Forret med laks – Skal du servere forret, går du aldrig galt i byen med laks. Røget, dampet, kogt, stegt eller bagt – ja, endda rå til sushi. Skal middagen lykkes, så serverer du laks til forret, så er forretten i hvert fald garanteret.
Afhængig af hvordan du tilbereder og anretter laksen, kan du servere den som en helt afslappet forret fredag aften sammen med vennerne, hvor hovedretten står på røde bøffer. Eller som en overdådig forret til den store bryllupsfest med hvide duer, festdækket bord med kongeligt porcelæn og sølvbestik samt Dom Perignon Champagne i glassene.
Opskrift på forret med laks og rejer
Forret med laks og rejer opskrift
Ingredienser
- 600 g lakseside med skind – men uden ben
- 300 g cremefraiche
- 150 g rød stenbiderrogn eller Cavi-art
- 1 citron
- Dild
- 200 g rejer – gerne fra frost optøede naturligvis
- 200 g hvid asparges – evt. fra glas
- Blandet salat
- Salt og peber
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 200° C.
- Læg laksen med skindsiden opad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Sæt laksen i den forvarmede ovn, og bag den i 18-20 minutter.
- Læg laksen over på serveringsfadet, og træk skindet af uden at ødelægge kødet.
- Dæk fad og laks med husholdningsfilm, og sæt det i køleskabet i mindst 1 time – det kan sagtens stå længere tid, så du kan være i god tid.
- Bland en dressing af cremefraiche, 75-100 g stenbiderrogn og lidt klippet dild.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Lad asparges og rejer dryppe af, så de er helt fri for væde – dup dem evt. med et stykke køkkenrulle eller med et rent viskestykke.
- Tag fisken ud af køleskabet.
- Fordel dressingen over laksen, og pynt med rejer, resten af stenbiderrognen og dild.
- Klip, riv eller skær salaten i mindre stykker, og læg den på fadet rundt om laksen sammen med de hvide asparges.
- Læg også citronbåde eller halve eller hele skiver citron.
- Drys med friskkværnet peber over laksen.
- Servér med et stykke lunt grydebrød eller lignende godt brød med smør på.
- Rester af dressing, rejer, stenbiderrogn og salat kan serveres ved siden af i små skåle.
Forskellen på stenbiderrogn og Cavi-art
Om du bruger stenbiderrogn eller Cavi-art er dit valg. Stenbiderrogn er – som navnet antyder – stenbiderens æg. Cavi-art er lavet af tang. Smagen er ikke helt den samme, så det er en smagssag, hvad man bedst kan lide.
Cavi-art har den fordel, at den kan serveres for veganere. Derudover kan den holde sig meget længere tid i køleskabet efter åbning end stenbiderrogn kan.
Fiskesvær
Har du renset din laks for skæl, inden du sætter den i ovnen, kan skindet spises. Det bliver sprødt som flæskesvær. Drys med lidt salt, skær det i strimler, og servér det eventuelt sammen med laksen.
Forret med laks går særligt godt til sommeraftener, fine fester og nytårsaften.