Perlebygsalat

Perlebygsalat – Perlebyg er fyldt med fibre, som har kolesterolsænkende effekt. Det er polerede bygkerner med en del af skaldelene bevaret, og i Asien spises de som et alternativ til ris. Det kan du selvfølgelig også vælge at gøre, men der er bare så mange andre muligheder med perlebyg.

For foruden at koge perlebyggen og spise den som tilbehør til dine koteletter i fad, kan du også bruge den som toppings i din suppe, eller du kan komme den i din paella. Du kan også lave den til bygotto – ligesom risotto bare med byg. Men ikke nok med det, du kan også bruge perlebyg i desserter, f.eks. kan du lave en bygalamande – om familien er frisk på at skifte juledesserten ud med den, er jo så en helt anden snak. Du kan også bage brød og boller med perlebyg.

Få noget lækkert inspiration med på vejen af vores gode venner fra Gastrofun

perlebygsalat

Perlebygsalat – opskrift

Forb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Forret, Salat, Tilbehør
Antal: 4 personer
Kalorier: 364kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Endelig egner perlebyg sig også fortrinligt i salater. De mætter godt, så når du kommer perlebyg i salaten, behøver du ikke servere kartofler eller pasta til også. Hvad du kommer i din perlebygsalat er egentlig en smagssag eller en sag mellem dig og grøntsagsskuffens indhold. Brug din fantasi. Her får du min version den dag, billedet blev taget.

Ingredienser

  • 250 g perlebyg
  • 2 gulerødder
  • Et par stilke koriander eller tre – bryder mig ikke ret meget om koriander men nu var de der altså, og de gav faktisk et frisk strejf
  • ¾ dl mandler
  • 100 g ærter
  • ½ spsk. æblecidereddike
  • 1 spsk. olivenolie
  • Saften fra ½ lime
  • ½ tsk. honning
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Kog perlebyggen efter anvisningen på emballagen, og lad den køle af.
  • Skræl imens gulerødderne, og skær dem i små tern.
  • Skyl korianderen, og riv den i mindre stykker efter lyst og evne.
  • Hak mandlerne groft.
  • Bland den kogte, afkølede perlebyg med gulerødder, koriander, mandler og ærter i en stor skål, og sæt perlebygsalaten i køleskabet.
  • Bland æblecidereddike og olivenolie i en lille skål og smag til med limesaft, honning og salt og peber.
  • Hæld dressingen over salaten, og lad den trække lidt inden servering.

Noter

Salaten skal serveres kold, så du kan med fordel lave den i god tid og sætte den i køleskabet. Salaten kan holde sig et par dage i køleskabet, så har du planer om at servere den flere dage i træk, så lav en stor portion, og nyd at have nem mad et par dage.
Salaten smager lige godt til eksempelvis grillmad som til dampet fisk.

Nutrition

Kalorier: 364kcal | Kulhydrat: 59g | Protein: 12g | Fedt: 11g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 6g | Transfedtsyre: 1g | Natrium: 28mg | Kalium: 471mg | Fiber: 14g | Sukker: 4g | Vitamin C: 12mg | Calcium: 85mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Fuldkornsperlebyg

Tidligere betegnedes perlebyg ikke som et fuldkornsprodukt, men faktisk kan du i dag købe fuldkornsperlebyg. Det er ikke fuldkornsperlebyg, jeg har brugt til salaten, men det kunne det lige så godt have været, for fuldkornsperlebyg vil helt klart kunne anvendes og smage fortrinligt i denne perlebygsalat.

Har du ikke brugt perlebyg før i din madlavning – fuldkorns eller ikke – så er det på tide, du kommer i gang. De er fiberrige, smager godt og kun fantasien sætter grænser for, hvor i madlavningen du kan bruge dem.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce