Amagermad

Opskrift på amagermad.

amagermad

Amagermad – opskrift

Samlet tid: 5 minutter
Antal: 1 amagermad
Forfatter: Beate Grandahl
Amagermaden må være den hurtigste ret at lave og den nemmeste opskrift. Men her får du den så alligevel.

Ingredienser

  • 1 skive franskbrød – alternativt kan du bruge brød bagt på blomkålsris det skal bare være lyst hvedebrød
  • 1 spsk. smør – så blødt at det er smørbart
  • 1 skive rugbrød

Sådan gør du

  • Smør franskbrødsskiven med smørret.
  • Læg rugbrødsskiven ovenpå.
  • Skær evt. maden over på skrå eller på tværs.

Noter

Skulle du have lyst til at forbryde dig mod amagermaden, kan du komme alt imellem de to skiver brød – ost, pølse, skinke, laks, roastbeef, leverpostej, flæskesteg, humus, agurk, tomat, chokolade, marmelade – kun fantasien sætter grænser.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min lille opskrift på amagermad

En amagermad er oprindeligt en skive franskbrød med smør med en skive rugbrød ovenpå. Altså en klapsammenmad af franskbrød og rugbrød – eller også er det omvendt.

Københavnerdrenge holder fast på, at franskbrødet skal vende nedad, ellers er det en hamburgermad. Men det må der være delte meninger om, for i Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv, står skrevet, at rugbrødet skal vende nedad.

Efterhånden klappes en amagermad også sammen om pålæg. I Jylland findes en variant med brun farin, som kaldes for en hamborgmad – ikke at forveksle med hamburgermaden, som faktisk kan fås i Tyskland (’hamburger butter brot’).

Hvad er op eller ned på en amagermad?

Som nævnt kan maden vendes på to måder. Én forklaring på, at franskbrødet skal vende nedad, går på, at det på et tidspunkt blev anset som nærmest blasfemiske at spise hvidt brød, som var luksus, i hverdagene. Og når det hvide brød vendte nedad, kunne Gud ikke se det. Hvad man ikke ser, har man ikke ondt af.

Hvorfor hedder det en amagermad?

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfra amagermaden har fået sit navn. Men en forklaring kunne være, at den traditionelle morgenmad på Amager var en kop kaffe og en amagermad. Traditionen skulle efter sigende være kommet med de hollandske amagerbønder.

Grunden til, at bønderne lagde brødet sammen, var, at det hollandske rugbrød var meget porøst og nemt gik i stykker, og derfor lagde de et stykke franskbrød under – eller ovenpå – for at holde sammen på rugbrødet.

Hvis det er korrekt, har amagermaden godt nok mange år på bagen, for hollænderbønderne kom til Amager i 1500-tallet.

Hvornår og til hvad spiser man Amagermad

Nu ved du altså, at en amagermad traditionelt er morgenmad. Men jeg har nu altid fået det som en mellemmad. F.eks. når jeg kom sulten hjem fra skole. Opskriften er jo så nem og hurtigt, at selv et barn kan finde ud af at lave den.

I dag kan jeg godt finde på at servere en amagermad til varme retter, når det skal gå lidt hurtigere end med kogte kartofler. F.eks. til en portion frikadeller eller medister med lidt lun rødkål og grønne asparges eller dampede gulerødder til. Faktisk kan du servere en amagermad til de retter, hvor du normalt ville servere groft brød med smør til.

En amagermad kaldes i øvrigt også en kærestemad, og det er vel også en slags ægteskab mellem to brødsorter, en slags fusion.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0

Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
3.60 from 10 votes (10 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter