Hummerhaler

Hummerhaler – jomfruhummerhaler – hører ind under det, jeg vil kalde mundvandsløbende mad. Jeg er vild med de små stykker kød, der passer perfekt til en mundfuld. Stegte eller kogte – det er lige meget – de smager så skønt. Sejt og saftigt på samme tid. Og så er de forholdsvis hurtige at lave. Hurtigmums!

Der er rimeligt meget ”spild”, når du spiser hummere – især jomfruhummere. Men smid det nu ikke ud. For det er nemlig ikke skrald. Alt fra hummeren kan bruges i en lækker hummerbisque. Og har du ikke lige tid samme dag, som du laver hummerhaler, så frys det ned, og brug det en anden dag.

Hummerhaler

Du kan enten købe hele jomfruhummere og stege dem med det hele, eller du kan trække kroppen af og kun stege halerne – som jeg har gjort her – eller du kan købe frosne jomfruhummerhaler, men så er der ikke så meget skal til bisquen.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Fisk, Forret, Frokost
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Kalorier: 180kcal

Ingredienser

  • 100 g blødt smør
  • 1 fed hvidløg – kan udelades
  • 1 håndfuld blandede friske krydderurter – persille, basilikum, timian, salvie eller lignende
  • 1 spsk. citronsaft eller god eddike
  • Ca. 16 jomfruhummerhaler
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Rør smørret med en gaffel, så det bliver lidt cremet.
  • Pil hvidløgsfeddet, og hak det meget fint eller pres det ned i smørret.
  • Skyl krydderurterne, lad dem dryppe af, hak dem fint, og kom dem ned i smørret.
  • Kom citronsaft samt salt og peber i smørret, og bland det hele godt sammen til en ensartet masse.
  • Tænd ovnen på 180° C over- og undervarme.
  • Flæk halerne på langs, men lad et lille stykke foroven være, så halens to dele stadig er samlet.
  • Fjern tarmen.
  • Læk halerne i et ovnfast fad med skallen nedad, og fordel smørret over dem.
  • Sæt dem i ovnen i 15-20 minutter.

Noter

Hummerhalerne serveres som forret med en blandet salat, f.eks. en frisk sommersalat, og et stykke groft brød til at suge smørret op med.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 180kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 1g | Fedt: 20g | Mættet fedt: 13g | Kolesterol: 54mg | Natrium: 179mg | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 6mg

Stegning af halerne

Hvis du piller dine haler, så der ikke er skal på, smager de godt stegte f.eks. som tilbehør til førnævnte hummerbisque. Du piller dem ved at klemme om skallen, så den knækker. Derefter brækker du den op fra undersiden og fjerner den. Træk også haleskallen af, og husk at få fjernet tarmen.

Du skal bruge en pande med slip-let-belægning. På den opvarmer du olie til høj varme og lægger halerne med ”ryggen” nedad – de må ikke ligge for tæt. Skru lidt ned for varmen, og kom en god klat smør på panden, når halerne begynder at få en flot, gylden farve. Lad smørret bruse op, mens du laver cirklende bevægelser med panden. Vend halerne, og hæld forsigtig smør fra panden hen over dem med en spiseske. Hele denne proces må maks. vare to minutter, ellers bliver halerne seje.

Kogte haler

Endelig kan du også koge halerne og spise dem med en god mayonnaise til.

Halerne skal koges i kogende let saltet vand – gerne tilsat en dusk dild. De skal koge i ca. 4-5 minutter afhængig af størrelse.

Denne tekst blev sidst opdateret den 26. juni 2020 12:57

Mark Jensen