Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese er én af de retter, du med fordel kan lave dagen før, så pastaen rigtig kan trække smag af den lækre sovs. Selvom bolognese laves på hakket kød, som jo er hurtigt gennemstegt, er den bedre tjent med, at du giver den tid. Mindst et par timer, men gerne mere. Det giver også god appetit at gå og snuse til den velduftende mad.

Faktisk er navnet ’spaghetti bolognese’ – som mange kalder denne ret – en smule misvisende. For oprindeligt er bolognese en sauce, som menes at stamme fra den italienske by Bologna, og det var sædvanligvis ikke spaghetti, den blev brugt til.

Den blev brugt til de noget bredere pastastrimler, som kaldes tagliatelle. Derfor kaldes retten også ’tagliatelle (al ragù) bolognese’ – direkte oversat: Tagliatelle med bolognese sauce.

Med tiden er vi så begyndt at bruge alle mulige former for pasta. Og retten kaldes derfor også ’pasta bolognese’. Og hvorfor ikke? Det er da synd at begrænse en så god sauce til kun én ret. Bolognese sauce smager også godt i lasagne.

Spaghetti bolognese – opskrift

Jeg har valgt at bruge pastabånd, som muligvis ikke har den rette bredde til at blive kaldt for tagliatelle – så derfor kalder jeg dem bare for pastabånd. Jeg har nemlig ingen pastastuds til min pastamaskine, så jeg kan ikke lave spaghetti. Men pastabånd – det kan jeg i hvert fald lave.

Pastabånd - Tagliatelle

Hjemmelavet pasta

5 fra 2 stemmer
Ret: Tilbehør
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 4 personer
Kalorier: 292kcal
Forfatter: Tobias Nielsen
Foreslået udstyr
  • Pastamaskine

Ingredienser

  • 250-300 g Hvedemel – gerne tipo 00 eller durumhvedemel
  • 3 stk Æg

Sådan gør du

  • Hæld mel op – gem lidt til udrulningen – på et tørt, renvasket bord eller i et stort fad med flad bund.
  • Lav en fordybning i midten af melet, og slå æggene ud i den.
  • Ælt melet lidt ad gangen ind i æggene. Det kan virke som om, at det ikke vil bliveen sammenhængende dej. Men bare rolig. Det skal nok komme. Når dejen føles sommodellervoks, så er den færdig.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm, så den ikke tørrer ud, og lad den hvile i mindst15-20 minutter, men gerne et par timer.
  • Tag en knytnævestor klump dej, bank den lidt ud, drys mel over, og kør den herefter igennem pastamaskinen på den højeste indstilling.
  • Fold den nu noget fladere dej sammen, og kør den igennem en gang til på højeste indstilling.
  • Sæt indstillingen et hak ned, og kør dejen igennem igen.
  • Fortsæt på denne måde, til dejen har en tykkelse på ca. 1 mm. Drys mel på, når det er nødvendigt.
  • Dæk den færdigrullede pasta med husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke, såden ikke bliver tør, mens du ruller resten af dejen ud.
  • Skær dejen i strimler/bånd. Husk at dække dem til, så de ikke bliver tørre, hvis duikke koger pastabåndene med det samme.

Noter

Derudover skal du bruge en pastamaskine eller være usandsynligt god med en kagerulle.
Tip: Hvis du vil have en grovere pasta, kan du skifte noget af melet ud med groft mel.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 292kcal | Kulhydrat: 48g | Protein: 12g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 2g | Kolesterol: 167mg | Natrium: 65mg | Kalium: 129mg | Fiber: 2g | Sukker: 1g | Calcium: 35mg | Jern: 4mg

Pastadejen kan laves i forvejen, og den kan holde sig i køleskabet i en frysepose i 2-3 dage. Så du kan snildt lave den på dagen i god tid.

Spaghetti bolognese ret

Spaghetti bolognese

5 fra 1 stemme
Ret: Frokost, Hovedret, Oksekød
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 4 personer
Kalorier: 545kcal
Forfatter: Tobias Nielsen
Foreslået udstyr
  • Kødhakker

Ingredienser

  • 200 g Oksekød – f.eks. bov
  • 200 g Grisekød – f.eks. skank
  • 150 g Bacon – gerne pancetta
  • 1 stk Løg
  • 1 stilk Bladselleri
  • 1 stor Gulerod
  • ½ dl Olivenolie
  • 25 g Smør
  • 2 dl Rødvin
  • 2 spsk Koncentreret tomatpuré
  • 2 dl Bouillon
  • Revet parmesan

