Fyldte søde kartofler – vegansk. Du tænker måske, at fyldte kartofler ikke kan være en selvstændig ret, men du kan tro, at de her mætter. To af ingredienserne er nemlig avokado og grønne linser, som giver en god mæthedsfornemmelse. Nå ja, også bataterne – dem som vi i daglig tale kalder søde kartofler. Søde kartofler har faktisk ikke noget med kartofler at gøre.
De tilhører ikke engang samme familie, for batater hører til snerlefamilien, og kartoflerne til natskyggefamilien. Kartofler har et højt indhold af stivelse. Det har batater ikke, men de har til gengæld et højt indhold af A-, C- og E-vitaminer.
Fyldte søde kartofler – vegansk opskrift
Søde kartofler kan tilberedes på samme måde som kartofler. Jeg er dog ikke vild med dem blot kogte, men som mos, stegte eller som her bagte – det er godt.
Antal personer:
4
Tid i alt:
55M
Sværhedsgrad:
Middel
Ingredienser til fyldte søde kartofler
- 800 g søde kartofler – helst med lidt størrelse
- 200 g grønne linser
- 6 dl vand
- 200 g cherrytomater
- 4 skalotteløg
- 2 avokadoer
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 lime
- 1-2 hjertesalat
- 8 radiser
- Salt
Sådan laver du fyldte søde kartofler
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skrub jord og snavs af de søde kartofler, og kom dem i et ovnfast fad.
- Sæt dem i den forvarmede ovn, og bag dem, til de er møre – 30-45 minutter afhængig af størrelse. Du kan lige stikke i dem med en kødnål, for at mærke om den går uhindret igennem.
- Skyl linserne i vand, og kog dem møre i et nyt hold vand – ca. 25-30 minutter.
- Skyl tomaterne, og skær dem i kvarter eller halve afhængig af størrelse.
- Pil skalotteløgene, og skær dem i ringe.
- Bland linser, løg og tomater sammen.
- Mos avokadokødet, og bland koriander og spidskommen i. Smag til med limesaft og salt.
- Skyl og slyng salaten, og snit den i fine strimler.
- Skyl også radiserne, skær top og bund af, og skær radiserne i skiver.
- Skær et snit i de færdigbagte søde kartofler, og klem lidt på dem, så snittet bliver dybere.
- Fyld bataterne med linseblanding og avocadomos.
- Bland resten af linseblandingen sammen med salat og radiser, og servér det til.
Linser skal ikke stå i blød
Er du vegetar eller veganer, ved du garanteret alt, hvad er er værd at vide om bønner og linser. Jeg er ikke vegetar eller veganer, men jeg spiser heller ikke kød hver dag, og jeg er vild med både linser og bønner og bruger det ofte i madlavningen – også når der kommer gæster. Og her bliver jeg tit spurgt, når jeg hiver linseposen op af skuffen og skal til at koge dem, om de ikke skulle have været sat i blød i vand, for at man ikke skal blive syg af dem.
Det korte svar er nej. For grunden til, at nogle tørrede bønner skal stå i blød, er fordi de har et højt indhold af lektiner, som er et planteprotein, der kan give forgiftninger hos mennesker. Linser, derimod, samt nogle andre tørrede bønner indeholder kun meget små mængder lektiner og behøver derfor ikke at stå i blød inden tilberedning.