Kransekage hører fest og højtidelighed til. Kransekage serveres til nytår, ved vielser og barnedåb eller til jubilæet med et lille glas asti eller lignende til. Årsagen er nok den, at rå marcipan er en forholdsvis kostbar affære, for det er i hvert fald ikke, fordi det er svært at lave, eller fordi det tager særlig lang tid. Dog kan det godt betale sig at give ”dejen” hviletid, da det gør den nemmere at arbejde med og gør resultatet pænere.
Kransekage opskrift
Ingredienser
- 500 g marcipan
- 100 g flormelis
- 2 tsk. vaniljesukker
- 100 g pasteuriserede æggehvider
Glasur
- 150 g flormelis
- 2 spsk kogende vand
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° C.
- Findel marcipanen ved at smuldre eller rive den ned i skålen. Rør flormelis og vaniljesukker i, og tilsæt derefter æggehviderne lidt efter lidt, indtil massen er ensartet.
- Hæld kransekagemassen i en pose beregnet til fødevarer, og klip et hul i det ene hjørne på ca. 2 cm i diameter.
- Sprøjt kransekagen ud i lange stykker. Skær stykkerne i 14 lige lange stænger, og form den til den klassiske, trekantede kransekageform. Læg dem på bagepladen med bagepapir, og bag dem i 8-10 minutter. Lad dem herefter køle af.
- Rør en glasur af flormelis og vand – den skal være så tyk, at den kun lige kan presses ud af en frysepose (eller en tylle) med et lille hul på størrelse med en tændstik.
- Pynt kransekagestykkerne med glasuren ved at køre sprøjteposen i zigzag hen over dem. Lad glasuren størkne, inden kransekagen serveres.
- Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!
Noter
Tip I: Hvis du lader marcipanen hvile i ½-1 time, er den nemmere at forme. Tip II: Du får et pænere og glattere resultat, hvis du former kransekagestykkerne med fugtige fingre, så skyl dem i en smule koldt vand. Tip III: Kransekagestykker skal være bløde og lækre i midten og sprød udenpå.
Nutrition
Hvorfor bruge pasteuriserede æggehvider
Du behøver ikke bruge pasteuriserede æggehvider, for det første er danske æg salmonellafri, for det andet bliver kransekagestykkerne jo bagt. Men det er bare nemmere. Pasteuriserede æggehvider kan du få på flaske, og så står du ikke med 2-3 æggeblommer bagefter.
Til gengæld står du med en smule pasteuriseret æggehvide, men det er mindre end æggeblommerne. En æggehvide fra et æg af gennemsnitsstørrelse vejer ca. 40 g.
Kransekage med nougat
Vil du gøre lidt ekstra ud af dine kransekagestykker, kan du fylde dem med nougat. Det gør du ved at lave et snit i de rå kransekagestykker, brede dem lidt ud, fylde dem med nougat og til sidst lukke dem igen og folde dem til et trekantet kransekagestykke.
Når de er bagt, kan du evt. skære dem over, så det kan ses, at de er fyldt med lækker nougat. Til den her portion skal du bruge ca. 100 g nougat.
Er du sulten efter flere godter fra HurtigMums, så kan du skrive din mail her! Så modtager du inspiration og mulighed for at deltage i HurtigMums konkurrencer fra tid til anden 🙂
2 Responses
Vil gerne vide, hvad flormelis skal gøre gavn for? Mig bekendt er alm. Sukker med til at holde formen påtagen, så den ikke falder sammen.
Jeg har også lært at bage den ved højere temperaturer og evt. Med en kold plade under pladen, så den ikke bliver for mørk i bunden.
Glasuren skal piskes med pasturiceret æggehvide til den løber langsomt ned..
Hej Birte
Tak for dine input. Sukker eller flormelis? Æggehvide eller vand? Det er lidt en “trosretning”. Der er ingen forskel i smagen. Med hensyn til flormelis og sukker kan flormelis være lidt nemmere at få æltet ind i marcipanmassen end “det hårde” sukker.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums