Traditionel samosa
Ingredienser
- 1 lille løg
- 2 kogte kartofler – ca. 200 g i alt
- ½-1 spsk. fedtstof – smør margarine eller smagsneutral olie
- 1½ spsk. tikka masala spice mix – kan købes i dagligvarebutikker. Det er en krydderiblanding bestående af koriander hvidløg, tomat, spidskommen og citron. Du kan selvfølgelig også eksperimentere med at lave det selv, hvis du har lyst – jeg har ikke
- 50 g ærter – bælgede. Evt. frosne
- 4 plader filodej på ca. 30 x 40 cm
- Smeltet eller flydende fedstof – smør margarine, smagsneutral olie eller flydende margarine
Sådan gør du
- Hak løget groft, og mos kartoflerne groft.
- Svits løget i fedtstoffet.
- Tilsæt tikka masala, kartofler og ærter, bland det godt, og lad det afkøle.
- Fold to plader filodej ud.
- Pensl dem med flydende fedtstof, og læg dem sammen.
- Skær nu dejen i fire stykker af 10 x 30 cm.
- Læg 1½ spsk. af fyldet i det ene hjørne.
- Fold hjørnet hen over fyldet i en trekant.
- Bliv ved med at folde trekanten, til der er ikke er mere dej.
- Læg samosaen på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Fortsæt med alle fire dejstrimler.
- Gentag fra pkt. 4 med de to sidste plader filodej.
- Pensl til sidst alle samosaerne med flydende fedtstof.
- Varm ovnen op til 225° C, og bag samosaerne i ca. 7 minutter, til de har fået en gylden farve.
Noter
Nutrition
Lidt om HurtigMums’ samosa opskrift
Samosa er en ret, der i særdeleshed er udbredt i Mellemøsten, det nordøstlige Afrika, det indiske subkontinent og dele af Centralasien. Selv har jeg stiftet bekendtskab med dem på indiske restauranter.
Det er små trekanter lavet af dej og fyldt med lækre sager. Traditionelt er de fyldt med løg, ærter, kartofler og krydderier. Står du og får venner på besøg, der ikke spiser kød, så er samosa en skøn, vegetarisk forret – eller buffetret. Men man kan også sagtens komme kød i.
Stop madspild
Du kan f.eks. komme rester i – ligesom i forårsruller. Grøntsager, gryderetter, nudler, ris. Jeg har selv haft lavet dem med en rest spaghetti og kødsovs i. Det smagte herligt, så brug din fantasi.
Filodej
Fildodej kan købes i assorterede dagligvarebutikker. Det kan fryses, men det er absolut nemmest at arbejde med, hvis det ikke har været i fryseren, da det ellers nemt klistrer sammen og går i stykker, når du vil dele det.
Filodej tørrer hurtigt ud. Og det er umuligt at arbejde med, når det er tørt. Derfor er det en god idé at holde plader, du ikke skal bruge lige nu og her, fugtige. Det kan du f.eks. gøre med et hårdt opvredet viskestykke. Gør det nu – også selvom det kun er 5-10 minutter – så sparer du dig selv for mange ærgrelser.
2 Responses
Er det muligt, at lave samosaerne dagen før man skal bruge dem, og så blot lune dem på dagen i ovnen? Jeg skal nemlig have gæster, og vil gerne lave dem klar til forretten i godt tid, hvilket er nemmest dagen før.
Med venlig hilsen
Jannie
Hej Jannie
Undskyld det sene svar. Nu har du måske allerede prøvet, så du kan fortælle mig svaret? For jeg har aldrig prøvet det og ved derfor ikke, hvordan resultatet bliver. Umiddelbart ville jeg tro, at de blev lidt sejere/blødere, end hvis de serveres, når de kommer ud af ovnen. Men det er da et forsøg værd.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums