Falafel

Falafel er et sjovt ord, og det lyder næsten som Fragglerne eller et andet spøjst folk, men det er det altså slet ikke. Falafel er en nordamerikansk og nærorientalsk/arabisk bolle af mosede bønner eller kikærter, der er friteret. Det er en meget populær fastfood, som du sagtens (med fordel!) kan lave selv.

Mange kalder falafel for veganske frikadeller, men falafler er mere sprøde. De kan spises som en snack eller som fyld sammen med salat og andet grønt i f.eks. pitabrød.

Annonce

falafel

Falafel – opskrift

Der findes mange variationer af falafel. Fælles for dem, er at de er lavet af tørrede bønner eller kikærter, som bliver blendet sammen med krydderurter og krydderier. De kan tåle en del krydderier og krydderurter, hvis de ikke skal blive for neutrale i smagen. Dette er en nem og hurtig opskrift på falafel, dog kan du kigge længere nede i opskriften hvor du kan se hvordan man laver ægte libanesisk falafel.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g kikærter – husk at sætte dem i blød i ca. 8 timer
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3 tsk. stødt koriander
  • 3 tsk. stødt spidskommen
  • 1 bdt. frisk persille
  • 2 spsk. citronsaft
  • Frisk chilipeber eller chilipulver efter smag
  • Salt og peber
  • Olie til at fritere i

Sådan laver du falafel

  1. Skyl kikærterne grundigt, og lad dem dryppe af.
  2. Blend alle ingredienserne sammen – undtagen olien. Det kan være en fordel at komme kikærterne i lidt ad gangen.
  3. Varm olien op i en dyb pande eller i en gryde.
  4. Form massen til boller, og kom dem i den varme olie, og lad dem fritere til de er brune og sprøde.
  5. Tag dem op af olien, og læg dem på fedtsugende papir.

Tip I: Er falafelmassen for våd, så tilsæt et par spiseskefulde rasp.

Tip II: Er falafelmassen for tør, så tilsæt et æg.

Der bliver ca. 35-40 falafler ud af denne opskrift, men det afhænger selvfølgelig af størrelsen, du former dem i.

Falafel i ovnen

Du kan også lave falafler i ovnen.

Tænd ovnen på 200° C, og sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olie, og bag dem i ca. 30 minutter – når halvdelen af tiden er gået, vender du falaflerne, så de kan få farve på begge sider.

Falafler lavet i ovnen bliver ikke helt så sprøde, som når du frituresteger dem. Til gengæld slipper du for lugten af friture, men den kan nu ellers også skabe stemning, hvis I gerne vil drømme jer hen til den lokale falafelbar ved Middelhavets østlige bred.

Skal kikærter koges til falafel?

Kikærterne skal ikke koges, inden du blender dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at du husker at sætte dem i blød i god tid, så de kan nå at blive medgørlige. Har du glemt at sætte dem i blød, så køb i stedet kikærter på dåse. De er forberedte til at kunne anvendes direkte fra dåsen – altså både uden iblødsætning og uden kogning.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

 

Ægte libanesisk falafel med tahindressing

Elsker du også falafel så meget, at du er villig til at begive dig ud i at lave det på anden måde, som smager himmelsk? Denne opskrift er fra bunden af hvor der er masser krydderurter og krydderier i. Hos libaneserne er kendetagnet ved falafel at de både kommer hestebønner og kikærter i, og så er der palæstinenserne som kun bruger kikærter hvor egypterne kun bruger hestebønner til deres falafler. Så falafel er en fællesbetegnelse for en masse versioner, men en ting er helt sikkert – det smager for mums!

Denne opskrift er nok til 8 personer, dog hvis det er for meget kan du enten halvere ingredienserne eller komme resten af falafel dejen i en plastikpose og fryse det ned.

Ingredienser til 8 personer

  • 450g tørrede skalede hestebønner*
  • 340g tørrede kikærter
  • 1 lille bundt frisk persille
  • 1 lille bundt frisk koriander
  • 6-10 hvidløg
  • 1 løg
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 spsk salt
  • 2 spsk mel
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk kommen
  • 3 tsk koriander
  • knsp sort peber
  • Chili (valgfrit, hvis krydret falafel ønskes)

Sådan laver du libanesisk falafel

  1. Læg hestebønnerne og kikærterne i blød i separate skåle natten over.

2. Næste dag dræner du bønnerne og kikærterne og skyller dem.

3. Kom bønnerne i en si og lad dem tørre lidt, derefter blendes bønnerne til det ligner brødkrummer. Bønnerne sættes til side i en stor skål.

4. Dernæst skylles og blendes kikærterne på samme måde som bønnerne og hældes ned i skålen med bønnerne.

5. Kom Hvidløg, løg, forårsløg, persille, frisk koriander, salt, peber, mel og natron i blenderen i 1-3 minutter, til det bliver til en slags grøn jævn grød(ligner lidt grøn pesto!).

6. Kom så derefter den grønne blanding i skålen med de blendede bønner og kikærter og ælt det hele godt sammen med hænderne. Hvis “dejen” føles for tør, kan vand tilsættes. Dejen kan med fordel smages til.

Libanesisk falafel i billeder

Her ses et billede af hvordan de blendede hestebønner og kikærter ser ud

falafel

Her har er alle det grønne, krydderierne og melet blevet blendet også

falafel

Til sidst ser falafel dejen således ud

falafel

Tilberedning af falaflerne

  1. Falaflerne kan tilberedes ved enten at friturestege dem og forme dem ved hjælp af en speciel falafel ske (dog kan en normal ske også bruges). En varm gryde med olie varmes op og så kommer man de formede falafler i olien til de er brune.
  2. Til de mere sundheds bevidste, kan falaflerne også bages. De formede falafler kommes på en beklædt bradepande hvor der drysses en smule olie på ved 200 graders varme i 7-10 min.

Opskrift på tahindressing

  • 2 spsk tahini
  • ca. 5 citroners saft
  • 2 hvidløg, knust
  • knsp salt

Du blander alle tahindressing ingredienserne i en blender indtil dressingen bliver jævn og cremet.

Forberedelsestid: 30 minutter

Tilberedningstid: 7 minutter

Hvad spiser man til falafel?

Traditionelt spiser man – som tidligere nævnt – falafler i pitabrød med grønt og en dressing – f.eks. chili-, hvidløgs- eller tahindressing. Men humus smager også godt til. Du kan også servere dem i fladbrød med guacamole og/eller avocadosalat til.

 

*Husk at købe de skalede hestebønner så du ikke behøver at skrælle dem når de er lagt i blød. Du kan finde dem og de andre ingredienser hos samtlige grønthandlere i Danmark

 

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Falafel
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

2 KOMMENTARER

  1. Mums jeg prøvede lige de libanesisks falafler – Hold da helt op!!!! De smagte godt nok helt fantastisk – Glem de almindelige fra nu af laver jeg kun libanesiske falafler!

    • Hej Gün

      Ja det er en rigtig lækker variant med den libanesiske opskrift. Jeg foretrækker også selv den opskrift!

      MVh
      Laust – HurtigMums

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here