Brunkål er ikke en kåltype som hvidkål, rødkål og grønkål. Brunkål er rigtig god, gammeldags, dansk husmandskost. En rigtig simreret, der tager tid at lave. Brunkål er, som navnet antyder, brunet kål. Du kan bruge hvidkål eller rødkål, når du skal lave brunkål.

Brunkål er ikke specielt hurtigt at lave. Det tager mindst en god times tid og mere til, hvis du koger det med kød. Brunkål kan nemlig både tilberedes som en selvstændig ret og som tilbehør til svinekød eller farsretter.

Jeg har dog en veninde, der ”praler med”, at hun kan lave brunkål på ½ time. Hun farver kålen med kulør – ligesom nogle restauranter gør, når de bruner kartofler – i stedet for at brune den af i sukker. Men helt ærligt, den tid du bruger på at brune kålen, er givet godt ud, for det giver smag … god smag! Mums!

Brunkål opskrift

Når jeg laver brunkål, laver jeg det som en selvstændig ret med kød og det hele i gryden. Du får lige opskriften.

Antal personer:
4

Tid i alt:
3T

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til brunkål

  • 1 hvidkålshoved – ikke det største du kan finde, men sådan et mellemstort et
  • 150 g røget bacon – jeg kan godt finde på at bruge lidt mere eller lidt mindre bacon og tilsvarende mindre eller mere flæskekød
  • 50 g sukker
  • 30 g smør
  • 350 g flæskekød i tern – eller som det passer op til 500 g kød og bacon tilsammen
  • 3-4 store kartofler
  • Salt og peber

Sådan laver du brunkål

  1. Snit kålen fint – et mandolinjern eller en gammeldags ostehøvl er god at snitte kål med.
  2. Kom salt over kålstrimlerne, og lad dem trække i 5 minutters tid.
  3. Skær baconen i mindre tern.
  4. Skyl kålen grundigt, og lad den dryppe lidt af.
  5. Skræl kartoflerne, og skær dem i tern.
  6. Smelt sukkeret i en stor gryde, hvor der er plads til både kål og kød.
  7. Tilsæt margarine, og lad det smelte sammen med sukkeret.
  8. Tilsæt kålen lidt ad gangen – sådan en god håndfuld ad gangen er meget passende.
  9. Brun al kålen, til den er gyldenbrun.
  10. Lav en fordybning, og kom kød og bacon i fordybningen, og dæk med kartoflerne.
  11. Læg låg på, og lad det hele simre, til kålen er kogt, kartoflerne udkogt, og kødet er mørt. Det tager 2-2½ times tid.
  12. Rør undt i retten, så det hele bliver blandet godt.

Jeg serverer altid syltede rødbeder – gerne hjemmesyltede – engelsk sovs og hjemmebagt rugbrød.

Det er ikke alle opskrifter, der har kartofler på ingredienslisten, men jeg synes det jævner brunkålen, så den får en god konsistens.

Ligeledes er det heller ikke i alle opskrifter, kålen saltes inden brug, men saltet gør kålen smidig og giver den en mildere smag. Denne fremgangsmåde kan du også bruge til stuvet hvidkål og til kålsalater. Til kålsalater hvor kålen ikke koges efterfølgende, har kålen dog godt at trække i længere tid.

Vil du drikke vin til din brunkål, så er en let afkølet hvidvin på pinot gris-druen absolut at foretrække. Da brunkålen gerne må serveres rygende varm, skal vinen ikke være iskold. Det giver en for stor temperaturforskel, hvilket ikke er behageligt.

Velbekomme!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brunkål
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 21 Review(s)