Men bønnefritter er faktisk ikke sværere at lave end dampede eller kogte bønner. Så hvorfor ikke serverer det, næste gang du har brug for noget lækkert tilbehør. De ser måske ikke lige så indbydende ud som de kogte bønner med deres friske grønne farve, men de smager bedre.
Bønnefritter – opskrift
Ingredienser
- Bønner (haricots verts) – du kan bruge friske eller frosne
- Lidt olivenolie
- lidt krydderier – timian, chiliflager eller dit favoritkrydderi
- Salt – gerne flagesalt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° C varmluft.
- Bred bønnerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og giv dem et par skvæt olie.
- Drys evt. med krydderier og lidt salt.
- Sæt dem i ovnen i ca. 30-40 minutter, eller til de er sprøde og lysebrune – vend et par gange undervejs.
- Giv dem et drys salt mere, et par minutter før de er færdige.
Kan serveres til aftensmaden eller som en snack med en lækker dressing eller dip til.
Har du fået lyst til også at prøve at lave dem med bacon, som jeg nævnte tidligere, kan du gøre ligesom du gør, når du laver asparges med bacon.
Er der overhovedet nogen, der kan lide grønne bønner?
Grønne bønner … er der overhovedet nogen, der kan lide grønne bønner? Jeg kan ikke. Det skulle da lige være med bacon om og stegt i ovnen eller som bønnefritter med groft salt på – ligesom på pomfritter. Egentlig kan man lave fritter af alle slags grøntsager – og altså også af bønner.
Når jeg spørger, om der overhovedet er nogen, der kan lide grønne bønner, så er det fordi, at I min familie spiser vi grønne bønner af høflighed mere end af lyst – altså de kogte eller dampede – og jeg har altså en stor familie.
Grønne bønner er nemme at tilberede, og det er nok også derfor, de serveres til alt fra oksesteg til frikadeller. De pynter også på fadet med deres grønne farve, og så er de super sunde. Men smagen … kedelig, hvis du spørger mig.
Grønne bønner SKAL tilberedes
Grønne bønner indeholder lectiner, hvilket er en toksisk substans, og de er giftige. Ved tilberedning ved høj temperatur – for eksempel kogning – uskadeliggøres lectinerne. Det er faktisk det samme, der gør sig gældende med stort set alle slags bønner, kidneybønner, limabønner, hvide bønner, pintobønner, sorte bønner osv. Selv bønnespirer indeholder lectiner.
Der er nok heller ingen, der kan finde på ikke at koge tørrede bønner – de sidstnævnte herover – og ovenikøbet også sætte dem i blød i døgns tid inden. Der er delte meninger om, hvorvidt det er nødvendigt med denne iblødsætning, hvis blot du sørger for at koge dine bønner hårdt og længe nok. Men det er en helt anden historie.
Men altså, hvis ikke du ønsker at være skyld i, at hele selskabet får diarré, opkastninger og kvalme, så tilbered dine bønner, før du serverer dem. Eneste undtagelser er mungbønner, sojabønner, kikærter og linser.
Forberedelsestid: 2 minutter
Tilberedningstid: 40 minutter