Brusebadsboller er egentlig bare koldhævede boller. Det betyder, at du kan få friskbagte morgenboller uden at skulle stå med mel om ørerne og bolledej på fingrene og under neglene tidligt om morgenen før resten af husets beboere vågner, eller før du får gæster til morgenbord.
Du laver simpelthen alt klart aftenen før, så bollerne kun lige skal pensles med æg og måske have et drys kerner eller birkes, før de kan stilles i en kold ovn og bages, mens du snupper et brusebad. Deraf navnet.
Beates opskrift på brusebadsboller
Brusebadsboller opskrift
Ingredienser
Sådan gør du
- Bland de to slags mælk sammen, og rør gæren ud i væsken. Mælken skal ikke varmes til lillefingertemperatur, men skal helst have samme temperatur som gæren.
- Skær smørret i mindre stykker.
- Bland sukker og salt, hvede- og rugmel sammen, og hælde det i væsken sammen med smørret.
- Ælt eller rør dejen sammen til en sammenhængende og elastisk dej. Den må hellere være lidt for våd end lidt for tør.
- Del dejen i 12 så godt som lige store stykker, og form dem som boller.
- Læg dem efterhånden på en bageplade beklædt med bagepapir. De burde kunne være på én bageplade.
- Dæk bollerne med et viskestykke, som du har dyppet i koldt vand og derefter vredet hårdt op.
- Sæt pladen med bollerne med viskestykket over i køleskabet til næste dag.
- Pisk ægget sammen, og pensl bollerne med det.
- Drys evt. med birkes.
- Stil pladen i ovnen, og tænd på 200° C varmluft.
- Lad bollerne bage i 25 minutter.
Jeg drysser altid mine brusebadsboller med birkes, men de vil garanteret også smage godt med græskar-, solsikke- eller andre former for kerner eller frø. Eller helt uden noget.
Servér bollerne lune med smør, marmelade, ost eller chokoladecreme på – alt efter hvor sundt eller usundt det skal være.
Bollerne kan selvfølgelig laves og serveres på alle tider af døgnet. I så fald skal de hæve i mindst 8-10 timer i køleskabet.
Hvor længe kan brusebadsboller holde sig?
Brusebadsboller smager bedst lune – ligesom så mange andre nybagte boller – men du kan også opbevare dem i en plastikpose beregnet til fødevarer på køkkenbordet, hvor de kan holde sig nogle dage. Bliver de tørre, kan de ristes.
Du kan også fryse brusebadsbollerne og varme dem i ovnen igen. Jeg lader dem tø op, og giver dem derefter 5-7 minutter ved 200° C.