Karrysovs … eller karrysauce – den diskussion er taget mange gange i mange hjem og ved mange lejligheder. Jeg kender en kok som – naturligvis – kun laver sauce, fordi efter hans overbevisning er en sauce finere end en sovs. Der findes dog mange andre forklaringer på, hvad forskellen på sauce og sovs er.
- Sovs er tyk – sauce er tynd
- Sovs er der meget af – sauce er der lidt af
- Sovs serveres til gode, gammeldags retter – sauce serveres til finere retter
- Sovs er lavet ved opbagning eller jævning – sauce er lavet på en essens
Der er ikke noget galt i en ”sauce” lavet på essens, men der er så sandelig heller ikke noget i vejen med en jævnet eller opbagt ”sovs”. Hver ting til sin tid og sine retter.
Med hensyn til tykkelsen og mængden, så går jeg klart ind for karry-SOVS. Masser af den, som kan hænge fast og ikke løber af kødet, kartoflen, eller hvad det nu måtte være, der skal ud at svømme i sovsen.
Nem og god karrysovs
Der er mange måder at lave karrysovs på, og der findes mange varianter af blandingskrydderiet karry. Noget er stærkt, noget er mildt, og noget er midt imellem. Hvor stærk karry du bruger, og hvor stærk du ønsker sovsen, afgør selvfølgelig mængden af karry.
Antal personer:
4
Tid i alt:
15M
Sværhedsgrad:
Nem
Ingredienser til karrysovs
- 30 g smør
- 2 spsk. hvedemel
- 2 tsk. karry – eller mere, hvis du vil have en sovs med en stærkere smag af karry
- 4 dl mælk
- 1 spsk. æblecidereddike
- Salt og peber
Sådan laver du karrysovs
- Smelt smørret i en kasserolle eller lille gryde, og lad det bruse af – det skal ikke brune.
- Tilsæt mel og karry, og pisk det sammen, mens det svitser et par minutter.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt under omrøring, til sovsen har den rette konsistens. Lad sovsen koge op indimellem.
- Smag karrysovsen til med æblecidereddike og salt og peber.
Tip: Vil du ikke have sorte ”prikker” i din flotte gule karrysovs, så brug hvid peber til at smage til med i stedet for den traditionelle sorte peber.
Karrysovs med kokosmælk
Vil du gerne have en eksotisk smagende karrysovs, så skal du prøve denne med kokosmælk.
Ingredienser til karrysovs med kokosmælk
- 1 lille løg
- 2 spsk. mild karry
- 2 spsk. kokosolie
- 2 ds. Kokosmælk a 4 dl
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Hak løget fint, og svits det sammen med karry i olien.
- Tilsæt kokosmælken – også den fede del øverst i dåsen, og bring sovsen i kog, og lad den koge i 5-10 minutter, til den er kogt ind til den rette konsistens.
Både den nemme, gode karrysovs og den eksotiske karrysovs smager fortrinligt til boller i karry. Det er den nemme og gode karrysovs, der ses på billedet.