Her får du HurtigMums opskrift på baklava. Nedenfor kan du finde information om mange forskellige varianter af baklava i forskellige lande, så du kan tilpasse din variant.
Baklava
Ingredienser
- 1½ tsk. revet skal af en citron
- 560 g sukker + 2 spsk.
- ½ dl citronsaft
- 90 g honning
- 2 spsk. orangeblomstvand
- 300 g valnødder
- 300 g mandler
- 2 tsk. kanel
- 200 g smør
- 375 filodej
Sådan gør du
- Bring 3¾ dl vand, citronskal og de 560 g sukker i kog, og kog under omrøring, til sukkeret er opløst.
- Kog i 5 minutter, og lad det herefter simre i 5 minutter.
- Tilsæt citronsaft, honning og orangeblomstvand, og kog videre i et par minutter.
- Sæt gryde med indhold i køleskabet til afkøling.
- Tænd ovnen på 170° C konventionel varme.
- Smelt smørret.
- Hak nødder og mandler, og bland dem sammen med de 2 spsk. sukker samt kanel.
- Smør en bradepande (ca. 30 x 27 cm) med smeltet smør.
- Del filodejen i 12 lige store stykker, og rul dem ud i plader, der passer til bradepanden.
- Dæk bunden af bradepanden med et lag filodej.
- Smør filodejen med smeltet smør.
- Læg endnu et lag filodej, som smøres med smeltet smør.
- Fortsæt til der er 6 lag filodej, som er smurt med smeltet smør.
- Kom de hakkede nødder og mandler på.
- Forsæt med filodej og smør, filodej og smør, til der ikke er mere filodej.
- Tryk det sidste lag filodej ned, og skær et rombemønster i det.
- Hæld evt. overskydende smør over.
- Bag baklavaen i 30 minutter, og skru herefter ned til 150° C, og bag i yderlige 30 minutter.
- Tag kagen ud af ovnen, og skær den ud efter rombemønstret.
- Hæld siruppen (den i køleskabet) over kagen.
Hurtigmums Baklava opskrift
Baklava er en dessert – et bagværk – der stammer fra … ja, det ved man faktisk ikke helt. Men den er nationalkage i blandt andet Albanien, Bosnien, Bulgarien, Grækenland, Kosovo, Montenegro, Serbien og Tyrkiet.
Mange af disse lande og andre lande i Mellemøsten og det østlige middelhavsområde hævder, at netop de er ophavslandet for det søde bagværk. Du kan læse mere om det nedenunder opskriften.
Baklava et multikulturelt mekka af forskelligheder
Ovenfor skrev vi, at der er mange nationaliteter, der betragter deres variant af baklava som den rigtige. Vi har fundet den her virkelig spændende engelsksprogede artikel fra Libanon om Baklavas historie og forskelligheder. Her kan du læse om de nationale og madkulturelle forskelle, der er i Baklava:
- I Afghanistan serveres kagen i trekanter letover trukket med knuste pistachenødder
- I Albanien bruges der æggeblommer i dejen og valnødder som fyld.
- I Armenien bruges der både kanel og nelliker i kagen.
- I Aserbajdsjan serveres kagen i diamant forme serveret med enten en valnød eller mandel på toppen.
- I Bulgarien bruges der valnødder og sirup. Til tider også pistachenødder.
- På Cypern serveres kagen i trekanter letover trukket med knuste pistachenødder.
- I Grækenland skal dejen laves i 33 lag, som skulle være en reference til Jesus leveår. Ægte græsk dessert kage som baklava opskrift.
- I Iran er Baklava en noget tørrere variant end de fleste andre land, hvor den bliver serveret i diamantform og med en smule rosenvand.
- I Israel serveres kagen i en masse forskellige varianter med pistachenødder, valnødder, hasselnødder, mandler såvel som sukker, kanel, nelliker og siruppen er ofte med appelsin eller citron.
- I Jordan er dejen fyldt med nødder som eksempelvis (og rigtig ofte) pistachenødder
- I Libanon er filodejen fyldt med forskellige nødder og lavet med orangeblomstvand. Det er for god ordens skyld den opskrift vi har en variant af ovenfor.
- I Syrien serveres baklava i rhombe-formede stykker. Filodejens lag bliver fyldt med smør, valnødder og sirup.
- I Tyrkiet bruges der typisk pistachenødder, mandler og valnødder. Langs kystregionerne til det Sorte Hav bruges der ofte også hasselnødder. Om sommeren serveres Baklava i Tyrkiet ofte med is til som tyrkisk dessert. Mums!
Forskellige typer baklava
Andre eksotiske bagværk
Prøv eventuelt nogle af de andre eksotiske bagværksretter her på siden som mandazi og simit.
En reaktion
Mums