Kurabiye

Kurabiye – Det er altid sjovt at prøve nye opskrifter og især opskrifter fra fremmede lande med en helt anden madkultur end dansk.

Det gælder også, når det kommer til bagværk. Og det er kurabiye et godt eksempel på. Men hvad er kurabiye?

​Hvad er kurabiye?

En kurabiy er en tyrkisk te-kage. Vi har ikke rigtig noget i Danmark, der svarer til den. Det er mest af alt en meget vellykket kombination af en muffin, en scone og en småkage. Når den er helt nybagt, er den sprød udenpå og blød indeni.

Kurabiye opskrift

I Tyrkiet findes der ikke bare én opskrift på kurabiye, men mange. Den opskrift jeg bruger her er med appelsin, men der findes også nogle med chokolade eller andre lækkerier i.

Antal:
16-18 stk

Tid i alt:
3T 5M

Sværhedsgrad:
Medium

Ingredienser

  • 115 g smør
  • 115 g sukker
  • ½ tsk. vaniljepulver – ikke sukker, pulver
  • 2 æg
  • 1 appelsin – økologisk
  • 2¾ dl cremefraiche
  • 25 g smagsneutral olie – raps, solsikke eller lignende
  • 310 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • Lidt sukker til drys

Sådan laver du kurabiye

  1. Som det første skal du sørger for, at alle ingredienser har stuetemperatur.
  2. Pisk smør, sukker og vaniljepulver sammen. Det skal være let og luftigt. Brug en røremaskine eller en elpisker.
  3. Pisk æggene sammen, og tilsæt ¾ af massen.
  4. Tilsæt appelsinsaft og revet appelsinskal, cremefraiche og olie.
  5. Pisk det godt sammen.
  6. Bland mel, bagepulver og natron, sigt det ned i dejen, og vend det hele, indtil melblandingen er blandet grundigt ind i dejen.
  7. Lad dejen hvilke tildækket i køleskabet i minimum to timer.
  8. Form dejen til kugler af nogenlunde samme størrelse – lidt større end en valnød – brug evt. en ske.
  9. Sæt kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Der skal være lidt afstand imellem, da de hæver under bagningen.
  10. Sæt bagepladen/-pladerne i køleskabet, og lad dem hvile i endnu mindst ½ time. Det er vigtigt, at du over holde køletiden, da det er med til at give det ”sprækkerne” på overfladen af kagen.
  11. Varm ovnen op til 175° C.
  12. Pensl hver kurabiye med resten af æggemassen, og drys med lidt sukker.
  13. Sæt dem i ovnen, og bag dem i ca. 13-14 minutter, de må absolut ikke bage for længe, da de så bliver tørre. Bag kun til de gyldne, og sukkeret er smeltet.

Beates bagetip

Tip: Du kan sætte de færdigrullede kurabiye-kugler i køleskabet aftenen før og bage dem dagen efter.

Se eventuelt også andre tyrkiske bageopskrifter som her opskriften på Simit – tyrkisk variant af en doughnut eller Baklava – sødt bagværk.

Er du sulten efter flere godter fra HurtigMums, så kan du skrive din mail her! Så modtager du inspiration og mulighed for at deltage i HurtigMums konkurrencer fra tid til anden 🙂

Denne tekst blev sidst opdateret den 21. juli 2020 11:52

Laust