Abemad er for de fleste råcreme med frisk frugt eller frugt fra dåse, såsom ananas, fersken osv. At aber spiser frugter, hersker der næppe nogen tvivl om, men at de også skulle spise råcreme, det er jeg nu ikke så sikker på. Så hvoraf navnet kommer, aner jeg ikke. Måske fordi det smager abeskønt???
Abemad er i mange familier det samme som frugtsalat, men om det altid har været sådan, er jeg lidt i tvivl om. For da jeg var barn, var abemad en lidt sundere og mere mager udgave. Vi kom nemlig frugten i yoghurt naturel eller i ymer evt. tilsat lidt vaniljesukker. Og frugtsalaten bestod oftest af frisk frugt blandet i flødeskum. Råcreme med frugt stiftede jeg først bekendtskab med flere år senere. Men måske var det kun i min familie og vennekreds, det var sådan fat.
Opskrift på abemad
Abemad – opskrift
Ingredienser
- 2 dl piskefløde
- 3 spsk. sukker – gerne bagesukker se nedenfor
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 æggeblommer – rå eller pasteuriserede det har ingen betydning
Sådan gør du
- Pisk fløden til skum.
- Bland sukker og vaniljesukker.
- Pisk æggeblommerne hvide og skummende med sukkerblandingen – det er nemmest med en elpisker eller i røremaskinen.
- Vend flødeskummet i de piskede æggeblommer, og sæt den færdige råcreme på køl, til den skal serveres eller anrettes. Læs mere herom senere.
Forslag til frugt til abemad
- Bananer
- Æbler
- Pærer
- Ferskner – enten friske eller på dåse – eller nektariner
- Ananasser – enten friske eller på dåse
- Kernefri vindruer
- Blommer
- Jordbær
- Hindbær
- Brombær
- Blåbær
- Mangoer
- Meloner – evt. af forskellige slags
- Appelsiner eller klementiner
Egentlig kan du vælge nøjagtig den slags frugt, du synes om. Der skal være det, der svarer til ca. 2 stykker ”almindelig” frugt pr. person.
Alle frugterne vaskes og ordnes naturligvis og skæres i mindre stykker.
Du kan væge at servere frugt for sig og creme for sig, du kan blande det hele i en stor skål, eller du kan portionsanrette ved at komme frugten på en isasiet eller i et glas og lægge en god klat råcreme ovenpå. Resten af råcremen stilles på bordet, så gæsterne kan tage mere selv, hvis de vil.
Jeg kan bedst lide, frugterne er pakket ind i creme – men smag og behag er jo forskelligt.
Herudover kan du give desserten et gavmildt drys hakket chokolade eller kakaonibs.
Hvad er bagesukker?
Bagesukker er et forholdsvist nyt produkt. Egentlig er det fremstillet til bagning af marengs, lagkagebunde, cupcakes og lignende.
Sukkeret er ligesom almindeligt sukker fremstillet af roer, men er meget finere i krystallerne. Det gør sukkeret nemmere at få opløst, samtidig med at der også tilføres mere luft og dermed mere volumen, når sukkeret piskes sammen med væde – f.eks. æggeblommer.
Andre opskrifter
Er du ikke helt færdig med abemad? Nej det er vi heller ikke. Du kan nemlig genbruge opskriften i andre opskrifter. F.eks kan du kombinerer abemad med lækre pandekager.
Hvis du generelt er til desserter (hvilket vi er), så tag et kig på vores 7 sommerfristelser.