Frittata – den nemmeste og lækreste æggeret 🍳✨
Frittata er den perfekte ret, når du vil lave noget hurtigt, enkelt og lækkert. Den minder lidt om en omelet, men er tykkere, fyldigere og kan varieres i det uendelige. Uanset om du laver den til morgenmad, brunch eller en let aftensmad, er frittata altid et hit!
Det bedste ved frittata er, at du kan bruge lige præcis de ingredienser, du har i køleskabet – grøntsager, ost, kød eller krydderurter. Den er perfekt til at undgå madspild og samtidig få en smagfuld ret, der både mætter og bringer hygge til bordet.
Opskrift på frittata
Her får du HurtigMums opskrift på frittata – den populære italienske variant af omelet eller æggekage.
Frittata opskrift
Ingredients
- 250 g frisk spinat – frossen optøet kan også anvendes
- 125 g frisk mozzarella
- 50 g finocchiona pølse – eller en anden italiensk eller evt. spansk pølse kan udelades, hvis du ønsker en vegetarisk version af frittataen
- 4 æg
- ½ dl mælk
- 1 knsp. friskrevet muskatnød
- 2 spsk. olivenolie
- ½ bdt. purløg
Instructions
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skyl spinaten, pres vandet fra, og hak den – ikke for fint.
- Skær mozzarellaen i små tern.
- Skær pølsen i strimler
- Pisk æg og mælk grundigt sammen.
- Tilsæt spinat, mozzarella, pølse og muskatnød, og krydr med salt og peber.
- Varm olien i en pande, der kan tåle at gå i ovnen, og hæld æggemassen på.
- Lad den stege i et par minutter, til den er fast i bunden.
- Sæt herefter panden med frittata i ovnen, og lad den bage i 10-12 minutter, til den er gylden og svampet.
- Klip purløg ud over den varme frittata, og servér.
Fritttata den italienske omelet
Frittata er en italiensk omelet – nogen kalder det en æggekage. Men efter min bedste overbevisning er der mel i en kage – også en æggekage – det er der ikke i en omelet. Men efter et opslag i min Italiensk-Dansk ordbog må jeg erkende, at frittata faktisk betyder både æggekage og omelet på italiensk.
Men jeg holder nu fast i min overbevisning om, at fritatte er omeletter – ikke æggekager. Når det så er sagt, så er der lige så mange måder at lave frittata på, som der er at lave æggekage på.
Tip: Har du ikke en pande, der kan gå i ovnen, kan du bruge bunden af en tagine – som jo godt nok er et nordafrikansk køkkenredskab, men den egner sig fortræffeligt uden ”skorstenen”. Har du heller ikke en sådan, kan du bruge en ganske almindelig pande og stege frittataen færdig på komfuret ved lav-middel varme – det tager lidt længere tid. Sidst så kan du også prøve at lave frittata i airfryer. Der kan du eventuelt finde inspiration i vores opskrift på æggekage i airfryer her.
Tilbehør til frittata
Frittata kan serveres med italiensk brød, f.eks. foccacia eller chiabatta, men naan bagt med lidt hakkede oliven og drysset med tørret rosmarin vil også være fint. En frisk salat, som for eksempel en quinoasalat, kan også være en mulighed.
Gør frittata til din nye go-to ret
Frittata er en af de retter, der altid redder dagen – hurtig, enkel og utrolig velsmagende. Uanset om du laver den til morgenmad, frokost eller aftensmad, kan du fylde den med dine yndlingsingredienser og få en skøn, mættende ret på ingen tid.
Det bedste ved frittata er dens alsidighed. Har du grøntsagsrester i køleskabet? Smid dem i. Har du lidt ost, skinke eller krydderurter tilovers? Perfekt! Frittata er en genial måde at undgå madspild og samtidig lave noget, der smager fantastisk.
Hvis du elsker denne type æggeretter, kan du også prøve en klassisk spansk tortilla, en cremet quiche eller en luftig omelet. Uanset hvad du vælger, er frittata en nem og hyggelig ret, der passer til enhver lejlighed.