Nem opskrift på hjemmelavet solbærmarmelade med få ingredienser. Perfekt til morgenbordet, ostebordet og desserter – og kan holde sig i månedsvis.
Hjemmelavet solbærmarmelade er himmel på jorden. Og det er ikke svært at lave. Og ud over solbær skal der kun bruges citronsaft og sukker, nå ja og så lidt vand. Ting som de fleste har i deres køkken i forvejen – så billigt er det også. Nu er det ikke fordi solbærmarmelade er vanvittigt dyrt at købe, men det er stadig billigere at lave det selv.
I min have har jeg brombær-, hindbær-, stikkelsbær-, ribs- og solbærbuske. Og det er jeg ret glad for. Især når jeg ser priserne i dagligvarebutikker for friske bær – og så er de endda ikke nødvendigvis danske. Det er straks lidt billigere, hvis du køber de frosne, men de er med garanti heller ikke danske.
Opskrift på solbærmarmelade
Solbærmarmelade
Ingredienser
- 300 g solbær – skyllede og klargjorte – frosne eller friske
- 1 spsk. citronsaft
- 225 g sukker
- ¼ dl vand
- Evt. atamon
Sådan gør du
- Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en gryde, og bring det i kog.
- Lad det simre 25-35 minutter, til marmeladen har den rigtige konsistens.
- Hæld marmeladen i et steriliseret glas med tilhørende låg.
- Luk låget på med det samme, og vend glasset på hovedet i et par minutter.
- Lad marmelade køle helt af – herefter kan den spises.
Nutrition
Sådan tester du marmeladens konsistens
Det kan være svært at gennemskue, om marmeladen nu har den rigtige konsistens, når den er varm. For den er altid mere flydende varm, end når den er kølet af.
Men du kan nemt lave en test. Inden du sætter din marmelade i gang, sætter du en ren underkop i køleskabet. Når du mener, marmeladen er færdig, tager du underkoppen ud af køleskabet og kommer en teskefuld marmelade på. Efter meget kort tid vil marmeladen stivne, og du kan tydeligt se, om den er tyk nok. Hvis marmeladen ikke er tyk nok, så kog den et par minutter mere, og lav testen igen.
Har du glemt at sætte underkoppen i køleskabet, kan du i stedet for sætte den i fryseren i 5-10 minutter.
Solbærmarmelade – holdbarhed
Hvis du sørger for at sterilisere dit glas og låg, kan marmeladen holde sig i op til et år eller mere, når du opbevarer den køligt og mørkt. Når du har haft åbnet for glasset, forkortes holdbarheden, og du kan derfor med fordel opbevare marmeladen i køleskabet for at forlænge holdbarhedstiden.
Du kan sterilisere dit glas og låg ved at skolde delene med kogende vand. Eller du kan sætte dem i ovnen ved 100° C i ½ time.
Marmeladen skal hældes varm i glasset, så dræber det nemlig eventuelt resterende bakterier. Skru låget på, og vend glasset på hovedet, så marmeladen også kan dræbe eventuelle bakterier i låget.
Skyller du glasset med atamon – som er et konserveringsmiddel (E 211) – kan din marmelade holde sig endnu længere tid.