Chateaubriand

Chateaubriand

Chateaubriand opskrift

Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Chateaubriand er ren forkælelse – om det er selvforkælelse eller forkælelse af en anden. Oksemørbrad er simpelthen så skønt et stykke kød, og det kan blive så mørt, at du kan tygge det med øjenbrynene – som man siger. Det er altid en smagssag, hvor rødt oksekød skal være, men det er helligbrøde at gennemstege chateaubriand fuldstændigt, så det bliver sejt og tørt. Nøjagtigt som med en svinemørbrad.

Ingredienser

  • 4 stykker af en afpudset oksemørbrad skåret af midten. Stykkerne skal være ca. 8 cm lange. 1 stykke per person
  • Fedtstof – smør eller smør og olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Dup kødet tørt med lidt køkkenrulle.
  • Drys med salt og peber.
  • Varm fedtstoffet i en stegepande, til det er gyldent.
  • Brun kødet godt på alle sider – sådan en 5 minutters tid i alt.
  • Sæt kødet i ovnen, og steg det, til centrumstemperaturen er 58-60° C i midten på det tykkeste stykke. Det tager ca. 15-20 minutter.
  • Tag kødet ud af ovnen, og lad det hvile i ca. 15 minutter. Undgå helst at pakke det ind i stanniol, da kødet så vil stege videre. Sæt evt. et fluenet over, så du undgår, at der kommer støv, insekter eller lignende i bøfferne.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om HurtigMums’ chateaubriand opskrift

Chateaubriand kaldes også for en fransk bøf. Den er lavet af det midterste stykke af en oksemørbrad. Chateaubriand kan bruges til en rigtig scoremiddag – både til hende og ham – for det smager så lækkert, hvis det er tilberedt korrekt.

Desværre er oksemørbrad ikke en billig spise, men det er måske netop derfor, det er så lækkert, fordi du ikke får det så tit.

Det tager ikke lang tid. Så i de fleste tilfælde, skal du nok tænke på tilbehøret, før du begynder på din chateaubriand.

Chateaubriand serveres med kartofler af en eller anden art, for eksempel pommes frites eller pommes Anna.

Så skal der være noget god sovs til. Det kan være en champignonsovsrødvindssauce eller en god bearnaise sauce. Den kan du evt. købe dig til. Der findes rigtig mange gode, færdiglavede bearnaise saucer. Det er ikke fordi, bearnaise sauce er svær at lave selv, men det er tids- og opmærksomhedskrævende.

Så kan der spises kogte eller dampede grøntsager til af enhver slags. Og endelig skal der en kugle smør rørt med persille på bøffen.

Fransk vin til fransk bøf

Og til allersidst så må der gerne serveres vin til. Bøf er taknemmelig i forhold til vin, så længe den er rød og af god kvalitet, naturligvis.

Jeg synes, det skal være en fransk vin, når nu bøffen er fransk. Da du med garanti har brugt mange penge på kødet, vil du måske spare lidt på vinen. Så kunne en Haut Medoc være et godt valg. Omvendt hvis du tænker, når nu du har brugt så mange penge på et godt stykke kød, så skal vinen ikke være en billig en, så kunne en Châteauneuf-du-Pape måske være den rigtige

Chateaubrianden på billedet er skåret over i to – skal det være rigtig romantisk, skal man jo dele.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter