Spaghetti bolognese er én af de retter, du med fordel kan lave dagen før, så pastaen rigtig kan trække smag af den lækre sovs. Selvom bolognese laves på hakket kød, som jo er hurtigt gennemstegt, er den bedre tjent med, at du giver den tid. Mindst et par timer, men gerne mere. Det giver også god appetit at gå og snuse til den velduftende mad.
Spaghetti bolognese opskrift
Spaghetti bolognese
Ingredienser
- 200 g Oksekød – f.eks. bov – alternativ 200 gr hakket oksekød
- 200 g Grisekød – f.eks. skank – alternativt 200 gr hakket svinekød
- 150 g Bacon – gerne pancetta
- 1 stk Løg
- 1 stilk Bladselleri
- 1 stor Gulerod
- ½ dl Olivenolie
- 25 g Smør
- 2 dl Rødvin
- 2 spsk Koncentreret tomatpuré
- 2 dl Bouillon
- 400 g Spaghetti eller pastaruller eller andet pasta
- Revet parmesan
Specialudstyr
- Kødhakker
Sådan gør du
- Kør oksekød og grisekød gennem kødhakkemaskinen – evt. 2 gange, hvis det bliver for groft.
- Skær baconen i tern.
- Pil løget, skræl guleroden, skyl bladselleri stilken, og hak det hele fint.
- Varm olivenolie og smør op i en sautérpande – brug ikke ubehandlet støbejern, da det kan afgive smag pga. af syreindholdet i retten – og svits løg, selleri, gulerod og bacon ved medium varme i ca. 10 minutter, til løget er blødt.
- Tilsæt det hakkede kød, og lad det brune overalt. Sørg for at få det skilt godt ad, såder ikke er store klumper, der hænger sammen.
- Skru lidt op for varmen, tilsæt rødvin, og lad det koge ind.
- Rør tomatpuréen ud i lidt af bouillonen, og rør det ud i kødet.
- Skru ned på lav varme, læg låg på, og lad retten simre i mindst to timer – det kan sagtens stå hele dagen. Tjek jævnligt, og tilsæt ekstra bouillon, hvis saucen bliver for tør.
- Sæt rigeligt vand over at koge – ca. 1 liter pr. 100 g pasta – og tilsæt ca. 2 tsk. salt pr. liter vand. Dette gør du kort tid inden, maden skal serveres.
- Kom pastaen i, når vandet koger.
- Lad vandet komme i kog igen, og skru derefter ned, så det bare lige er i kog uden at bulderkoge.
- Lad pastaen koge i ca. 3 minutter, eller til den er lige knap al dente.
- Hæld vandet fra pastaen – den skal ikke dryppe af – og kom pastaen med den smule vand, der er ved over i bolognesen.
- Rør rundt, og lad det simre kortvarigt under jævnlig omrøring, så der kan komme bolognese grundigt rundt overalt på pastaen.
- Servér i skåle med masser af revet parmesan over.
Noter
Nutrition
Lav maden dagen før
Faktisk er navnet ’spaghetti bolognese’ – som mange kalder denne ret – en smule misvisende. For oprindeligt er bolognese en sauce, som menes at stamme fra den italienske by Bologna, og det var sædvanligvis ikke spaghetti, den blev brugt til.
Den blev brugt til de noget bredere pastastrimler, som kaldes tagliatelle. Derfor kaldes retten også ’tagliatelle (al ragù) bolognese’ – direkte oversat: Tagliatelle med bolognese sauce.
Med tiden er vi så begyndt at bruge alle mulige former for pasta. Og retten kaldes derfor også ’pasta bolognese’. Og hvorfor ikke? Det er da synd at begrænse en så god sauce til kun én ret. Bolognese sauce smager også godt i lasagne.
Hvis du har besluttet dig for at lave maden dagen før for at spare tid den dag, maden skal serveres for dine gæster, så vent med at koge og tilsætte pastaen.
Kog pastaen mens du varmer bolognesen. Og bland det derefter sammen. Opvarmet pasta er bare ikke særligt lækkert i forholde til nylavet.
Alternativt så lav selv pastaen fra bunden af. Her får du en opskrift på hjemmelavet spaghetti og pasta.
Opskrift på hjemmelavet spaghetti / pasta
Hjemmelavet pasta
Ingredienser
- 250-300 g Hvedemel – gerne tipo 00 eller durumhvedemel
- 3 stk Æg
Specialudstyr
- Pastamaskine
Sådan gør du
- Hæld mel op – gem lidt til udrulningen – på et tørt, renvasket bord eller i et stort fad med flad bund.
