Honningkage

Har man sagt honningkage, må man også sige Christiansfeld. Den sønderjyske by, der har gjort kagen kendt og elsket i hele Danmark. Kagerne stammer helt tilbage fra 1783, hvor bageren Christian Rasch indrettede et bageri, der senere blev overtaget af en parykmager(sic!).

Den opskrift du får her, er nok ikke en original Christiansfeld honningkage-opskrift, men det gør bestemt ikke resultatet dårligt.

Annonce

Honningkage

Honningkage – opskrift

Det gode ved denne kage er, at der er masser af den, og den kan holdes sig frisk længe, hvis den bliver pakket ind og stillet køligt.

Ingredienser til ca. 20 stykker – afhængig af størrelse

  • 500 g honning
  • 125 g sukker
  • 3 æg
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 2 tsk. stødt kanel
  • Saft af ½ appelsin
  • 1 dl piskefløde
  • 2 spsk. cremefraiche
  • 2 tsk. hjortetaksalt
  • 375 g flormelis
  • 3 spsk. kogende vand
  • 150 g blødt smør – stuetemperatur
  • Abrikosmarmelade
  • 50 g kakao
  • ½ dl vand

Sådan gør du

  1. Kom honning og sukker i en gryde, varm det op under omrøring til sukkeret er smeltet, og lad det herefter køle af, til det er lunkent.
  2. Tænd ovnen på 165° C, konventionel ovn.
  3. Pisk æggene let sammen, og rør ingefær, kanel, appelsinsaft, piskefløde og cremefraiche i.
  4. Hæld honningen i æggeblandingen, og rør det godt sammen.
  5. Bland mel og hjortetaksalt, og sigt det i lidt ad gangen, og rør indimellem. Rør, til du har en ensartet, tyk, flydende dej.
  6. Beklæd en bradepande på ca. 23 x 33 cm med bagepapir, og hæld dejen i den.
  7. Sæt kagen ind midt i ovnen i ca. 1 time til 1 time og 15 minutter. Bliver den for mørk, så læg et stykke stanniol over. Mærk i kagen med et kødspyd eller lignende redskab af metal. Hænger der dej ved, skal kagen blive i ovnen i lidt længere tid. Bag den ikke for længe, så bliver den hård.
  8. Lad kagen afkøle i formen.
  9. Rør imens en smørcreme ved at røre 125 g flormelis sammen med kogende vand. Tilsæt derefter det bløde smør, og bland godt rundt, til du har en smørcreme.
  10. Flæk kagen, og smør abrikosmarmeladen på den ene halvdel og smørcreme på den anden, og læg de to halvdele sammen igen.
  11. Rør en glasur af resten af flormelissen, kakao og vand. Hæld vandet i lidt ad gangen og kun så meget, at glasuren ikke bliver for tynd. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele.
  12. Pynt kagen med glasuren og evt. lidt krymmel eller anden kagepynt.

Du kan i stedet for glasur smelte 200 g mørk chokolade og smøre på kagen. Personligt kan jeg bedst lide den med glasur på.

Du kan også flække kagen to gange og lægge marmelade mellem de to af lagene og smørcreme mellem de to andre lag.

Hvis du vil bage kagen på forhånd, kan du gøre det og fryse den ned. Blot skal du vente med at lægge den sammen og vente med at komme glasur på, til den er tøet op og skal serveres.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 1¼ time

Sværhedsgraden er middel, og børn under 12 år får (nok) brug for lidt hjælp.

En anden traditionel kage, du nemt kan bage selv er drømmekage

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Honningkage
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here