Kyllingesalat

For mig kan kyllingesalat være to ting. Den ene er sådan en salat, som man spiser som en selvstændig ret – enten til frokost eller forret eller i lidt større mængder som et let aftensmåltid – og den anden er, det man spiser i en sandwich, i en croissant eller på et stykke brød eller lignende – det man normalt vil kalde en mayonnaisesalat.

Tidligere hed det vist for det meste hønsesalat, men det er ikke så tit mere, man får høns – endsige kan købe det i den nærliggende dagligvarebutik.

Kyllingesalat med bacon

Den bedste kyllingesalat er den, der serveres med sprødristet bacon. I store træk består en sådan kyllingesalat af … dadaaaa kylling – kogt kylling – champignonskiver og aspargessnitter, der er vendt i en mayonnaisedressing.

Denne mayonnaisedressing kan f.eks. røres af et tyktflydende surmælksprodukt – creme fraiche, græsk yoghurt, skyr eller lignende – sennep, karry og honning. Nå ja, og så selvfølgelig mayonnaise. Gerne den hjemmelavede.

Kyllingesalaten serveres på brød – lyst eller mørkt – med sprødstegt bacon på toppen og lidt frisk, grøn karse. Baconen er vigtig!

Opskrift på kyllingsalat med avocado

kyllingesalat

Kyllingesalat med avocado opskrift

5 fra 2 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: aftensmad, Frokost
Antal: 4 personer
Kalorier: 478kcal
Forfatter: Laust Kehlet
Men den salat, som du får opskriften på her, er den slags, du kan servere som et let måltid. Let både at lave og at spise – og selvfølgelig også hurtig. Det bedste ved denne salat er næsten marinaden. Den er naturligvis hjemmelavet, og den smager fantastisk og kan også bruges som dressing til blandede salater.

Ingredienser

  • 3 kyllingebrystfileter
  • 6 spsk. olivenolie
  • 4 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 2 tsk. honning
  • 2 tsk. krydderi efter eget valg – karry paprika eller lignende – jeg synes garam masala er lækkert
  • Lidt tabasco eller chilisauce
  • 10 cherrytomater
  • 1 stort bundt bredbladet persille – du kan også blande lidt rucolasalat i hvis du føler for det
  • 150 g feta – eller salattern/-ost hvis det ikke er fra græske får og derfor ikke må kaldes feta
  • 2 avocadoer
  • Lidt syltede rødløg – har du ikke lige nogen på lager kan et salatløg skåret i ringe anvendes, men syltede rødløg er helt klart at foretrække
lodtrækning

Sådan gør du

  • Skær kyllingebrystfileterne i tern.
  • Bland olie, citronsaft, eddike, sennep, honning, krydderi og tabasco/chilisauce, og hæld det over kyllingeternene, og lad dem trække i mindst 20 minutter, men gerne i længere tid.
  • Skyl imens cherrytomaterne, og halver dem.
  • Skyl persillen, og riv den evt. i mindre stykker.
  • Skær fetaosten – eller salatternene/-osten – i tern, hvis den ikke allerede er det.
  • Varm en pande op, så den er godt varm – virkelig heiss – og steg kyllingen i kort tid, til den er gennemstegt.
  • Fjern sten og skræl på avocadoen, og skær den i tern.
  • Fordel persille, avocado, tomater og kyllingeternene sporadisk, og top med syltede rødløg og feta.

Noter

Hvis du vil have en lidt mere mættende ret, så serverer du bare et stykke lækkert, groft brød til.
Serverer du en Schubert Selection Sauvignon Blanc til, kan du aldrig gå helt galt i byen. Det er en tør hvidvin, som smager skønt afkølet til din kyllingesalat.

Nutrition

Kalorier: 478kcal | Kulhydrat: 13g | Protein: 44g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 8g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 14g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 142mg | Natrium: 642mg | Kalium: 1242mg | Fiber: 7g | Sukker: 2g | Vitamin C: 23mg | Calcium: 213mg | Jern: 2mg
kyllingesalat

Hjemmelavet kyllingesalat

Hjemmelavet kyllingesalat er en klassiker, der passer perfekt til frokost eller som en let aftensmad. Denne kyllingesalat er lavet med saftige stykker kyllingekød og en cremet mayonnaise-baseret dressing, som giver den en dejlig fylde. Det er en alsidig ret, hvor du kan bruge både kyllingebryst og rester fra en hel kylling. Når du laver kyllingesalaten fra bunden, får du en frisk og smagfuld salat, som smager meget bedre end færdiglavet kyllingesalat fra butikken.

