Vegetarisk bygotto – Jeg elsker otto – altså som i ris-, kerne- og bygotto. Det er nemt at lave, du kan komme hvad som helst i – næsten – og så den dér cremede velsmag, ottoer har. Mums! Du kan lave -otto af stort set alle korntyper, byg, hvede, bulgur, ja, sågar quinoa, nå ja, og så ris.
Skal du være miljøbevidst, vælger du en dansk kornart frem for ris, som har et noget højere CO2-aftryk end f.eks. hvedekerner. Jeg synes dog, at risene giver en mere cremet konsistens end mange af de øvrige kornarter, sikkert fordi risene har et højt indhold af stivelse, som gør, at de bliver mere udkogte. I hvert fald når du bruger risottoris eller grødris. Jeg kan imidlertid godt lide, at der er lidt ”bid” i.
Få evt. lidt ekstra inspiration til din vegeratiske bygotto, af vores super gode venner fra Gastrofun

Bygotto med svampe
Ingredienser
- 1 porre
- 2 skalotteløg
- 2 spsk. smør
- 400 g perlebyg
- 1½ dl hvidvin
- 1 l varm grøntsagsbouillon
- 400 g brune champignoner
- En lille håndfuld frisk koriander eller bredbladet persille
- 125 g parmesan
- lidt høvlet parmesan til pynt
Sådan gør du
- Rengør porren, og skær den i tynde, tynde skiver.
- Pil skalotteløgene, og hak dem fint.
- Smelt ca. 1-1½ spsk. smør i en sauterpande, og svits porreringe og skalotteløg i et par minutter.
- Tilsæt perlebyg, og lad dem svitse med ½ minuts tid.
- Tilsæt hvidvin, og lad det småkoge, til vinen er helt væk.
- Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og lad bygkornene suge væsken til sig, før du kommer en ny portion bouillon ved. Når bygottoen føles lind og cremet, lidt fugtig, skal du stoppe. Bliver retten for tør, inden bygkornene bliver bløde, tilsættes mere bouillon. Bygotto skal være fugtig og cremet ikke tør. Det tager ca. 18-20 minutter.
- Rengør champignonerne, og skær dem i halve eller kvarte, og svits dem i resten af smørret i en lille støbejernspande eller lignende.
- Skyl og hak koriander/bredbladet persille, og hak det, men gem lidt hele blade til pynt.
- Bland de svitsede champignoner og koriander/bredbladet persille i bygottoen.
- Tag panden væk fra varmen, og rør revet parmesan i retten, og smag til med salt og peber (pas på med salt, da bouillon også indeholder en del salt).
- Pynt med koriander/bredbladet persille og evt. høvlet parmesan.
Noter
Næringsindhold pr. servering




