Ærtepuré er et frisk alternativ til sovs eller dip. Den kan serveres varm, lun eller kold, og du kan lave den af frosne eller friske, bælgede ærter. Ærtepuré smager også godt under pålæg i stedet for smør eller som pålæg på en kiks eller et stykke knækbrød. Det er hurtigt at lave en puré af ærter. Så står du og mangler en dip til grøntsagerne eller grissiniene eller en sovs til hakkebøffen eller falaflerne, så må du i gang med at purere ærter. Du kan også bruge puréen som creme i pitabrød med salat, tomater osv.
Ærtepuré – opskrift
Ingredienser
- 1 løg
- ½ dl vand
- 700 g ærter
- 1 dl cremefraiche – 18 eller 38 %
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løget, og hak det.
- Kom løget i en gryde sammen med vandet, og bring det i kog.
- Lad det simre et par minutter.
- Tilsæt ærterne, og lad dem koge med i yderligere et par minutter.
- Blend ærter og løg, og tilsæt cremefraiche.
- Varm puréen igennem, og smag til med salt og peber.
Skal puréen bruges til dip, så lad den køle af. Puréen kan sagtes holde sig i køleskabet et par dage.
Kammuslinger med ærtepuré med hvidløg
Den grønne puré smager også godt til ristede kammuslinger. Men her vil jeg anbefale en variant uden cremefraiche, da den godt kan blive lidt for ”fed” til muslingerne.
Ingredienser til 4 personer til forret
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- Lidt smør til stegning
- ½ dl hønsebouillon
- 200 g ærter
- ½!– /wp:list-item –>
- Salt
Fremgangsmåde
- Pil løg og hvidløg, og hak begge dele fint.
- Smelt lidt smør i en pande eller lille gryde, og svits løgene i et par minutter eller tre.
- Tilsæt hvidløg, og steg videre i et minuts tid.
- Tilsæt bouillon og ærter, og kog et par minutter.
- Blend det hele til en jævn puré, og smag til med citronsaft og salt.
Servér det hele varmt evt. med små, ristede bacontern, brødcroutoner og frisk brøndkarse.
Ærtepuré med mandler
En anden spændende variant er lidt en blanding af dem begge og så med en enkel tilføjelse af mandler.
Ingredienser til 4 personer til dip
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- Lidt smør til stegning
- 50 g mandler
- 400 g ærter
- ½ dl cremefraiche
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Pil, og hak løg og hvidløg.
- Varm lidt smør, og lad det bruse af.
- Rist mandlerne i smørret, og tilsæt løg og hvidløg – de skal ikke brune bare blive bløde og klare.
- Tilsæt ærter og cremefraiche, varm igennem, og blend det til en grov puré.
- Smag til med salt og peber.
Tip: For alle puréerne gælder det, at du skal bruge fine ærter, og at du ikke skal give dem for meget varme, for begge dele vil gøre, at du ikke får den friske smag af rå ærter.