Flæskesvær

Har du nogensinde lavet svinekam stegt som vildt, så står du dér tilbage med en udmærket flæskesvær. Dog rå, men det er da ærgerligt at lade den gå til spilde. Måske har du ikke lige tid, mulighed og overskud til at gøre noget ved den, når du står og skal tilberede svinekammen, men frys den ned, og lav så sprøde flæskesvær af den, en dag I er lækkersultne.

Hvis du har tid, så gør dig selv den tjeneste at skære sværen ud i strimler, inden du lægger den i fryseren. Du kan nemlig sagtens koge dem frosne, men de er sværere at skære ud efter kogning.

Det er ikke spor svært at lave sprøde flæskesvær af sværen fra svinekammen. Det kræver der er lidt fedt på, men det behøver ikke være voldsomt meget. Det tager godt og vel en times tid at få dem færdige, men der er ikke meget arbejde ved det. Tiden bliver brugt på kogning og i ovnen.

Hjemmelavede sprøde flæskesvær

Det er vigtigt at dække flæskesværene til inde i ovnen. Flæskesvær ”popper” ligesom popcorn. Hvis ikke du dækker af, har du flæskesvær overalt i ovnen. Både i bunden, på varmelementet i toppen på ribberne i siderne af ovnen samt på bagvæggen. Og ikke nok med det, du har også fedtsprøjt over hele ovnen. Disse sprøjt bliver hurtigt hårde og sprøde, og så er de ikke sådan lige at vaske af.
Som du måske har gættet, taler jeg af erfaring. Første gang jeg lavede flæskesvær selv, var der ingen, der havde fortalt mig, at de skulle dækkes af, eller at det blev sådan et svineri. Det gav virkelig meget rengøring og besvær bagefter. Så ind med den ekstra plade, den er trods alt nemmere at vaske af.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 400 g svær
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 4 laurbærblade
  • tsk. groft salt
  • ½-1 tsk. fint salt

Sådan gør du

  • Skær sværen i strimler på ca. 1½-2 cm bredde, eller skær over i rillerne, hvis sværen er ridset. Er den meget tyndt ridset, så lad der være to svær i hver flæskesvær. Er sværen frossen, venter du med dette punkt, til efter du har kogt sværen.
  • Læg sværene i så meget vand, at det dækker.
  • Tilsæt peberkorn, laurbærblade og groft salt.
  • Bring det i kog, og lad det simre i 25 minutter.
  • Hæld vandet fra, og dup sværene tørre i et rent viskestykke eller lignende.
  • Gnid de tørre svær godt ind i fint salt, og bred dem ud i en bradepande beklædt med bagepapir.
  • Sæt bradepanden i en kold ovn, sæt en bageplade eller bradepande lige over med bunden i vejret, så der bliver et ”rum” til sværene.
  • Tænd ovnen på 225° C over- og undervarme, og steg/bag dem i ca. 40 minutter, til de er sprøde.
  • Er der meget fedt, der smelter af, bør det hældes af undervejs.

Så er der sprøde svær til chips-skålen eller til ribbens- eller flæskestegssandwichen.

Denne tekst blev sidst opdateret den 10. maj 2020 6:21

Pernille