Dressingen kan varieres med creme fraiche, græsk yoghurt eller skyr, hvis du ønsker en lettere version. Tilsæt evt. en smule dijonsennep og karry for at give en ekstra dybde i smagen. Hvis du har overskydende kyllingesalat, kan den sagtens gemmes i køleskabet til næste dag – dog anbefales det at dække den med et stykke køkkenrulle og plastfolie for at holde den frisk.


Sprød bacon og andre toppings

For mange er sprød bacon uundværlig i en kyllingesalat. Baconen tilføjer en skøn sprødhed og saltet smag, der komplimenterer den cremede dressing og møre kyllingestykker. Du kan nemt tilberede baconen på panden eller i ovnen – sørg blot for, at den bliver sprød uden at brænde på. Læg de færdigstegte baconstykker på et stykke køkkenrulle for at fjerne overskydende fedt, inden du tilføjer dem til salaten.

Udover bacon kan du overveje at tilføje andre toppings som tynde skiver æble for en sød kontrast, eller hakket dild og purløg for et friskt twist. Du kan også bruge skiver af hjertesalat eller salatblade som bund for at tilføje sprødhed og gøre retten lidt lettere. Hvis du vil eksperimentere, kan en lille smule hakkede valnødder eller mandler også være en lækker tilføjelse.


Anretningsideer og serveringsforslag

Kyllingesalat er meget alsidig og kan serveres på flere måder. Den klassiske servering er på et stykke groft rugbrød eller som fyld i en sandwich. Hvis du vil lave en lidt anderledes frokost, kan du servere kyllingesalaten i en croissant eller en baguette for et mere luksuriøst twist. Til en let og frisk servering kan du lægge kyllingesalaten på et leje af rucola eller hjertesalat og pynte med skiver af æbler og sprød bacon på toppen.

Hvis du har kyllingesalat tilovers, kan den nemt opbevares i køleskabet og serveres som en nem frokost dagen efter. Kyllingesalaten egner sig også til at blive brugt som fyld i wraps eller som dip til sprøde grøntsagsstave. For en sundere servering kan du også erstatte rugbrød med salatblade og lave små “kyllingesalat-tacos,” der er nemme at spise og ser flotte ud på bordet.


Variationer af dressingen

Dressingen er hjertet i en god kyllingesalat. Du kan gøre dressingen mere personlig ved at variere ingredienserne. Prøv at bruge creme fraiche eller græsk yoghurt i stedet for mayonnaise for en lettere version, eller bland dem sammen for at få det bedste af begge verdener i en rigtig cremet kyllingesalat. Tilsæt lidt olie og dijonsennep for at tilføje ekstra smag, og juster med salt og peber efter smag. Karry er også en populær smagsgiver i en cremet kyllingesalat og giver en mild krydret smag, som går godt sammen med både kylling og bacon. Det kan være rigtig godt med kyllingesalat med karry, når du vil lave en lækker sandwich.

Andre krydderier som paprika eller en smule tabasco kan også give dressingen et twist, hvis du ønsker mere krydret smag. Du kan også blande finthakkede forårsløg, purløg eller dild i dressingen for ekstra friskhed. Ved at eksperimentere med forskellige ingredienser kan du finde lige præcis den smagskombination, der passer bedst til dig og din familie.


Opbevaring og holdbarhed

Kyllingesalaten kan holde sig i køleskabet i op til to dage, hvis den opbevares korrekt. Dæk skålen med kyllingesalat til med plastfolie eller læg den i en tætsluttende beholder for at bevare friskheden og en lækker salat. Hvis du har tilberedt en større portion og ønsker at gemme noget til senere, kan kyllingesalaten også fryses i op til en måned. Dog skal du være opmærksom på, at mayonnaise kan ændre konsistens efter optøning, så frosset kyllingesalat egner sig bedst til at blive brugt som fyld i sandwich, hvor konsistensen ikke er så afgørende.

Når du serverer salaten, kan du pynte med ekstra krydderurter og skiver af æble eller tomat for at friske udseendet op.

Se eventuelt også vores opskrift på syltede rødløg her!

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.