Tilbehør til laks

Er du i tvivl om, hvad du skal servere som tilbehør til laks, så skal du se med her. Tilbehøret afhænger selvfølgelig af, hvordan din laks er tilberedt. Er det tynde skiver røget, fersk eller gravad laks? Er det dampede eller stegte laksebøffer eller en hel lakseside? Eller er det rå laks, laksefrikadeller, -roulade, -tærte eller -mousse? Mulighederne med laks er jo utallige. Når du vælger tilbehør til laks, skal du også tænke på, om retten skal fungere som forret eller hovedret. Herunder får du i hvert fald en række forslag til, hvad du kan servere til din laks, næste gang der står laks på menuen.

Aioli – Der er ikke grænser for, hvad du kan servere aioli til. Aioli er jo i bund og grund ”bare” en mayonnaise smagt til med hvidløg. Det smager fortrinligt til alt fra hjemmegjorte pommes frites til friske forårsruller. Og altså også til laks. F.eks. til sushi eller til den stege lakseside eller -bøf.

Asparges med bacon – Om du laver dine asparges med bacon på stegepanden, over grillristen eller i ovnen er ligegyldigt. De smager helt fantastisk til rigtig mange retter – også laks. Både lakseforretten, den hele laks, laksetærten eller laksefrikadellerne. Og så er det jo dejligt nemt tilbehør.

Avocadosalat – Et dejligt mættende tilbehør. Salaten er nem og hurtig at lave. Den består af fem gode ting, der passer perfekt sammen – avocado (selvfølgelig), forårsløg, edamamebønner, lidt hakket grønt og en god dressing. Perfekt til f.eks. den ovnbagte laks sammen med limebåde, nye kartofler og groft brød.

Bagte rodfrugter – Uanset størrelsen skal bagte rodfrugter være sprøde udenpå og bløde indeni, så er de bedst. Og så smager de godt til rigtig mange ting – eller bare som en snack. De smager også godt til den bagte laks, og så kan du jo lave det hele i ovnen – det er klimavenligt.

Blomkålssalat med bacon – Bacon er en sand vinder til næsten alt. Det er umami, det er salt og det er sprødt. Blomkålssalaten, du får opskriften på her, er foruden bacon tilsat forårsløg, æbler og solsikkekerner og har fået selskab af en lækker dressing. Den passer godt som tilbehør, når hovedretten er laks.

Bønnefritter – Du skal nok ikke nøjes med at servere bønnefritter til din laks. Hvis laksen er hovedretten, vil lidt kartofler og evt. brød og måske en god hollandaisesauce være perfekt sammen med. Hvis laksen er forretten, kan du nøjes med lidt brød og en god dressing – eller aioli – til.

Bønnesalat – Der er lutter gode sager i bønnesalaten, som du får opskriften til her. Sprøde edamamebønner, friske asparges, saftige radiser, blød mozzarella og hakket grønt. Sprød bacon kan evt. også tilsættes. Det er en dejlig frisk salat, som smager supergodt til laks, uanset hvordan den er tilberedt.

Bulgursalat – Salater er (næsten) altid godt til laks, men denne er særligt mættende, fordi der er kogt bulgur i. Så behøver du ikke servere kartofler, pasta eller ris til også. Den er god som tilbehør, når laksen gør det ud for hovedretten, hvorimod den nok vil blive lidt for tung til forretten.

Fennikelsalat – Denne salat er ret speciel. Der er selvfølgelig fennikel – frisk fennikel – i, men der er også noget så usædvanligt som modne stikkelsbær. Fenniklen er råmarineret og det sammen med stikkelsbærrene giver en syrlig smag, som smager supergodt til f.eks. laks bagt i ovnen eller dampet laks.

Flutes – Det siger næsten sig selv, at flutes smager godt til laks. Flutes smager godt til hvad som helst. Især når flutet er hjemmebagt. Men har du ikke tid, kan du også købe et flute og pifte det lidt op med krydderier, krydderurter, hvidløg, honning, kerner eller frø. Mulighederne er rigtig mange.

Grillede grøntsager – Er det grillvejr, så smid laksen på grillen, og tilbehøret ligeså. Grillede hvide asparges, grillet spidskål og grillede peberfrugter smager skønt til laks. Og det er lige netop disse tre grøntsager, du får vejledning til at grille, når du klikker på linket herover.

Grillspyd – Kommer du grøntsager på spyd – f.eks. squash, aubergine, cherrytomater, champignoner og peberfrugt eller lignende – så kan de sagtens få plads ved siden af laksen, når der skal grilles. De grillede grøntsagsspyd smager godt som tilbehør til laksen evt. sammen med en god dressing og et stykke brød.

Hasselbackkartofler – Hasselbackkartofler blev populære i Danmark i ’70-erne. De smager skønt med lidt smeltet smør og lidt groft flagesalt på. Og så kan de spises til alt fra hakkebøf til laks. De er helt klart tilbehøret til hovedretten, da de er for mættende til forretten.

