Fish and chips er nok noget de fleste forbinder med England – i hvert fald, hvis du har været der og spist ved en fish and chips-bod. For fish and chips er en traditionel britisk fastfood bestående af paneret fisk eller fisk dyppet i dej, som bliver friteret. Hertil serveres der pommes frites. Du kan selv lave det hjemme i dit eget køkken – også uden en frituregryde.
.
Til fish and chips kan du servere remoulade, ærtemos, tartar sauce eller en salatmayonnaise. På billedet er det tartar sauce, og derudover er der et drys af sprøde grønkålschips.
Fish and chips opskrift
Ingredienser
- 800 g store kartofler – gerne bagekartofler
- 1 dl eddike ganske almindelige lagereddike
- 600 g fisk med hvidt fast kød
- 2-3 spsk. olivenolie
- 1 dl øl
- 2 dl mel
- 1 æg
- Rapsolie til stegning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skrub kartoflerne godt – eller skræl dem.
- Skær dem i tykke stave – ca. 1½ x 1½ cm.
- Kom kartoffelstavene i en gryde med vand, så det dækker, eddike og lidt salt, og bring det i kog.
- Lad det koge i 5 minutters tid.
- Skær imens fisken i tilpas store stykker, som du nu synes bedst om dem – se evt. billedet for inspiration.
- Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe tørre på den slukkede, men stadig varme kogeplade.
- Tænd imens ovnen på 225° C, varmluft.
- Hæld kartoffelstavene over på en bageplade beklædt med bagepapir, og bland dem med olivenolien.
- Sæt pladen i ovnen i ca. ½ times tid, til kartoflerne er møre og sprøde – vend af og til – og drys med salt.
- Rør imens en dej af øl, mel, æg og lidt salt og peber.
- Vend fisken i dejen – evt. lidt ad gangen, hvis de ikke alle kan være i skålen – de skal alle dækkes med dej.
- Varm olien godt op i en sauterpande – der skal være ca. ½-1 cm op.
- Læg fisken i olien, og steg den ved høj varme på begge sider, til den er gylden og sprød.
- Tag fisken op med en hulske, og læg den på fedtsugende papir – f.eks. et kaffefilter eller et stykke kraftigt køkkenrullepapir.
- Fortsæt til alle fiskestykker er stegt.
Nutrition
Du kan godt bruge en frituregryde eller -koger, hvis du har sådan en. Jeg har prøvet, men jeg synes, at dejen er tilbøjelig til at hænge fast i risten/sien, så fisken ikke er til at få ud af den uden en masse besvær. Det går meget nemmere i panden. Til gengæld sviner det mere, medmindre du har et stænklåg. Du må ikke lægge et almindeligt låg over, så bliver dejen blød i stedet for sprød.
Se også opskriften på stjerneskud her.