 g blødt smør – lad det stå ved stuetemperatur en times tid
  • 4 gulerødder
  • 150 g solsikkekerner
  • 2 æg

Sådan laver du gulerodsbrud

  1. Lun vandet, så det er lunkent – ikke koldt og ikke varmt.
  2. Opløs gæren i vandet, og tilsæt mel, sukker og salt.
  3. Ælt det sammen, og ælt til sidst smørret ind i dejen, til du har en smidig, ensartet dej.
  4. Læg dejen på et meldrysset bord – eller stort skærebræt – og lad den hæve tildækket i ca. en time.
  5. Skræl, og riv gulerødderne på et ikke for groft rivejern – lidt finere end råkostsalat.
  6. Lav en stor fordybning i midten af dejen ved at slå i den med dine knoer.
  7. Kom gulerødder og solsikkekerner i fordybningen, og slå også æggene ud i den, og luk dejen sammen omkring det hele som en stor bolle.
  8. Hak dejen i småstykker med en skarp kniv. Saml hele tiden æg, kerner og gulerødder sammen og ind i dejen, mens du hakker. Æg, gulerødder og kerner skal fordeles jævnt i dejen, som skal være hakket i små stykker, så den er ujævn.
  9. Del dejen i 12 lige store stykker, og løft dem over på en bageplade – eller to – beklædt med bagepapir.
  10. Lad dem hæve tildækket i en time.
  11. Tænd ovnen på 200° C varmluft.
  12. Bag bruddene i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Koldhævet gulerodsbrud

Bruddene kan også koldhæves. Du kan bruge opskriften herover, dog bruger du kun 25 g gær, som du opløser i koldt vand. Dejen lader du hæve i køleskabet til næste dag. Dagen efter fortsætter du fra punkt 7.

Opbevaring af gulerodsbrud

Som tidligere nævnt bliver bruddene bløde og lækre og holder sig sådan i flere dage, hvis du opbevarer dem på køkkenbordet i en plasticpose med huller i, så der kan komme ventilation til.

Du kan også fryse dem ned, hvis de skal opbevares i længere tid. Frisk bagværk smager altid bedst, men bruddene smager faktisk stadig fint og er lækre, når de er blevet tøet op efter en tur i fryseren.

Gulerodsbrud kan bruges til lidt af hvert

De smager godt, og de kan bruges både som suppebrød, til morgen- eller kaffebordet og som en frokostbolle. Så det er en alsidig sag. De er lækkert bløde og holder sig lækkert bløde længe på grund af gulerødderne. De er ikke smækfyldt med kalorier – ligesom en chokoladekage – men de indeholder faktisk en del. Til gengæld mætter de også godt, så du kan nøjes med at tage en enkelt med i madpakken.

Forberedelsestid: 2½ time

Tilberedningstid: 15 minutter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x