Franske vafler med smørcreme

franske vaflere

Franske vafler med smørcreme opskrift

Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Dessert, Kage, Snack
Antal: 15 stk
Kalorier: 111kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Hvis du prikker kagerne, inden de bliver bagt, får kagerne et mere autentisk look, ligesom Karen Volfs franske vafler. Men det har ingen indflydelse på hverken bagetid eller smagen.

Ingredienser

  • 75 g hvedemel
  • ½ dl vand
  • ½ tsk. lagereddike
  • 1 æggehvide
  • Perlesukker til drys

Ingredienser til smørcreme

  • 125 g blødt smør
  • 1 tsk. vaniljeessens
  • 125 g flormelis

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C – ikke varmluft.
  • Hak eller smuldr smør og mel sammen.
  • Tilsæt vand og eddike, og ælt eller rør dejen sammen.
  • Sæt dejen på køl, tildækket, i ca. en halv times tid.
  • Drys lidt mel ud på bordet, og rul dejen ud til ca. ½ cm tykkelse.
  • Stik cirkler ud med en udstikker eller et glas, der måler ca. 6 cm i diameter.
  • Rul cirklerne ud med kagerullen, så de bliver ovale, og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Saml dejen sammen, og gentag fra pkt. 4., indtil du har 30 ovale kager i samme størrelse.
  • Pensl kagerne med æggehvide.
  • Prik evt. med en gaffel, og drys med perlesukker.
  • Bag kagerne – en plade ad gangen – i ca. 8 minutter, til de er gyldne.
  • Afkøl kagerne på en bagerist.
  • Pisk smør, vaniljeessens og flormelis sammen til en smørcreme, og læg de afkølede kager sammen to og to til en fransk vaffel. Det synes jeg, er nemmest ved at komme smørcremen i en sprøjtepose.
  • Tip I: Det kan være en god idé at tage smørret til kagerne ud af køleskabet, skære det i tern og sætte det tilbage i køleskabet igen i 15 minutters tid, så du er sikker på, at det er koldt, når du skal smuldre det sammen med melet.
  • Tip II: Læg først kagerne sammen, højst et par timer inden de skal serveres, da kagerne ellers kan blive bløde.

Noter

Tip I: Det kan være en god idé at tage smørret til kagerne ud af køleskabet, skære det i tern og sætte det tilbage i køleskabet igen i 15 minutters tid, så du er sikker på, at det er koldt, når du skal smuldre det sammen med melet.
Tip II: Læg først kagerne sammen, højst et par timer inden de skal serveres, da kagerne ellers kan blive bløde.

Nutrition

Kalorier: 111kcal | Kulhydrat: 12g | Protein: 1g | Fedt: 7g | Mættet fedt: 4g | Flerumættet fedtsyre: 0.3g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Transfedtsyre: 0.3g | Kolesterol: 18mg | Natrium: 57mg | Kalium: 11mg | Fiber: 0.1g | Sukker: 8g | Calcium: 3mg | Jern: 0.2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Kagerne kan holde sig sprøde længe – uden cremen – i kagedåse. Smørcremen holder sig også fint i køleskabet. Tag den ud et par timer før, du vil lægge kagerne sammen, så den kan blive blød og lækker.

Min opskrift på franske vafler

I min ungdom passede jeg pakkemaskinen på linje 32 og 33 på kagefabrikken Kelsen – aka Karen Volf og nu Bisca – på Møn. Det var de franske vafler, der blev kørt dér. Og selvom jeg ikke var i dej-enden, så kan jeg godt bage franske vafler. Dog i et noget mindre antal, end der blev gjort på kagefabrikken.

Faktisk brød jeg mig ikke specielt meget om franske vafler, da jeg var barn og ung. Men efter min tid på kagefabrikken, hvor jeg havde smagt på dem lune … uhm, det mums. Så selvom kagerne skal køle af, inden du kommer smørcremen imellem dem, så und dig selv at smage dem lune med smørcreme i.

Andet fyld i franske vafler

Du kan smage smørcremen til med andre ting – f.eks. appelsin– eller citronsaft og -skal. Eller du k.an komme noget andet mellem kagerne, f.eks. nutella eller dulce de leche. Så hedder det nok ikke franske vafler mere, men måske italienske vafler (Nutella er italiensk) eller spanske vafler (dulce de leche er spansk). 

Sidst opdateret: 17. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter