Fisk, kartofler og skalotteløg i ét klimavenligt fad. Når du skal lave klimavenlig mad, er det værd at tænke over tilberedningstid og -metoder lige såvel som over valget af råvarer. Frugt og grøntsager er noget af det, der belaster klimaet mindst, men selvom du ikke er veganer, kan du stadig godt værne om miljøet. Se med her.

Det er altid bedst at købe dansk og økologisk. Så sparer du miljøet for en masse giftstoffer – både med hensyn til ukrudts-, sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse samt transport. Derudover handler det med hensyn til kød om at vælge svin, fjerkræ og fisk frem for lam og okse – sådan i store træk – og om at købe hele stykker kød i stedet for f.eks. hakket kød eller kyllingebrystfileter osv.

Fisk i fad – klimavenlig ret

Den ret du får opskriften på herunder, har et klimaaftryk på ca. 2,05 kg CO2. Det svarer til ca. 14 km i bil. Det er hvis du bruger kullerfilet, som jeg har gjort. Kan du i stedet få fat i hel makrel og selv fileterer dem, ryger retten helt ned på ca. 0,52 kg, svarende til 3 km i bil. Men – uden tanke på miljøet – vil en hvilken som helst fisk smage godt i denne ret.

Antal personer:
4

Tid i alt:
50M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til fisk, kartofler og skalotteløg i ét klimavenligt fad

  • 750 g (nye) danske kartofler
  • 300 g skalotteløg
  • 3 spsk. olivenolie + lidt til pensling
  • 6 laurbærblade
  • 600 g fisk med skind – renset vægt
  • 1 citron
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 190° C.
  2. Skrub kartoflerne, og skær dem evt. i mindre stykker, hvis ikke de er meget små.
  3. Pil skalotteløgene, og skær dem i halve.
  4. Kom løg og kartofler i et ovnfast fad, og fordel olien over dem.
  5. Bræk laurbærbladene i store stykker (så de kan fjernes inden servering), og bland dem godt mellem kartofler og løg.
  6. Krydr med salt og peber.
  7. Sæt fadet i ovnen i 40 minutter, eller til kartoflerne er møre og har taget farve. Vend rundt i det, når halvdelen af tiden er gået.
  8. Pensl fiskefileterne med olie, og drys med salt og peber.
  9. Læg dem med skindsiden opad oven på kartoflerne, ca. 8 minutter før disse er færdige.
  10. Skru op for varmen til 200° C, og steg i 8 minutter, eller til fisken er mør, men ikke tør.
  11. Servér straks med citronbåde til.

Laver du en blandet salat til, som den på billedet, skal du lægge ca. 0,5 kg CO2 mere til.

Tips

Når du laver ”alt i én gryde” – eller fad – skåner du også miljøet, fordi du kun har tændt for én kogeplade eller ovnen i stedet for at have gang i 3-4 varmkilder.

Du kan f.eks. – hvis du skal have både kartofler og ærter – dampe ærterne i en dampindsats oven i kartoffelgryden i stedet for at sætte to gryder over. Det er måske ikke så meget, men mange bække små …

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email