Luftige boller

Der findes et hav af opskrifter på boller – nemme, hurtige, gammeldags, luftige osv. boller. Og der findes også mange forskellige favoritter. Derfor findes der også mange forskellige ”verdens bedste” boller. For hvem skal bedømme? Det skal du. Og det skal jeg. For smag og behag er forskelligt. Jeg kan godt lide luftige boller, og det er de her – så det er verdens bedste (luftige) boller.

Min mors hjemmebagte boller kaldte vi for ”kanonkugler”. De var bestemt ikke hårde, men de var faste i krummen. Men det opvejede de mange rosiner og et godt lag tandsmør til fulde. Boller smager bedst med smør på, synes jeg. Men du behøver ikke tandsmør for at få disse boller til at glide ned gennem spiserøret.

Luftige boller

Det der giver disse boller deres luftige konsistens er, at der er græsk yoghurt – eller et andet surmælksprodukt – i. Det skal ikke være det fedeste, du kan finde. Helst ikke mere end 10 % fedt, men mindre kan også gøre det.

Luftige boller

Luftige boller

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 55 minutter
Ret: Brød, Frokost, Morgenmad
Antal: 14 stk
Kalorier: 169kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 50 g Smør
  • 3 dl Mælk
  • 100 g Græsk yoghurt, skyr eller et lignende surmælksprodukt
  • 25 g Gær
  • tsk Sukker
  • tsk Salt
  • 475 g Hvedemel
  • 1 stk Æg

Sådan gør du

  • Smelt smørret, uden at det bruner.
  • Tilsæt mælken, og hæld blandingen over i en skål.
  • Pisk den græske yoghurt hurtigt ud i blandingen, og opløs gæren i det.
  • Bland sukker og salt i melet, og kom det i skålen.
  • Slå dejen sammen med en grydeske. Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er for våd, men hellere for våd end for tør. Du kan altid tilsætte mere mel efterfølgende.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca. 1½ time ved stuetemperatur.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt i gennem.
  • Del dejen i 14 nogenlunde lige store dele og form dem til boller.
  • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tænd ovnen på 250° C.
  • Lad bollerne hæve, til ovnen er varm – eller i hvert fald i ca. 15 minutter.
  • Pisk ægget sammen, og pensl bollerne med æg.
  • Sæt dem i ovnen, og bag dem i ca. 10-12 minutter, eller til de har taget farve og er gennembagte. Bank let på dem – hvis de lyder hule, er de gennembagte.

Noter

Tip I: Hvis du vil give bollerne et ekstra pift, så drys dem med groft kværnet hvedemel – f.eks. Semola – eller havregryn, efter du har penslet med æg, og inden du sætter dem i ovnen. Vil du have rosiner i bollerne, så kom ca. 75 g jumborosiner i melet, inden du kommer det i skålen.
Tip II: Bollerne kan også bruges som madbrød/kuvertbrød. Lav dem lidt mindre – f.eks. halv størrelse, så der bliver 28 stk. ud af dem. Og form dem lidt mere ovale end runde. Drys med flagesalt eller groft salt, inden bagningen.

Nutrition

Kalorier: 169kcal | Kulhydrat: 28g | Protein: 6g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 2g | Kolesterol: 9mg | Natrium: 81mg | Kalium: 96mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Calcium: 41mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Bollerne smager afsindigt godt lune, men holder sig faktisk friske forbavsende længe – så længe de ikke er skåret over, naturligvis.

Spis dem med hjemmelavet nutella, ost, marmelade eller noget skiveskåret pålæg. De smager nu også dejligt bare med lidt smør på.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter