Vindaloo er en ret, der har sin oprindelse i Indien – eller rettere i kolonien Portugisisk Indien. Og egentlig blev den tilberedt med grisekød i store tern, men efter retten er blevet udbredt flere steder i verden, er den blevet tilpasset og tilberedes også både med lam, okse, fugl og fisk. Herunder får du opskriften på min chicken vindaloo – altså vindaloo med kylling.
Jeg ved ikke helt, hvad ordet ’vindaloo’ betyder. Jeg har hørt, det skulle betyde ’kogt i eddike’. Men jeg synes måske, det er lidt en overdrivelse at sige, at kyllingen er kogt i eddike – i hvert fald i min opskrift – selvom den dog er marineret i en krydderiblanding, hvor der også er eddike i. Jeg har også hørt, at ordet skulle betyde ’kartoffel’. Og jeg ved at ’aaloo’ betyder kartoffel på hindi, men der er altså overhovedet ikke kartofler i min opskrift.
Opskrift på vindaloo med kylling
Vindaloo med kylling
Ingredienser
- 1-2 fed hvidløg
- ¼ tsk. kardemommefrø
- 2 nelliker
- ¾ tsk. korianderfrø
- ½ tsk. spidskommenfrø
- ½ tsk. fennikelfrø
- ¼ tsk. hele sort peberkorn
- ½ tsk. stødt kanel
- 1 tsk. chilipulver
- ¾ tsk. ingefærpasta eller revet ingefær
- ½ tsk. sennepspulver
- ½ tsk. stødt gurkemeje
- 2½ spsk. lys vineddike
- 400 g kyllingebrystfilet
- 1 løg
- 1-2 røde chilipebre – afhængig af styrke og behag
- 2 spsk. olie
- 2 dl vand
- 1 kyllingebouillonterning
- 2 spsk. tomatpuré
- Evt. 1-2 spsk. majsstivelse
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil og hak hvidløgsfeddene fint.
- Rist kardemommefrø, nelliker, korianderfrø, spidskommefrø, fennikelfrø og de hele, sorte peberkorn i 2-3 minutter på en varm, tør pande.
- Tilsæt kanel, chilipulver, ingefær, sennepspulver, gurkemeje, hakket hvidløg og vineddike, og lad det simre i ½ minuts tid.
- Tilsæt vand, til det bliver til en tyk pasta.
- Skær kyllingekødet i mundrette stykker, og kom det i en plastikpose godkendt til fødevarer sammen med krydderipastaen, og lad det marinere i køleskabet i 12-24 timer.
- Pil løget, og hak det.
- Skyl chilipeber, fjern stilk, frøstand og kerner, og hak chilipeberen.
- Rist løg og chilipeber i 2-3 minutter i olien i en pande.
- Tag løg og chilipeber op fra panden, og brun kyllingen i marinaden på panden.
- Tilsæt løg og chilipeber igen sammen med vand, kyllingebouillonterning og tomatpuré.
- Lad det hele simre, til kødet er færdigtilberedt.
- Jævn evt. med majsstivelse udrørt i lidt vand, hvis du synes, sovsen er for tynd.
- Smag til med salt og peber.
Nutrition
Servér med kogte eller dampede ris og evt. noget lækkert hjemmebagt brød.
Vindaloo med andre typer kød
Som nævnt kan du bruge andre typer kød. Hvis du ønsker det, kan du bruge den samme marinade, mængde af kød og opskriften herover, hvis du blot tilpasser tilberedningstiden, så den passer med den type kød du bruger.