Blinis er små, russiske pandekager. De laves af en gærhævet dej af hvedemel og boghvedemel. Men du kan også lave dem med bagepulver – det er nemmere, men ikke helt korrekt. I Rusland serveres de som forret med røget fisk – f.eks. laks – og/eller kaviar, smeltet smør og sur fløde.

Blinis er mindre end en klassisk madpandekage, men ikke så lille, som mange rent faktisk laver dem. For mange laver dem med en diameter på 9 cm, men faktisk skal de være ca. 12 cm i diameter. Årsagen er nok den, at du faktisk kan købe blinispander, der er inddelt i rum – ligesom en æbleskivepande – hvor hver blinis bliver 9 cm. Mens de ”rigtige” blinispander har en diameter på 12 cm.

Nedenfor du 2 opskrifter med henholdsvis bagepulver og gær! Hvis du vil benytte den med gær skal du scrolle lidt ned til den med rødlig baggrund, mens den opskrift på blinis med bagepulver kommer lige her:

Blinis – opskrift med bagepulver

Men fortvivl ikke, hvis ikke du har en blinispande. Du kan sagtens bruge en almindelige stegepande med slip let-belægning – bare du sørger for, at dine blinis ikke bliver større end ca. 12 cm i diameter.

Antal blinis:
12 stk

Tid i alt:
1T 25M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til blinis (bagepulver-variant)

  • 2 æg
  • 100 g boghvedemel
  • 100 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. flydende honning
  • ½-¾ dl vand
  • 1½ dl tykmælk
  • 10 g smør

Sådan laver du blinis med bagepulver

  1. Del æggene i blomme og hvide.
  2. Bland boghvedemel, hvedemel, bagepulver og salt sammen.
  3. Pisk honning, ½ dl vand, tykmælk og æggeblommer sammen, og rør det i melblandingen. Bliver dejen for tyk, så tilsæt lidt mere vand.
  4. Sæt dejen tildækket et lunt sted i 1 times tid.
  5. Pisk æggehviderne stive, og smelt smørret.
  6. Vend æggehvider og smør i dejen.
  7. Steg tykke pandekager med en diameter på 12 cm ved middel varmen og uden fedtstof.
  8. Hold dem varme/lune indtil servering.

Nedenfor får du en opskrift på blinis med gær i stedet for bagepulver.

Blinis – opskrift med gær

Som nævnt tidligere, kan du også bruge gær – hvilket er mere tro mod den russiske blini – i stedet for bagepulver.

Antal blinis:
12 stk

Tid i alt:
1T 25M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til blinis (gær-variant)

  • 2 dl mælk
  • 2½ spsk. cremefraiche
  • 1 spsk. flydende honning
  • 12½ g gær (¼ pakke)
  • 2 æg
  • 100 g boghvedemel
  • 100 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 10 g smør

Sådan laver du blinis med gær

  1. Opvarm mælken, og rør cremefraiche og honning ud i den, og lad den køle af, til den er fingervarm.
  2. Tilsæt gær.
  3. Del æggene i blommer og hvider.
  4. Bland hvedemel, boghvedemel og salt, og tilsæt det sammen med æggeblommerne, til dejen bliver glat og jævn.
  5. Sæt dejen tildækket til hævning et lunt sted i 45-60 minutter.
  6. Pisk æggehviderne stive, og smelt smørret.
  7. Vend æggehvider og smør i dejen, og steg tykke pandekager med en diameter på 12 cm ved middel varme.
  8. Hold bliniene varme/lune, indtil de skal serveres.

Tilbehør til blinis

Blinis serveres sædvanlig vis med cremefraiche, røget laks og/eller kaviar og en lille dusk dild. Du kan bruge rød kaviar eller sort kaviar. Du kan bruge ægte kaviar eller uægte kaviar. På billedet er der brugt sort Cavi-Art, som intet har med kaviar at gøre, da det er lavet af tang.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Blinis
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)