Hvidkålssalat er et særdeles sundt og frisk tilbehør til mange retter. Der er ikke som sådan en dressing i. Så der er ikke noget hvidt stads som safter rundt og blander sig med sovsen. Derfor egner hvidkålssalaten her sig som tilbehør til et stort antal retter – også dem med sovs.
Der er nok mange, der tænker stuvet hvidkål, når ordene hvidkål og tilbehør falder i samme sætning. Men stuvet hvidkål spises jo i stedet for sovs, så det ville man næppe servere til f.eks. gullash eller chili sin carne, men det kan man sagtens gøre med hvidkålssalat.
Er du ikke så meget for den kraftige hvidkålssmag, kan du bruge spidskål i stedet. Spidskål er meget mildt i smagen i forhold til hvidkål – til gengæld indeholder den ikke helt så mange vitaminer som hvidkål. Hvidkål indeholder både C-, og B-vitaminer – herunder folat – samt mineralerne kalium og magnesium, som alle er livsnødvendige for vores sundhed.
Hvidkålssalat opskrift
Ingredienser
- 600 g hvidkål – med stuetemperatur
- 2 tsk. fint salt
- 2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
- Revet skal af 1 citron – usprøjtet naturligvis
Sådan gør du
- Snit hvidkål fint – i tynde strimler og uden stokken. En gammeldags ostehøvl er god at snitte kål med.
- Drys med fint salt, og fordel det godt over al kålen, og lad det trække i ca. 15 minutter, til kålen bliver blød og falder sammen. Det nedbryder cellevæggene og trækker vandet ud af den og gør den mindre knasende at tygge i.
- Kog imens en sirup af hyldeblomstsaft og revet skal af citron. Det tager ca. den samme tid, som saltningen af kålen. Siruppen skal have den tykkelse, sirup nu engang har.
- Skyl saltet af hvidkålen, og pres alt vandet ud af den.
- Vend kålen med siruppen. Hvis kålen er for kold, har siruppen tendens til at størkne og blive til karamel, derfor skal kålen have stuetemperatur.
- Nu er hvidkålssalaten færdig og klar til at blive serveret og spist. Men den bliver ikke ringere af at trække, hvis du har andre ting, du skal have tilberedt, før maden er klar.
Hvidkålssalat med æbler
Vil du variere hvidkålssalaten, kan du tilsætte groft revet æbler til hvidkålssalaten. Kan du finde en sort med en lækker, rød skræl giver det endda lidt ekstra for øjet. Drys evt. med snittede nøddekerner.
Hvidkålssalat med rødkål
Hvis du vil have noget for øjet og ikke vil have æbler i, så skift hvidkålen ud med rødkål. Der er ikke megen forskel på smagen af rå hvidkål og rødkål, men rødkålen er unægtelig noget mere kulørt at se på.
Vidste du i øvrigt, at du kan bruge rødkål på nøjagtig samme måde som hvidkål? Så du kan også lave stuvet rødkål. Rødkål kan dog godt miste sin fine, røde kulør under tilberedning, men det kan du undgå ved at tilsætte syre fra frugt, eddike eller vin.
Se eventuelt også vores opskrift på selleripuré her.