Nougat

Nougat – Jeg elsker nougat. Ikke kun den bløde, brune. Brun, lys, mørk, blød, hård eller fransk nougat. Bring it on! Og ikke kun til jul. Når som helst. Desværre – eller måske gudskelov – er nougat ikke helt billigt. Ikke engang selvom du laver den selv. Og det er måske godt det samme, for den gør noget uheldigt ved figuren. Også den hjemmelavede, som du får opskriften på herunder.

Som nævnt ovenfor findes der en del forskellige slags nougat. Den bløde og den franske er nok de mest almindelige. Det er i hvert fald dem, jeg bruger (spiser) mest. Begge dele kan spises som de er, men du kan også videreudvikle på dem og bruge dem til konfekt og andet slik.

Fransk nougat opskrift

Hvis du skal have fransk nougat i slikskålen lørdag aften, så gå i gang fredag, så er du sikker på, at den er kølet af. For den skal nemlig ikke i køleskabet, så bliver den alt for hård.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 75 g mandler
  • 20 g pistacie-nøddekerner – usaltede
  • 125 g sukker
  • ½ dl vand
  • 50 g glukose
  • 60 g honning
  • 1 æggehvide
  • ½-1 tsk. flormelis

Sådan gør du

  • Kom kogende vand over mandlerne, og lad dem stå lidt, til de er til at smutte.
  • Varm ovnen op til 150° C, mens du smutter mandlerne.
  • Rist mandler og pistacienødder i den forvarmede ovn i ca. 5 minutter.
  • Bring sukker, vand og glukose i kog i en kasserolle.
  • Hæld koldt vand i en skål, dyp en pensel i vandet, og ”mal” kasserollens sider ned 5-6 gange, mens sukkerlagen koger. Det er vigtigt, da sukkeret ellers vil krystallisere.
  • Kog til lagen er 140° C – brug et sukker-/bolsjetermometer.
  • Tilsæt honning, og kog videre, indtil karamellen er præcis 148° C.
  • Kom imens æggehviden i røremaskinen, og rør den til en let marengs.
  • Bland den varme sukkerlage i æggehviden lidt ad gangen, mens du stadig pisker. Pisk til massen er kølet lidt ned, så du kan røre ved den med de bare hænder.
  • Hæld massen ud på en bagemåtte, og ælt de ristede mandler og pistacienødder ind i den.
  • Beklæd en firkantet beholder, f.eks. 9 x 18 cm, og kom massen op i den.
  • Lad den køle af ved stuetemperatur.
  • Træk bagepapiret af, og drys med flormelis.

Ovenfor fik du opskriften på fransk nougat. Den spises ofte alene og som en delikatesse i sig selv. Nedenstående opskrift og bløde nougat bruges som regel som en del af noget andet – naturligvis kan der ryge lidt indenbords, mens du laver det – specielt hvis du har børn med til at lave det!

Nu får du en opskrift på brun nougat. Det er den type du typisk bruger i konfekt, fyldte chokolader og kagecremer!

Billede af Juergen Jeibmann – WLauti at de.wikipedia, CC BY-SA 3.0 de, Link

Blød nougat opskrift

Den brune, bløde nougat er fremstillet af chokolade, hasselnødder, olie og sukker.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 75 g hasselnøddekerner
  • 100 g chokolade 85 %
  • 50 g smagsneutral kokosolie
  • 2 spsk. brun farin

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 180° C.
  • Rist hasselnøddekerner i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter, og lad dem køle af.
  • Gnid den brune hinde af mellem håndfladerne.
  • Blend nødderne sammen med farinen, så det bliver til nøddesmør.
  • Smelt chokolade og olie ved svag varme, og bland nøddesmørret i.
  • Smag evt. til med mere sukker, inden massen kommes i en lille form beklædt med bagepapir.
  • Lad det stivne og afkøle i køleskabet.

Denne tekst blev sidst opdateret den 5. juni 2020 10:04

Laust