Fennikelsalat – Jeg kan ikke huske, hvornår jeg første gang smagte fennikel, men det var i hvert fald ikke i min barndom. For fennikel – altså som i hvid-grøn knold, ikke som frø eller stødt – har ikke så mange år på bagen i de danske køkkener.

Måske netop derfor jeg engang på en restaurant sammen med et par venner, og talen faldt på, at jeg uden succes havde forsøgt mig som fennikeldyrker, blev spurgt: ”øh, fennikel – er det ikke det dér, der smager lidt af lakrids?” Og jo, det er det, og det er sådan én du har liggende dér på din tallerken!

fennikelsalat

Heldigvis kan man også spise fennikeltoppene – og jeg siger heldigvis, fordi da jeg selv forsøgte mig som fennikeldyrker, udviklede der sig ingen knold kun toppe. Årsagen til at jeg ville dyrke dem selv – ud over det økologiske synspunkt og det faktum at de så var danske – var, at fennikel er ret pebrede i pris. Men bruger du dem til salat, så rækker de faktisk rimeligt langt.

Fennikelsalat

Selvom fennikel også kan bruges i gryderetter, eller smørdampede som tilbehør, så er det altså en salat du får opskriften på her. En salat med hvor det essentielle er en råmarineret fennikel. Det er nemt tilbehør, og det smager lækkert.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 1 citron
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 fennikel
  • 1 par håndfulde modne stikkelsbær
  • 1 håndfuld bælgede ærter
  • 1 bdt. blandede krydderurter efter eget valg – jeg har brugt fennikeltop, løgtoppe og timian
  • Salt og peber

Sådan laver du fennikelsalat

  1. Pres citronen, og tilsæt lidt salt og peber – ca. 1 tsk. af hver.
  2. Rør, til salt og peber er opløst.
  3. Tilsæt olien, når salt og peber er opløst, og rør en marinade. Salt kan ikke opløses i olie, derfor skal du vente med at hælde olien i, til saltet er opløst.
  4. Rens fenniklen, og skær rod og top af – gem toppen. Skær fenniklen i tynde skiver.
  5. Skyl krydderurterne, og hak dem.
  6. Kom fennikel og krydderurter ned i marinaden, og lad det trække i ca. 20 minutter – mindst, det må gerne trække i længere tid. Det kan holde sig i køleskab i et par dage.
  7. Vend rundt i det indimellem.
  8. Skyl, og nip stikkelsbærrene.
  9. Tilsæt ærter og stikkelsbær lige inden servering, og vend rundt.

En fennikelknold er ret hård at tygge i, når den er rå, men hvis du marinerer den som her, så bliver den blød uden at miste sin sprødhed.

Denne fennikelsalat er en salat med en karakteristisk smag – på den gode måde – og den smager godt til grillede eller stegte retter, så vinvalg afhænger naturligvis af, hvilken mad du serverer salaten til. Men til salaten passer sig rigtig godt en Schubert Sauvignon, der er en skøn, skøn hvidvin.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Du kan se andre salater fra HurtigMums her.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Fennikelsalat
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

x