Paprikagryde er vel i bund og grund det samme som mørbradgryde – hvis der altså er mørbrad i – men det beviser jo bare, at det er en vellidt ret, for kært barn har som bekendt mange navne. Paprikagyde bliver også kaldt indianergryde, Rio Bravo gryde og den sorte gryde.

Det sidste nok fordi du næsten kan ”gemme” hvad som helst i en paprikagryde for sovsen smager himmelsk. Denne unikke smag af paprika og fløde sammen – det bliver ikke bedre.

Paprikagryde

Paprikagryde med mørbrad – opskrift

I denne – som i så mange andre – paprikagryde er der tre slags gris. Tit er der også tomater i paprikagryde – flåede tomater – for tomater er umami (velsmag). Det er der ikke i min, for jeg har min egen ”hemmelige” umami-ingrediens. Ost – pikant ost.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 1 rød peberfrugt
  • 150 g bacon – 1. gang gris
  • 1 svinemørbrad (400-500 g) – 2. gang gris
  • 150 g cocktailpølser – 3. gang gris
  • 100 g champignoner
  • 150 g majskerner
  • 2 tsk. mild paprika
  • 1 tsk. chilipulver
  • 2½ dl fløde – madlavningsfløde er godt nok, hvis du vil spare på kalorierne
  • 150 g pikant ost – den med løg og krydderurter
  • Salt og peber

Sådan laver du paprikagryde

  1. Skyl peberfrugten, fjern frø og frøstok, og skær peberfrugten i tern.
  2. Skær også baconen i tern – hvis du ikke har købt dem i tern.
  3. Steg dem lysebrune og sprøde på en varm stegepande.
  4. Skær imens mørbraden i ca. 1 cm tykke skiver, og tryk dem lidt fladere ved at give dem et let tryk med håndfladen.
  5. Tag baconternene op af panden, uden der følger for meget fedt med, og læg dem på fedtsugende papir – kaffefilter eller køkkenrulle.
  6. Brun mørbradskiverne i baconfedtet.
  7. Tag dem op af panden, og læg dem i en gryde.
  8. Svits nu cocktailpølser og evt. champignoner i halve på panden.
  9. Tilsæt peberfugt og majskerner og sauter, indtil det meste af væden er væk – det tager lidt længere tid, hvis der er champignoner i, end hvis der ikke er.
  10. Rør paprika og chilipulver i.
  11. Tilsæt fløde og pikantost, og lad det småkoge til sovsen bliver tykflydende.
  12. Hæld hele herligheden over mørbraden, læg låg på, og lad det simre i 15-20 minutter.
  13. Vend til sidst de ristede bacontern i.

Du kan servere paprikagryde med kogte ris – gerne fuldkorns – kartoffelmos eller brasede kartofler og et drys persille. Hertil kan du servere en hvidkålssalat, en grøn salat eller en spidskålssalat. Salaten bør ikke indeholde for mange ingredienser, da paprikagryden allerede har givet et stor bidrag til ingredienslisten.

Paprikagryde med kylling eller oksekød

Skift mørbraden ud med strimler af kyllingebrystfilet eller oksekød. Så kan det ikke længere kaldes en mørbradgryde, men paprikagryde er det stadig, og det er stadig en velsmagende ret, der kan serveres med de samme enkle salater.

Ungarsk paprikagryde

En anden variant er ungarsk paprikagryde – eller pörkölt, som det hedder på ungarsk. Det er en stuvning der minder om min paprikagryde, men som traditionelt serveres med galuska eller spätzle, som det også hedder på ungarsk, som er en slags ægnudler.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 30 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Paprikagryde
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email