Kold kartoffelsalat med græsk yoghurt
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 2 dl græsk yoghurt
- ¾ dl mayonnaise – den laver du selvfølgelig selv for at få det bedste resultat
- 1 spsk. dijonsennep
- 1½ spsk. lage fra syltede agurker
- 1-2 rødløg – afhængig af størrelse
- 2 syltede agurker
- 6 cherrytomater
- 10 grønne vindruer
- lidt klippet purløg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl, og kog kartoflerne, og lad dem afkøle. Det kan du med fordel gøre dagen før. Du kan også skære dem i tykke skiver, inden du koger dem, så koger de hurtigere – og køler hurtigere af.
- Bland en dressing af yoghurt, mayonnaise, sennep og agurkelage, og smag til med salt og peber.
- Hak løg og de syltede agurker, og skær tomater og vindruer i halve.
- Skær kartoflerne i tykke skiver, hvis du ikke allerede har gjort det.
- Vend det hele i dressingen, og lad det trække i en times tid på et køligt sted.
- Servér eventuelt med et drys klippet purløg
Kold kartoffelsalat findes i mange afskygninger. Den opskrift du får her, er opskriften på en kartoffelsalat, jeg første gang fik på Rømø. Jeg ved ikke om det er en ”egns-kartoffelsalat” for Rømø, men jeg har i hvert fald aldrig mødt den nogen andre steder. Til gengæld møder jeg undren, hver gang jeg serverer den for nogen, der ikke har smagt ”min” kartoffelsalat.
Der er nemlig vindruer i. Men jeg har endnu ikke serveret den for nogen, der ikke har brudt sig om den, for vindruerne giver en fantastisk frisk smag. Nu fik jeg jo ikke opskriften på kartoffelsalaten dengang, men jeg kunne jo dissekere den med øjne og smagsløg, så de ingredienser, der er i, er hvad der var i kartoffelsalaten fra Rømø, men det er jo ikke altid nemt at afgøre, hvad der er i dressingen.
Kold kartoffelsalat med olie og eddike
Bryder du dig ikke om den hvide dressing, så kan du med fordel lave en marinade af olie, hvidvinseddike – eller hvidvin – sennep, forskellige krydderurter og selvfølgelig salt og peber. Lad kartoffelskiverne trække i marinaden i ca. 1 time.
Frikadeller med kold kartoffelsalat
Kold kartoffelsalat – uanset dressing – bliver ofte serveret til frikadeller eller pølser, hvilket det egner sig fortrinligt til, men du kan sagtens servere det til andre retter også – for eksempel hakkebøf, medisterpølse eller stegt fisk. Ligeledes kan du med fordel servere kold kartoffelsalat til grillmad – for eksempel spareribs. Se også opskriften på syltede rødløg her.
Den portion, du har fået opskriften til herover, er til fire personer som tilbehør, hvis der ikke er andet tilbehør – som der oftest er til grill i form af flutes, salat, kartofler og lignende.
Kold kartoffelsalat er også velegnet til buffeten.
Velbekomme!