Trifli hedder på engelsk trifle, hvilket betyder bagatel, så denne rabarbertrifli skulle altså være en rabarberbagatel. Det synes jeg nu ikke. Den smager som en drøm. Men hvis vi taler om sværhedsgraden –ja, så er det da ikke raketvidenskab.
Rabarbertrifli er en dessert. Den er lidt henad gammeldags æblekage med lag af knuste makroner, frugtkompot, vaniljecreme og evt. pyntet med flødeskum.
Rabarbertrifli – opskrift
Ingredienser
- 100 g mandler
- 400 g rabarberstilke
- 1 dl sukker
- ½ dl vand
- 2 tsk. kartoffelmel
- 1 vaniljestang
- 2 æggeblommer
- 3 spsk. sukker
- 1 spsk. majsstivelse
- 2½ dl mælk – helst sødmælk
- 2 dl piskefløde
- 150 g makroner
Sådan gør du
- Smut mandlerne, og hak halvdelen af dem.
- Skyl rabarberstilkene, skær det nederste af, og skær stilkene i skiver.
- Kom 1 dl sukker og vand i en gryde, der også kan rumme rabarberne, og bring det i kog.
- Tilsæt rabarberne, og kog dem ved svag varme, under låg i et par minutter, til de er møre.
- Rør imens en jævning af kartoffelmel og 2 tsk. koldt vand.
- Tag gryden af varmen, og jævn rabarberne.
- Bland de hakkede mandler i kompotten, og lad den køle af.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Rør æggeblommer, 3 spsk. sukker, majsstivelse og vaniljekorn sammen i en gryde.
- Tilsæt mælken, og kog op ved medium varme, under omrøring.
- Lad cremen koge i et minuts tid under stadig omrøring.
- Lad cremen køle af. Rør i den af og til.
- Pisk fløden til skum, og vend den i den kolde creme.
- Knus makronerne, og skær resten af de smuttede mandler i skiver.
- Kom creme, makroner (gem lidt til pynt) og kompot lagvis i et glas – det skal kunne rumme ca. 2½ dl.
- Stil rabarbertriflien på køl i mindst en time, før den serveres – men den kan sagtes tåle at stå der i længere tid, så du kan lave den i god tid.
- Pynt med mandelskiver og knuste makroner lige inden servering.
Nutrition
Rabarber og oxalsyre
I nye rabarber er der oxalsyre. Det er en organisk syre, der findes i andre planter også – f.eks. spinat. Syren kan virke ætsende på tandemaljen og influere på kroppens syre-basebalance. Men den kan uskadeliggøres med opløselige calciumsalte, som findes i mælkeprodukter.
Så rabarbergrød med mælk på eller rabarbertrifli med fløde behøver du ikke frygte.
Du kan også tilsætte non-oxal, som kan købes i supermarkedet.
Rabarberbladene derimod er ikke sunde for dig, så dem skal du ikke bruge i madlavningen.
Er du også fan af rabarber? Se hvilke andre opskrifter du kan finde med rabarber lige her.
2 Responses
Hej
Du laver vaniljecreme, men der står ikke noget om tilsætning af vanilje i cremen.
Hvor meget skal der i og skal der også noget i rabarberne?
Hej Hanne
Tak for info. Det er hermed rettet. 🙂