- Lav en fordybning i midten af melet, og slå æggene ud i den.
- Ælt melet lidt ad gangen ind i æggene. Det kan virke som om, at det ikke vil bliveen sammenhængende dej. Men bare rolig. Det skal nok komme. Når dejen føles sommodellervoks, så er den færdig.
- Pak dejen ind i husholdningsfilm, så den ikke tørrer ud, og lad den hvile i mindst15-20 minutter, men gerne et par timer.
- Tag en knytnævestor klump dej, bank den lidt ud, drys mel over, og kør den herefter igennem pastamaskinen på den højeste indstilling.
- Fold den nu noget fladere dej sammen, og kør den igennem en gang til på højeste indstilling.
- Sæt indstillingen et hak ned, og kør dejen igennem igen.
- Fortsæt på denne måde, til dejen har en tykkelse på ca. 1 mm. Drys mel på, når det er nødvendigt.
- Dæk den færdigrullede pasta med husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke, såden ikke bliver tør, mens du ruller resten af dejen ud.
- Skær dejen i strimler/bånd. Husk at dække dem til, så de ikke bliver tørre, hvis duikke koger pastabåndene med det samme.
Noter
Nutrition
Spaghetti Bolognese er velegnet til frysning
Både pastadej og bolognese kan fryses. Og da nu det tager så lang tid at lave, kan det anbefales at lave en kæmpe portion og fryse ned i portionsstørrelser, der passer til din familie. Så har du luksusmad en dag, hvor du ikke har så meget tid til at stå i køkkenet.
Også her vil jeg anbefale, at du venter med at komme pastaen i til den dag, du tager bolognesen op af fryseren.
Hvis du har rester – hvor pastaen jo allerede er blandet i – så opvarm den tildækket i mikroovn eller ovn, det ødelægger ikke pastaen lige så meget, som når du står og rører rundt i en gryde. Bolognese med pasta i kan også fryses.
Tilbehør til spaghetti bolognese
Altså egentlig behøver jeg ikke andet tilbehør til spaghetti bolognese end revet parmesan – masser af den. Og der er jo grøntsager i – et løg, en bladselleristilk og en gulerod … til deling. Okay, okay, det kan nok gøres lidt mere sundt end det. Og så giver det jo også lidt farve til retten, og det mætter også bedre.
En frisk tomatsat med mozzarella er superlækkert til retten. Eller en mangosalat eller melonsalat, som giver flotte farver til retten. Eller lav en blandet salat med årstidens grøntsager og frugter – f.eks. en sommersalat om sommeren. Så virker retter ikke så tung.
Du kan også servere retten med en skive hjemmelavet flute til. Det giver ikke så meget til farveindtrykket, men det mætter og smager dejligt, og så er der noget til at ”rense” tallerkenen med.
Vinforslag
Til kødsauce med tomater i vil toscanske rødvine på sangiovese-druen egne sig godt. Det kan f.eks. være en chianti eller en rosso di montalcino. Eller en salice salentio fra Brindisi. Du behøver ikke at bruge den samme rødvin i retten, som den du serverer til maden.
Dessert
Skal I have dessert, så vælg en italiensk dessert, som ikke er alt for tung. Det kan f.eks. være panna cotta med frisk frugt. De er endda nemme at portionsanrette i god tid.
Alternative måder at lave spaghetti bolognese på
Der findes en del opskrifter, hvor der er meget mere tomat i, end i min opskrift. F.eks. en dåse eller to flåede tomater eller en flaske purerede tomater – som indeholder omkring 700 g. Vi danskere er nemlig vilde med tomatsmagen og masser af sovs. Tomater er da også umami. Men det er altså ikke den originale ret.
Der findes også opskrifter med hvidvin i stedet for rødvin. Og nogle mener, at det er den originale ’ragù alla bolognese’, hvor den med rødvin stammer fra Napoli. Faktisk betyder det ikke så meget, om du bruger rød- eller hvidvin. Du behøver egentlig slet ikke at komme vin i retten. Men den giver en god syre til retten. Især når du ikke pøser en hel masse tomater i.
Og så er dem, der kommer fløde i … her stopper festen altså for mig. Sødmælk, ja – tidligere kom der faktisk mælk i retten – men ikke fløde.
Min opskrift har jeg fået inspiration til af den italienske kok og restauratør Gennaro Contaldo.