Sådan gør du

  • Kør oksekød og grisekød gennem kødhakkemaskinen – evt. 2 gange, hvis det bliver for groft.
  • Skær baconen i tern.
  • Pil løget, skræl guleroden, skyl bladselleri stilken, og hak det hele fint.
  • Varm olivenolie og smør op i en sautérpande – brug ikke ubehandlet støbejern, da det kan afgive smag pga. af syreindholdet i retten – og svits løg, selleri, gulerod og bacon ved medium varme i ca. 10 minutter, til løget er blødt.
  • Tilsæt det hakkede kød, og lad det brune overalt. Sørg for at få det skilt godt ad, såder ikke er store klumper, der hænger sammen.
  • Skru lidt op for varmen, tilsæt rødvin, og lad det koge ind.
  • Rør tomatpuréen ud i lidt af bouillonen, og rør det ud i kødet.
  • Skru ned på lav varme, læg låg på, og lad retten simre i mindst to timer – det kan sagtens stå hele dagen. Tjek jævnligt, og tilsæt ekstra bouillon, hvis saucen bliver for tør.
  • Sæt rigeligt vand over at koge – ca. 1 liter pr. 100 g pasta – og tilsæt ca. 2 tsk. salt pr. liter vand. Dette gør du kort tid inden, maden skal serveres.
  • Kom pastaen i, når vandet koger.
  • Lad vandet komme i kog igen, og skru derefter ned, så det bare lige er i kog uden at bulderkoge.
  • Lad pastaen koge i ca. 3 minutter, eller til den er lige knap al dente.
  • Hæld vandet fra pastaen – den skal ikke dryppe af – og kom pastaen med den smule vand, der er ved over i bolognesen.
  • Rør rundt, og lad det simre kortvarigt under jævnlig omrøring, så der kan komme bolognese grundigt rundt overalt på pastaen.
  • Servér i skåle med masser af revet parmesan over.

Noter

Derudover skal du bruge en kødhakker medmindre du er vanvittig god med en kniv.
Tip: Hvis du ikke gider stå med arbejdet med at hakke kød, kan du købe hakket kød, men det er noget federe, end hvis du bruger bov og skank, hvor du jo evt. kan skære overflødigt fedt fra. Og du kan selvfølgelig også købe færdig pasta. Her vil jeg anbefale den friske pasta, selvom tørret pasta også kan bruges.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 545kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 25g | Fedt: 44g | Mættet fedt: 14g | Kolesterol: 107mg | Natrium: 560mg | Kalium: 464mg | Sukker: 1g | Calcium: 22mg | Jern: 2mg
Spaghetti bolognese med ost

Lav maden dagen før

Hvis du har besluttet dig for at lave maden dagen før for at spare tid den dag, maden skal serveres for dine gæster, så vent med at koge og tilsætte pastaen.

Kog pastaen mens du varmer bolognesen. Og bland det derefter sammen. Opvarmet pasta er bare ikke særligt lækkert i forholde til nylavet.

Spaghetti Bolognese er velegnet til frysning

Både pastadej og bolognese kan fryses. Og da nu det tager så lang tid at lave, kan det anbefales at lave en kæmpe portion og fryse ned i portionsstørrelser, der passer til din familie. Så har du luksusmad en dag, hvor du ikke har så meget tid til at stå i køkkenet.

Også her vil jeg anbefale, at du venter med at komme pastaen i til den dag, du tager bolognesen op af fryseren.

Hvis du har rester – hvor pastaen jo allerede er blandet i – så opvarm den tildækket i mikroovn eller ovn, det ødelægger ikke pastaen lige så meget, som når du står og rører rundt i en gryde. Bolognese med pasta i kan også fryses.

Spaghetti bolognese skål

Tilbehør til spaghetti bolognese

Altså egentlig behøver jeg ikke andet tilbehør til spaghetti bolognese end revet parmesan – masser af den. Og der er jo grøntsager i – et løg, en bladselleristilk og en gulerod … til deling. Okay, okay, det kan nok gøres lidt mere sundt end det. Og så giver det jo også lidt farve til retten, og det mætter også bedre.

En frisk tomatsat med mozzarella er superlækkert til retten. Eller en mangosalat eller melonsalat, som giver flotte farver til retten. Eller lav en blandet salat med årstidens grøntsager og frugter – f.eks. en sommersalat om sommeren. Så virker retter ikke så tung.

Du kan også servere retten med en skive hjemmelavet flute til. Det giver ikke så meget til farveindtrykket, men det mætter og smager dejligt, og så er der noget til at ”rense” tallerkenen med.

Vinforslag

Til kødsauce med tomater i vil toscanske rødvine på sangiovese-druen egne sig godt. Det kan f.eks. være en chianti eller en rosso di montalcino. Eller en salice salentio fra Brindisi. Du behøver ikke at bruge den samme rødvin i retten, som den du serverer til maden.

Dessert

Skal I have dessert, så vælg en italiensk dessert, som ikke er alt for tung. Det kan f.eks. være panna cotta med frisk frugt. De er endda nemme at portionsanrette i god tid.

Alternative måder at lave spaghetti bolognese på

Der findes en del opskrifter, hvor der er meget mere tomat i, end i min opskrift. F.eks. en dåse eller to flåede tomater eller en flaske purerede tomater – som indeholder omkring 700 g. Vi danskere er nemlig vilde med tomatsmagen og masser af sovs. Tomater er da også umami. Men det er altså ikke den originale ret.

Der findes også opskrifter med hvidvin i stedet for rødvin. Og nogle mener, at det er den originale ’ragù alla bolognese’, hvor den med rødvin stammer fra Napoli. Faktisk betyder det ikke så meget, om du bruger rød- eller hvidvin. Du behøver egentlig slet ikke at komme vin i retten. Men den giver en god syre til retten. Især når du ikke pøser en hel masse tomater i.

Og så er dem, der kommer fløde i … her stopper festen altså for mig. Sødmælk, ja – tidligere kom der faktisk mælk i retten – men ikke fløde.

Min opskrift har jeg fået inspiration til af den italienske kok og restauratør Gennaro Contaldo.

Spaghetti bolognese ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE