Karrysovs … eller karrysauce – den diskussion er taget mange gange i mange hjem og ved mange lejligheder. Jeg kender en kok som – naturligvis – kun laver sauce, fordi efter hans overbevisning er en sauce finere end en sovs. Der findes dog mange andre forklaringer på, hvad forskellen på sauce og sovs er.
- Sovs er tyk – sauce er tynd
- Sovs er der meget af – sauce er der lidt af
- Sovs serveres til gode, gammeldags retter – sauce serveres til finere retter
- Sovs er lavet ved opbagning eller jævning – sauce er lavet på en essens
Der er ikke noget galt i en ”sauce” lavet på essens, men der er så sandelig heller ikke noget i vejen med en jævnet eller opbagt ”sovs”. Hver ting til sin tid og sine retter.
Med hensyn til tykkelsen og mængden, så går jeg klart ind for karry-SOVS. Masser af den, som kan hænge fast og ikke løber af kødet, kartoflen, eller hvad det nu måtte være, der skal ud at svømme i sovsen.
Opskrift på nem karrysovs
Nem og god karrysovs
Ingredienser
- 30 g smør
- 2 spsk. hvedemel
- 2 tsk. karry eller mere hvis du vil have en sovs med en stærkere smag af karry
- 4 dl mælk
- 1 spsk. æblecidereddike
- Salt og peber
Sådan gør du
- Smelt smørret i en kasserolle eller lille gryde, og lad det bruse af – det skal ikke brune.
- Tilsæt mel og karry, og pisk det sammen, mens det svitser et par minutter.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt under omrøring, til sovsen har den rette konsistens. Lad sovsen koge op indimellem.
- Smag karrysovsen til med æblecidereddike og salt og peber.
Nutrition
Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.
Tip: Vil du ikke have sorte ”prikker” i din flotte gule karrysovs, så brug hvid peber til at smage til med i stedet for den traditionelle sorte peber.
Opskrift på karrysovs med kokosmælk
Karrysovs med kokosmælk
Ingredienser
- 1 lille løg
- 2 spsk. mild karry
- 2 spsk. kokosolie
- 2 ds. Kokosmælk a 4 dl
- Salt og peber
Sådan gør du
- Hak løget fint, og svits det sammen med karry i olien.
- Tilsæt kokosmælken – også den fede del øverst i dåsen, og bring sovsen i kog, og lad den koge i 5-10 minutter, til den er kogt ind til den rette konsistens.
Nutrition
Både den nemme, gode karrysovs og den eksotiske karrysovs smager fortrinligt til boller i karry. Det er den nemme og gode karrysovs, der ses på billedet.