Flæskesvær

Har du nogensinde lavet svinekam stegt som vildt, så står du dér tilbage med en udmærket flæskesvær. Dog rå, men det er da ærgerligt at lade den gå til spilde. Måske har du ikke lige tid, mulighed og overskud til at gøre noget ved den, når du står og skal tilberede svinekammen, men frys den ned, og lav så sprøde flæskesvær af den, en dag I er lækkersultne.

Hvis du har tid, så gør dig selv den tjeneste at skære sværen ud i strimler, inden du lægger den i fryseren. Du kan nemlig sagtens koge dem frosne, men de er sværere at skære ud efter kogning.

Hvordan laver man flæskesvær?

Det er ikke spor svært at lave sprøde flæskesvær af sværen fra svinekammen. Det kræver der er lidt fedt på, men det behøver ikke være voldsomt meget. Det tager godt og vel en times tid at få dem færdige, men der er ikke meget arbejde ved det. Tiden bliver brugt på kogning og i ovnen.

-->

flæskesvær

Hjemmelavede sprøde flæskesvær

Samlet tid: 1 time 5 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Det er vigtigt at dække flæskesværene til inde i ovnen. Flæskesvær ”popper” ligesom popcorn. Hvis ikke du dækker af, har du flæskesvær overalt i ovnen. Både i bunden, på varmelementet i toppen på ribberne i siderne af ovnen samt på bagvæggen. Og ikke nok med det, du har også fedtsprøjt over hele ovnen. Disse sprøjt bliver hurtigt hårde og sprøde, og så er de ikke sådan lige at vaske af.
Som du måske har gættet, taler jeg af erfaring. Første gang jeg lavede flæskesvær selv, var der ingen, der havde fortalt mig, at de skulle dækkes af, eller at det blev sådan et svineri. Det gav virkelig meget rengøring og besvær bagefter. Så ind med den ekstra plade, den er trods alt nemmere at vaske af.

Ingredienser

  • 400 g svær
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 4 laurbærblade
  • tsk. groft salt
  • ½-1 tsk. fint salt

Sådan gør du

  • Skær sværen i strimler på ca. 1½-2 cm bredde, eller skær over i rillerne, hvis sværen er ridset. Er den meget tyndt ridset, så lad der være to svær i hver flæskesvær. Er sværen frossen, venter du med dette punkt, til efter du har kogt sværen.
  • Læg sværene i så meget vand, at det dækker.
  • Tilsæt peberkorn, laurbærblade og groft salt.
  • Bring det i kog, og lad det simre i 25 minutter.
  • Hæld vandet fra, og dup sværene tørre i et rent viskestykke eller lignende.
  • Gnid de tørre svær godt ind i fint salt, og bred dem ud i en bradepande beklædt med bagepapir.
  • Sæt bradepanden i en kold ovn, sæt en bageplade eller bradepande lige over med bunden i vejret, så der bliver et ”rum” til sværene.
  • Tænd ovnen på 225° C over- og undervarme, og steg/bag dem i ca. 40 minutter, til de er sprøde.
  • Er der meget fedt, der smelter af, bør det hældes af undervejs.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Så er der sprøde svær til chips-skålen eller til ribbens- eller flæskestegssandwichen.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter