Falafel

Nedenfor kan du finde opskriften på både traditionelle og libanesiske falafler. Mange kalder falafel for veganske frikadeller, men falafler er mere sprøde. De kan spises som en snack eller som fyld sammen med salat og andet grønt i for eksempel pitabrød.

Hjemmelavet falafel opskrift

Der findes mange variationer af falafel. Fælles for dem, er at de er lavet af tørrede bønner eller kikærter, som bliver blendet sammen med krydderurter og krydderier. De kan tåle en del krydderier og krydderurter, hvis de ikke skal blive for neutrale i smagen. Dette er en nem og hurtig opskrift på falafel, dog kan du kigge længere nede i opskriften hvor du kan se hvordan man laver ægte libanesisk falafel.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Afrikansk, Arabisk, Tyrkisk
Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 Personer
Kalorier: 234kcal

Ingredienser

  • 500 g kikærter husk at sætte dem i blød i ca. 8 timer
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3 tsk. stødt koriander
  • 3 tsk. stødt spidskommen
  • 1 bdt. frisk persille
  • 2 spsk. citronsaft
  • Frisk chilipeber eller chilipulver efter smag
  • Salt og peber
  • Olie til at fritere i

Sådan gør du

  • Skyl kikærterne grundigt, og lad dem dryppe af.
  • Blend alle ingredienserne sammen – undtagen olien. Det kan være en fordel at komme kikærterne i lidt ad gangen.
  • Varm olien op i en dyb pande eller i en gryde.
  • Form massen til boller, og kom dem i den varme olie, og lad dem fritere til de er brune og sprøde.
  • Tag dem op af olien, og læg dem på fedtsugende papir.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 234kcal | Kulhydrat: 41g | Protein: 12g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 14mg | Kalium: 491mg | Fiber: 11g | Sukker: 8g | Vitamin C: 11mg | Calcium: 90mg | Jern: 5mg

Tip II: Er falafelmassen for tør, så tilsæt et æg.

Der bliver ca. 35-40 falafler ud af denne opskrift, men det afhænger selvfølgelig af størrelsen, du former dem i.

Falafel i ovnen

Du kan også lave falafler i ovnen.

Tænd ovnen på 200° C, og sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olie, og bag dem i ca. 30 minutter – når halvdelen af tiden er gået, vender du falaflerne, så de kan få farve på begge sider.

Falafler lavet i ovnen bliver ikke helt så sprøde, som når du frituresteger dem. Til gengæld slipper du for lugten af friture, men den kan nu ellers også skabe stemning, hvis I gerne vil drømme jer hen til den lokale falafelbar ved Middelhavets østlige bred.

Skal kikærter koges til falafel?

Kikærterne skal ikke koges, inden du blender dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at du husker at sætte dem i blød i god tid, så de kan nå at blive medgørlige.

Libanesiske falafler

Nedenfor får du en opskrift som er inspirereret af det libanesiske køkken. Her får du nemlig libanesiske falafler!

Ægte libanesisk falafel med tahindressing

Elsker du også falafel så meget, at du er villig til at begive dig ud i at lave det på anden måde, som smager himmelsk? Denne opskrift er fra bunden af hvor der er masser krydderurter og krydderier i. Hos libaneserne er kendetagnet ved falafel at de både kommer hestebønner og kikærter i, og så er der palæstinenserne som kun bruger kikærter hvor egypterne kun bruger hestebønner til deres falafler. Så falafel er en fællesbetegnelse for en masse versioner, men en ting er helt sikkert – det smager for mums! Denne opskrift er nok til 8 personer, dog hvis det er for meget kan du enten halvere ingredienserne eller komme resten af falafel dejen i en plastikpose og fryse det ned.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Libanesisk
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 8 personer
Kalorier: 166kcal

Ingredienser

  • 450 g tørrede skallede hestebønner
  • 340 g tørrede kikærter
  • 1 bdt. frisk persille
  • 1 bdt frisk koriander
  • 8 hvidløg
  • 1 løg
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 spsk salt
  • 2 spsk mel
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk kommen
  • 3 tsk koriander
  • 1 knsp sort peber
  • Chili

Tahindressing

  • 2 spsk tahin
  • 5 citroner
  • 2 hvidløg
  • lidt salt

Sådan gør du

  • Læg hestebønnerne og kikærterne i blød i separate skåle natten over.
  • Næste dag dræner du bønnerne og kikærterne og skyller dem.
  • Kom bønnerne i en si og lad dem tørre lidt, derefter blendes bønnerne til det ligner brødkrummer. Bønnerne sættes til side i en stor skål.
  • Dernæst skylles og blendes kikærterne på samme måde som bønnerne og hældes ned i skålen med bønnerne.
  • Kom Hvidløg, løg, forårsløg, persille, frisk koriander, salt, peber, mel og natron i blenderen i 1-3 minutter, til det bliver til en slags grøn jævn grød (ligner lidt grøn pesto!).
  • Kom så derefter den grønne blanding i skålen med de blendede bønner og kikærter.
  • Ælt det hele godt sammen med hænderne. Hvis “dejen” føles for tør, kan vand tilsættes. Dejen kan med fordel smages til.
  • Falaflerne kan tilberedes ved enten at friturestege dem og forme dem ved hjælp af en speciel falafel ske (dog kan en normal ske også bruges). En varm gryde med olie varmes op og så kommer man de formede falafler i olien til de er brune.Til de mere sundheds bevidste, kan falaflerne også bages. De formede falafler kommes på en beklædt bradepande hvor der drysses en smule olie på ved 200 graders varme i 7-10 min.

Tahindressing

  • Du presser saften fra de 5 citroner.
  • Pil og knus kvidløgene.
  • Du blander alle tahindressing ingredienserne i en blender indtil dressingen bliver jævn og cremet.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 166kcal | Kulhydrat: 32g | Protein: 9g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 140mg | Kalium: 400mg | Fiber: 9g | Sukker: 5g | Vitamin C: 39mg | Calcium: 69mg | Jern: 3mg

Libanesisk falafel opskrift i billeder

Her ses et billede af hvordan de blendede hestebønner og kikærter ser ud

Her har er alle det grønne, krydderierne og melet blevet blendet også

Til sidst ser falafel dejen således ud

Hvad spiser man til falafel?

Traditionelt spiser man – som tidligere nævnt – falafler i pitabrød med grønt og en dressing – for eksempel chili-, hvidløgs- eller tahindressing. Men humus smager også godt til. Du kan også servere dem i fladbrød med guacamole og/eller avocadosalat til.

*Husk at købe de skalede hestebønner så du ikke behøver at skrælle dem når de er lagt i blød. Du kan finde dem og de andre ingredienser hos samtlige grønthandlere i Danmark

Denne tekst blev sidst opdateret den 3. juli 2020 15:36

Sune Hansen

Seneste indlæg

4. juli 2020 6:34
30. juni 2020 10:26
26. juni 2020 11:51
26. juni 2020 11:20

Se kommentarer

  • Mums jeg prøvede lige de libanesisks falafler - Hold da helt op!!!! De smagte godt nok helt fantastisk - Glem de almindelige fra nu af laver jeg kun libanesiske falafler!

    • Hej Gün

      Ja det er en rigtig lækker variant med den libanesiske opskrift. Jeg foretrækker også selv den opskrift!

      MVh
      Laust - HurtigMums

  • Vil lave Falafler til en buffet til min fødselsdag. Og har valgt disse opskrifter. Laver begge slags.

    Vil høre om du har erfaring med at lave dem i forvejen, fryse dem ned og varme dem op.

    • Hej Jytte
      Jeg har ikke selv erfaring med at fryse falafler. Men jeg har hørt fra andre, at det skulle være muligt både at fryse "farsen", og så stege falaflerne efter optøning, og at fryse de færdige falafler. De optøede falafler kan så opvarmes i ovnen ved 200° C i 10 minutters tid. Tjek én af dem for at mærke, om de er gennemvarme.
      God fornøjelse med det og tillykke med fødselsdagen, når du kommer dertil.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

  • Er det rigtigt forstået, at bønnerne ikke skal koges?

    Hvis man ikke tåler ukogte bønner og er nødt til at koge dem møre, vil det så ændre væsentligt på det færdige resultatet ?

    • Kære Helle,
      Ja det er forstået heltrigtigt. For at få den helt rigtige grove konsistens af falafeldej, skal det kun lægges i blød. Hvis bønner eller kikærte bliver kogt helt møre, vil du ende med en humus konsistens, hvilket ikke er det vi vil opnå. Men kan du heller ikke tåle det efter falaflerne bages eller frituresteges?
      Alternativt kunne du prøve at koge bønnerne alligevel og se hvordan det bliver, dejen ender dog nok med en lidt blødere konsistens. Hvis det bliver for blødt, kan du gøre dejen lidt mere fast ved at komme mel i :-) Håber det hjalp, ellers må du lige skrive tilbage!

      Venlig hilsen,
      Pernille fra Hurtigmums

  • Jeg har lige prøvet din opskrift, dog med kikærter på dåse, da jeg ikke havde tid til at sætte dem i blød..... det gør jeg ikke igen for de var slet ikke til at stege. De smeltede fuldstændig i olien og blev til grød ???? så dåse kikærter er bare no go! Jeg må prøve igen med kikærter i blød.