Samosa er en ret, der i særdeleshed er udbredt i Mellemøsten, det nordøstlige Afrika, det indiske subkontinent og dele af Centralasien. Selv har jeg stiftet bekendtskab med dem på indiske restauranter.

Det er små trekanter lavet af dej og fyldt med lækre sager. Traditionelt er de fyldt med løg, ærter, kartofler og krydderier. Står du og får venner på besøg, der ikke spiser kød, så er samosa en skøn, vegetarisk forret – eller buffetret. Men man kan også sagtens komme kød i.

samosa

Stop madspild

Du kan f.eks. komme rester i – ligesom i forårsruller. Grøntsager, gryderetter, nudler, ris. Jeg har selv haft lavet dem med en rest spaghetti og kødsovs i. Det smagte herligt, så brug din fantasi.

Traditionel samosa

Men her får du en opskrift på de mere traditionelle.

Ingredienser til 4 personer – 2 stk. til hver

  • 1 lille løg
  • 2 kogte kartofler – ca. 200 g i alt
  • ½-1 spsk. fedtstof – smør, margarine eller smagsneutral olie
  • 1½ spsk. tikka masala spice mix – kan købes i dagligvarebutikker. Det er en krydderiblanding bestående af koriander, hvidløg, tomat, spidskommen og citron. Du kan selvfølgelig også eksperimentere med at lave det selv, hvis du har lyst – jeg har ikke
  • 50 g ærter – bælgede. Evt. frosne
  • 4 plader filodej på ca. 30 x 40 cm
  • Smeltet eller flydende fedstof – smør, margarine, smagsneutral olie eller flydende margarine

Sådan laver du samosa

  1. Hak løget groft, og mos kartoflerne groft.
  2. Svits løget i fedtstoffet.
  3. Tilsæt tikka masala, kartofler og ærter, bland det godt, og lad det afkøle.
  4. Fold to plader filodej ud.
  5. Pensl dem med flydende fedtstof, og læg dem sammen.
  6. Skær nu dejen i fire stykker af 10 x 30 cm.
  7. Læg 1½ spsk. af fyldet i det ene hjørne.
  8. Fold hjørnet hen over fyldet i en trekant.
  9. Bliv ved med at folde trekanten, til der er ikke er mere dej.
  10. Læg samosaen på en bageplade beklædt med bagepapir.
  11. Fortsæt med alle fire dejstrimler.
  12. Gentag fra pkt. 4 med de to sidste plader filodej.
  13. Pensl til sidst alle samosaerne med flydende fedtstof.
  14. Varm ovnen op til 225° C, og bag samosaerne i ca. 7 minutter, til de har fået en gylden farve.

Du kan servere disse samosaer med 2 dl yoghurt naturel, 2 spsk. grofthakket, mild mangochutney, 1 fed knust hvidløg, 2 spsk. finthakkede mynteblade og lidt groft salt blandet sammen til en raita. Men hvad du serverer til dine samosaer, afhænger selvfølgelig af fyldet.

Filodej

Fildodej kan købes i assorterede dagligvarebutikker. Det kan fryses, men det er absolut nemmest at arbejde med, hvis det ikke har været i fryseren, da det ellers nemt klistrer sammen og går i stykker, når du vil dele det.

Filodej tørrer hurtigt ud. Og det er umuligt at arbejde med, når det er tørt. Derfor er det en god idé at holde plader, du ikke skal bruge lige nu og her, fugtige. Det kan du f.eks. gøre med et hårdt opvredet viskestykke. Gør det nu – også selvom det kun er 5-10 minutter – så sparer du dig selv for mange ærgrelser.

 

Forberedelsestid: 30 minutter

Tilberedningstid: 7 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Samosa
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email