Brunsviger

Brunsviger er en luftig gærkage, som fyldes med et sødt lag af smeltet farin og smør. Benævnelsen brunsviger er afledt af den tyske by Braunschweig, som på ældre dansk hed Brunsvig, men hvorfor fortaber sig i det uvisse – måske er det ligesom med wienerbrød, som ikke har en pind med Wien at gøre.

Brunsviger er specielt kendt på Fyn, hvor hver fynbo har sin unikke opskrift. Rundt om i hele landet bruges brunsviger også til at forme kagemand af, og i Jylland – nærmere bestemt Vendsyssel – har de også futsko, som nærmest er en portions-brunsviger.

Få lækre bagetips fra vores venner fra Gastrofun

brunsviger

Brunsviger – opskrift

Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Ret: Dessert, kaffe, Kage, vegetarisk
Antal: 6 stykker
Kalorier: 3207kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Kagen laves oftest i bradepanden til ovnen eller en mindre bradepande. Men den kan også laves i en springform, som den kage du ser på billedet, er. Det gør jeg, når vi ikke er ret mange. Der bliver 6-8 stykker, når jeg laver den i springformen, og det er alt rigeligt til søndagshyggen i familiens skød. Men dukker hele den pukkelryggede op, så skal der en bradepande til.

Ingredienser

  • dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 spsk. sukker
  • 1 æg
  • 275 g hvedemel
  • ¼ tsk. groft salt
  • 50 g blødt smør
  • 150 g smør
  • 150 g brun farin

Sådan gør du

  • Lun mælken, så den hverken føles varm eller kold, når du stikker spidsen af din lillefinger ned i den.
  • Opløs gæren i den lune mælk, tilsæt sukker og æg, og rør det sammen.
  • Tilsæt 200 g af melet, og tilsæt også saltet.
  • Rør, eller ælt det sammen – det fungerer fint med røremaskinen.
  • Tilsæt det bløde smør og mere af melet, og rør/ælt videre.
  • Tilsæt mel, mens du rører/ælter, til du har en elastisk, let flydende, men alligevel sammenhængende dej – der må endelig ikke komme for meget mel i, så bliver kagen tør, tung og kedelig.
  • Lad dejen hvile i 5 minutters tid, mens du smører en bradepande på ca. 24 x 28 cm med lidt smagsneutral olie – du kan også bruge bagepapir.
  • Bred dejen ud i formen, og tryk/massér den ud i alle kanter og hjørner af formen. Den skal ikke ligge glat og jævnt, men skal have fordybninger efter dine fingre – selvfølgelig uden at der er hul ned til bunden af formen.
  • Lad dejen hæve i ca. 1 time tildækket ved stuetemperatur.
  • Tilbered fyldet, 10-15 minutter før dejen er færdig med at hæve.
  • Smelt smør og farin sammen i en gryde, til du har en ensartet masse.
  • Massér igen dejen igennem i bageformen, så der kommer fordybninger i den.
  • Hæld sukkerblandingen jævnt ud over dejen, så det flyder ned i alle fordybningerne og også godt ud i kanterne, så de ikke forbliver tørre.
  • Lad kagen hæve endnu 15 minutter, mens du varmer ovnen op til 200° C.
  • Sæt kagen i ovnen i ca. 30-35 minutter.
  • Bagetiden kan variere fra ovn til ovn, eller hvis du bruger en større eller mindre bradepande, eller bruger en form med en anden facon, som f.eks. en springform.

Nutrition

Kalorier: 3207kcal | Kulhydrat: 375g | Protein: 50g | Fedt: 172g | Mættet fedt: 106g | Flerumættet fedtsyre: 8g | Enkeltumættet fedtsyre: 45g | Transfedtsyre: 7g | Kolesterol: 600mg | Natrium: 1554mg | Kalium: 1040mg | Fiber: 14g | Sukker: 154g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 403mg | Jern: 15mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter