Moules frites

Moules frites betragtes ofte som en fransk ret – og har da også et fransk navn og er tilligemed meget populær i Frankrig – men den stammer faktisk oprindeligt fra Belgien, hvor man jo også taler fransk. Den anses af nogen som Belgiens nationalret.

Retten består ganske enkelt af blåmuslinger og pommes frites. Synes du, det lyder som en mærkelig kombination? Det gjorde jeg i hvert fald, første gang jeg hørte og så moules frites, men der er intet mærkeligt ved smagen, den er faktisk bemærkelsesværdig god.

Få endnu mere inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

moules frites

Moules frites – opskrift

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: Forret
Antal: 4 personer
Kalorier: 2224kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Rettens navn lyder, som om det er besværligt og langsommeligt at lave, men det er det ikke, moules frites er en rigtig hurtig-mums-ret. Der findes med garanti mange udgaver af retten. Min opskrift involverer hvidvin, fløde, smør og andre gode sager.

Ingredienser

  • 1 kg bagekartofler
  • 1 dl eddike
  • 4 kg friske blåmuslinger det lyder af meget men i belgiske restauranter beregner man helt op til 1½ kg muslinger pr. person
  • ½-1 dl olivenolie
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 pastinakker
  • 6 gulerødder
  • 2 porrer
  • 2 spsk. smør
  • 3 dl hvidvin
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 1 liter fløde
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skrub kartoflerne grundigt, og skær dem i stave eller både, hvordan du nu vil have dine frites, og kom dem i en gryde med eddiken og så meget vand, at det dækker. Kog op, og kog 5-10 minutter.
  • Rens imens muslingerne. Skyl dem grundigt under rindende vand, og fjern med en lille kniv skægget, der stikker ud af skallen. Kassér døde muslinger. Se, hvordan du tjekker det efter opskriften.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, når de har kogt 5-10 minutter, og lad dem dampe tørre på blusset. Kom dem i en bradepande, bland dem godt med olivenolien, og sæt dem i ovnen i ca. 30 minutter, til de er møre – tiden afhænger selvfølgelig af størrelsen.
  • Skær imens skalotteløg, hvidløg, pastinak, gulerødder og porrer i små tern.
  • Varm smørret op i en stor gryde – den skal kunne indeholde muslingerne – og svits løget, til det er klart.
  • Tilsæt de øvrige grøntsager, og svits i 5-6 minutter.
  • Tilsæt hvidvin, lad det dampe i 2-3 minutter, til alkoholen er dampet af, og tilsæt herefter bouillon, fløde samt lidt salt og peber.
  • Tilsæt muslingerne, når suppen koger, og lad det hele koge i 4-6 minutter under låg, eller til de har åbnet sig. Ryst gryden et par gange undervejs.
  • Drys pommes fritene med groft salt.

Nutrition

Kalorier: 2224kcal | Kulhydrat: 128g | Protein: 82g | Fedt: 147g | Mættet fedt: 62g | Flerumættet fedtsyre: 9g | Enkeltumættet fedtsyre: 35g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 428mg | Natrium: 22881mg | Kalium: 3685mg | Fiber: 16g | Sukker: 30g | Vitamin C: 117mg | Calcium: 427mg | Jern: 24mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sådan tjekker du muslingerne

Mens du renser muslingerne, skal du tjekke, at de er lukkede. Er der en åben musling, giver du den et par lette slag mod bordkanten og lægger den til side. Efter et par minutter, skal den have lukket sig. Har den ikke det, skal du kassere den.

Hvis der er muslinger, som ikke har åbnet sig efter dampningen, kan du prøve at dampe dem lidt mere, men ikke for meget, for så bliver de hårde og kedelige. Hvis der stadig er nogle, der er helt lukkede, skal du også kassere dem.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter