Tomatsalsa er en af de varer, du kan købe færdiglavede i supermarkedet. Men der er overhovedet ingen sammenligning mellem den, der er købt færdig, og den du laver selv. Har du først prøvet selv at lave det, så ved du, hvad jeg taler om. Har du aldrig prøvet selv at lave det, så prøv det nu! Tomatsalsa er blandt dem, der kaldes salsa roja – altså en rød sauce. Den er sammen med den grønne salsa – salsa verde – nærmest det mexicanske svar på salt og peber.
Opskrift på hjemmelavet salsa
Hjemmelavet tomatsalsa
Ingredienser
Sådan gør du
- Pil løget, og skær det i kvarter.
- Skyl tomaterne, og skær også dem i både – fjern rester af stilk og blomst.
- Pil hvidløgsfeddene.
- Bring løg, tomater, hvidløgsfed og de tørrede chilier i kog i så meget bouillon, at det lige dækker.
- Kog i 15 minutter.
- Blend det sammen med den skyllede koriander.
- Kør det gennem en finmasket si, og smag til sidst til med salt.
Nutrition
Vil du have en grovere salsa, som kan hænge fast på dine nachos, så prøv vores røde salsa med hele tomatstykker i.
Alternativ opskrift
Det er en lidt anden mexicansk salsa, der kaldes salsa cocida.
Opskrift på salsa cocida
Salsa cocida
Ingredienser
- 1 løg
- 200 g cherrytomater
- 6 fed hvidløg
- 2 friske røde chilipebre
- 1 lille bundt koriander
- Salt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 250° C.
- Fjern skallen på løget, og skær det i både.
- Skyl tomaterne, og skær dem i kvarter – skær rester af stilk og blomst af, og kassér det.
- Fjern skallen på hvidløgsfeddene.
- Skær chilierne over på den lange led, og fjern kerner, stok og stilk.
- Rist løg, tomater, hvidløg og chilier i ovnen, til de begynder at blive sorte.
- Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af.
- Blend dem sammen med skyllet og afdryppet koriander, og smag til med salt.
Nutrition
Tørring af chili i ovn
Du kan selv tørre dine chilier ved at hænge dem op indendørs eller udendørs, men det går lidt hurtigere i ovnen.
Vask chilierne, og skær dem i halve eller kvarter. Fjern evt. kernerne – det er ikke nødvendigt. Læg chilierne på en rist eller bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50° C med ovndøren lidt på klem. Efter ½ til 1 døgn er chilierne knasende sprøde og dermed færdige.
Bemærk, at hvis du tørrer stærke chilier, kan luften i huset også godt blive ”stærk”.
En endnu hurtigere måde at tørre chilier på er i en dehydrator/tørremaskine, hvis du har sådan én.