Bulgursalat

Bulgur kan som bekendt anvendes til meget – som erstatning til ris, kartofler og pasta, i farsretter (som f.eks. bulgurfrikadeller), i brød, gryderetter, desserter, supper, bagværk og så i salater – og det er lige netop bulgursalat vi skal koncentrere os om nu.

Og her er der rigtig mange muligheder. Du kan komme stort set det i du vil – eneste betingelse er at der skal være bulgur i. Resten er op til dig.

Annonce

bulgursalat

Sund bulgursalat

Det er næsten umuligt ikke at lave en sund bulgursalat, for bulgur er sundt – især hvis du vælger den grove. Men selvfølgelig kan du da komme usunde ting i den – som f.eks. bacon hvilket også giver en utrolig lækker smag – men denne version af bulgursalat er altså sund. En anden version af en bulgursalat er den mellemøstlige ret tabouleh som også er en lækker salat ved siden af hovedretten. Dog skal det understreges at tabouleh og bulgursalat ikke er helt det samme. Når man laver bulgursalat, er hovedingrediensen bulgur, hvor taboulehs hovedingrediens er persille. Man tilføjer så en smule bulgur i tabouleh.

Ingrediensliste til 4 personer som tilbehør eller til 2 personer som en selvstændig ret

  • 4 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl bulgur
  • 2 tomater
  • 1 fennikel
  • 8 bløde, tørrede abrikoser
  • 2 forårsløg
  • 4 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Sådan laver du bulgursalat

  1. Bring bouillonen i kog i en gryde, og hæld bulguren i.
  2. Tag gryden af varmen, og lad bulguren trække i bouillonen i 25-30 minutter. Hæld evt. overskydende vand fra.
  3. Lad bulguren køle af – vend dem med en gaffel af og til undervejs.
  4. Skær tomaterne, fennikel, abrikoser og forårsløg i mindre stykker.
  5. Bland grøntsagerne sammen med den afkølede bulgur.
  6. Pres citronsaft over, og hæld olie over, og vend det hele rundt så det bliver grundigt blandet.
  7. Smag til med salt og peber.

Velbekomme!

Hvad er bulgur?

Er du i tvivl om hvad bulgur er, så læs med her. Bulgur er kogte, afskallede, knækkede og tørrede kerner fra hvedekorn – som regel durumhvede. De stammer fra Mellemøsten og har været en del af det mellemøstlige køkken i flere tusinde år.

Bulgur smager nøddeagtigt. Bland den med eksempelvis mango, abrikos, kerner, tomat, mynte, citron, olie og/eller persille som er råvarer der klæder bulguren fantastisk. Pift eventuelt op med chili eller hvidløg.

Mulighederne for, hvad du kan komme i bulgursalat er uendelige! En anden opskrift på lækker knasende bulgursalat er at bytte abrikoserne ud med edamame bønner eller kikærter og fennikel byttes ud med radisser. Derudover kan du komme mandler i som giver salaten et lækkert ‘crunch‘. Frisk mynte er også en lækker ingrediens at komme i bulgursalaten, da den giver en frisk smag.

Der er et stort indhold af kulhydrater i bulgur så hvis du vil spise lowcarb-kost, så skal du ikke vælge bulgur.

Nemmere at tilberede end ris

Det er nemmere at tilberede bulgur end eksempelvis ris. Bulgur kan du nøjes med at overhælde med kogende vand – så meget at det dækker + ca. 1 cm (bulgur suger vand) – og lad det trække en halv times tid. I den tid kan du lave andre ting uden at bekymre dig om at din bulgur svider på.

Hvad spiser man bulgur til

Tilberedt på denne måde kan du bruge bulguren til alt hvad du normalt ville servere ris til. Rester af tilberedt bulgur kan du bruge i brød, wok- eller gryderetter. Tilberedt bulgur skal opbevares i køleskab hvor det kan holde sig i op til 4 dage. Du kan også fryse den tilberedte bulgur ned til senere brug.

Bulgursalaten herover kan du som nævnt spise som en selvstændig ret, eller du kan spise den som tilbehør til stegte retter – frikadeller, fisk, koteletter, bøf osv.

Og så lige dagens madcitat:

Spørg ikke hvad du kan gøre for dit land. Spørg hvad vi skal have til frokost! – Orson Welles

Forberedelsestid: 35 minutter

Tilberedningstid: 0 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Bulgursalat
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here