Hjemmelavet pasta – Kan man spise pasta til laks? Ja da! Forestil dig hjemmelavet pasta vendt i varm fløde smagt til med citron, salt og peber og så stykker af tynde skiver røget laks. Nå ja, og så måske lige nogle grønne asparges og et stykke flute med blød krumme og sprød skorpe til.

Hollandaisesauce – Hollandaisesauce smager bare så skønt til næsten al slags fisk og i høj grad også til laks. Så skal der sovs til, så skal det være hjemmelavet hollandaise. Du kan også i stedet lave hollandaisen som en kold hollandaisedressing. Den er fin til f.eks. forretten med laks.

Hvide asparges – Hvide asparges skal helst laves og spises, når de er i sæson her i Danmark. Det er de ikke ret længe – kun et par måneder, maj og juni. Derfor er det også bare om at benytte dig af det, når de er. Kog aspargeserne, og hæld brunede skalotteløg smagt til med citronsaft og -skal over.

Kartoffelsalat – Forskellige former for kartoffelsalater smager også dejligt som tilbehør til en god lakseret, når vi taler om hovedretter. Når du klikker på linket herover, får du en opskrift på en grøn kartoffelsalat, som er fyldt med en masse grønne urter – estragon, kørvel, purløg osv.

Kartofler i ovn – Når du laver kartofler i ovn, kan du smage til med de krydderier, du kan lide eller med de krydderier, der passer til den mad, de skal serveres til – f.eks. til laksen. Det kan være paprika, det kan være timian eller det kan være citron og fennikelfrø eller …

Kikærtesalat – Den kikærtesalat, du får opskriften på her, er både velsmagende og ser superlækker ud. Og både smagen og farverne går godt til laks – stegt som dampet. Salaten mætter godt, så den egner sig bedst, til når laksen skal være hovedretten. Til gengæld behøver du ikke andet tilbehør.

Kold kartoffelsalat – Til en grillet laks passer den klassiske kolde kartoffelsalat perfekt, når sommerens grillfest løber af stablen. Opskriften du får her, er måske helt så klassisk eller traditionel, som den du plejer at lave din kolde kartoffelsalat efter, for denne indeholder vindruer. Men det gør den bestemt ikke mindre lækker.

Mangosalat – En frisk salat med søde mangoer og avocadoer og stærk chili samt en dejlig dressing er perfekt som tilbehør til en hovedret med laks. Hvad enten laksen er stegt, grillet, dampet eller bagt i ovnen. Salaten kan være eneste tilbehør eller kan suppleres med et stykke godt brød.

Melonsalat – Frugt passer supergodt sammen med stegt laks eller tynde skiver af fersk, røget eller gravad laks til en kold anretning, f.eks. på buffeten. Det gælder også denne melonsalat, der kan laves af flere forskellige slags melon. Ud over melon indeholder salaten også æbler, agurker og fetaost.

Rævesovs – Vi kommer ikke uden om rævesovs eller rævesauce, når vi snakker om tilbehør til laks. Rævesovs er en dilddressing, som sagtens kan bruges til andet end laks, men som mange garanteret synes, hører lige så tæt sammen med laks som persillesovs med stegt flæsk. Du kan selv selvfølgelig selv lave rævesovs.

Pastasalat uden kød – Du kan sagtens servere pastasalat til din laks. Der skal så selvsagt ikke være kød i pastasalaten – medmindre du blander laksen i salaten, for det er da også en mulighed. I denne pastasalat er der foruden pastaen også spinat, fetaost, soltørrede tomater, sorte oliven og majs.

Perlebygsalat – Kog noget perlebyg, og pift den op med grøntsager og mandler. Så har du en god og mættende salat, som er perfekt tilbehør til din hovedret, når menuen står på laks, hvad enten den er stegt, grillet, dampet eller bagt. Servér en sauce til – f.eks. hollandaise. Uh, det er mums.

Persillepesto – Persillepesto og laks smager helt fantastisk sammen. Du kan f.eks. smøre den hele lakseside med persillepesto, inden du kommer den i ovnen. Persillepestoen laver du selv af bredbladet persille. Det er supernemt, bare følg opskriften, som du får, når du klikker på linket herover.

Pesto – Du kan lave pesto af rigtig mange ting – ramsløg, persille, soltørrede tomater m.m. – men her er det den helt klassiske pesto lavet af basilikum, hvidløg, parmesan, pinjekerner og selvfølgelig olivenolie, du får opskriften på. Pesto af enhver slags smager supergodt sammen med laks, og det er nemt at lave.

Quinoasalat – Serverer du quinoasalat til din laks, så kan det næsten ikke blive sundere. Quinoa er et lille frø, der gør store ting for din sundhed. Og laks er jo også sundt. Quinoasalaten, som du får opskriften på, når du klikker på linket, er lavet af sort quinoa, men du kan også bruge de rødlige.

Rodfrugter i ovn – Hvad enten du griller din laks, damper den, steger den eller bager den i ovnen, så er bagte rodfrugter lækre at spise til. Det er nemt at lave, og hvis du bager din laks, så kan du ovenikøbet lave det hele i ovnen, det er nemt, og det er klimavenligt.

Rødbedesalat – Når du hører ordet rødbedesalat, tænker du måske på russisk salat eller i hvert fald en salat lavet af kogte eller syltede rødbeder. Det er denne salat ikke. Den er lavet af rå, revet rødbede, som marineres. Den smager skønt til mange ting – også laks.

Røræg – Røræg smager lækkert til røgede ting – som f.eks. røget laks, men også til tynde skiver, fersk laks eller til gravad laks. Røræg tager ikke ret lang tid at tilberede, det er nemt, og det består af ingredienser, som de fleste altid har i huset. Se det kalder vi hurtigmums.

Sommersalat – Det er selvfølgelig ikke mayonnaise- eller pålægssalaten, du skal servere til laksen. Men i stedet den sommersalat, der består af sommerlige ingredienser, som jordbær, tomater, ærter og så lige en lækker olie-eddike-dressing. Du kan selvfølgelig lave salaten hele året, men den er bedst, når den laves af danske råvarer i sæson.

Spidskålssalat – Der er rigtig mange forskellige slags salater, der egner sig godt sammen med laks, og det gør en spidskålssalat også. Den du får opskriften på, når du klikker på linket, er med røde æbler, ristede sesamfrø og knasende mandler og med en lækker hjemmelavet dressing.

Spinatsalat – Prøv at lægge dit dampede, grillede, stegte eller bagte stykke laks oven på den spinatsalat, du får opskriften på, når du klikker på linket herover. Det er en flot måde at servere den på, og en mundfuld af lidt af det hele, er en himmerigsmundfuld.

Stegt spidskål – Steg et kvart spidskål i lidt olie og smør, og servér det sammen med stegte løg, frisk estragon samt citronsaft og -skal til din laks. Det smager så skønt. Er det grillsæson, kan du i stedet servere grillet spidskål til. Du får opskriften på både det ene og det andet, når du klikker på linket herover.

Stuvet spinat – Flødestuvet spinat er bare lækkert – også til laks. Servér med små, nye, danske kartofler, så har du ikke brug for andet. Du kan også servere den stuvede spinat som en dressing til lakseforretten og så et stykke godt, groft brød og måske et par hvide asparges til.

Svamperisotto – Læg et stykke tilberedt laks oven på en portion svamperisotto, så er hovedretten klar – evt. med et stykke brød til, men det er ikke absolut nødvendigt. Risottoen, du får opskriften på her, er med blåskimmelost, hvilket giver en dejlig dyb smag, der passer godt til laksen.

Tabouleh – Tabouleh er en mellemøstlig bulgur- eller couscoussalat med grøntsager og urter. Den er syrlig i smagen og passer godt til et par tynde skiver laks til en forret eller til et stykke stegt, bagt, grillet eller dampet laks til hovedret. Servér evt. også et godt stykke brød til.

Picture of Tobias Nielsen

Tobias Nielsen

gullashsuppe
Opskrifter

Gullashsuppe

Gullashsuppe eller gullaschsuppe, som det rent faktisk staves, er kun svært at stave til ikke at lave. Men ting tager tid, sådan er det tit

Læs mere »
Pastasalat med tun
Fiskeretter

Pastasalat med tun

Pastasalat med tun. Jeg elsker pastasalater – især dem, der er så mættende, at man ikke behøver anden mad eller i hvert fald allerhøjst et

Læs mere »
kakaosmør
Andre

Kakaosmør

Opskrift på rå chokolade med kakaosmør Lidt om vores kakaosmør opskrift ​Kakaosmør er som sådan ikke en opskrift. Det er et fedtstof, der udvindes fra

Læs mere »
ratatouille
Franskeopskrifter

Ratatouille

Hvad er ratatouille? Ratatouille er en sammenkogt ret, der stammer fra den sydfranske provins Provence. Den består typisk af tomater, løg, squash, peberfrugt og aubergine,

Læs mere »
mascarpone
Italienske opskrifter

Mascarpone

Min mascarpone opskrift Mascarpone er en alsidig ost. Den kan bruges til et utal af retter. Lige fra tapas over hovedretter til desserter og kager. Mascarpone

Læs mere »
Stegt lever
kvikretter

Stegt lever

Stegt lever er én af de retter, der deler vandene. Enten kan man lide det, eller også kan man ikke. Der er ingen gylden middelvej.

Læs mere »