Abemad er for de fleste råcreme med frisk frugt eller frugt fra dåse, såsom ananas, fersken osv. At aber spiser frugter, hersker der næppe nogen tvivl om, men at de også skulle spise råcreme, det er jeg nu ikke så sikker på. Så hvoraf navnet kommer, aner jeg ikke. Måske fordi det smager abeskønt???
Abemad er i mange familier det samme som frugtsalat, men om det altid har været sådan, er jeg lidt i tvivl om. For da jeg var barn, var abemad en lidt sundere og mere mager udgave. Vi kom nemlig frugten i yoghurt naturel eller i ymer evt. tilsat lidt vaniljesukker. Og frugtsalaten bestod oftest af frisk frugt blandet i flødeskum. Råcreme med frugt stiftede jeg først bekendtskab med flere år senere. Men måske var det kun i min familie og vennekreds, det var sådan fat.
Abemad er en lækker dessert, der smager abeskønt.
Hvad er Abemad?
Abemad er en klassisk dansk dessert, der har vundet mange hjerter gennem årene. Den består af en lækker frugtsalat med råcreme og et drys hakket chokolade på toppen. Navnet “abemad” stammer fra 80’erne, hvor frugtsalat blev populært under dette navn, sandsynligvis fordi aber elsker frugt. Denne nemme dessert er perfekt til både hverdag og fest, og den kan tilberedes hurtigt med enten vaniljecreme eller hjemmelavet råcreme. Frugtsalat med råcreme smager skønt og er en favorit blandt både børn og voksne.
Opskrift på abemad

Abemad – opskrift
Ingredients
- 2 dl piskefløde
- 3 spsk. sukker – gerne bagesukker se nedenfor
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 æggeblommer – rå eller pasteuriserede det har ingen betydning
Instructions
- Pisk fløden til skum.
- Bland sukker og vaniljesukker.
- Pisk æggeblommerne hvide og skummende med sukkerblandingen – det er nemmest med en elpisker eller i røremaskinen.
- Vend flødeskummet i de piskede æggeblommer, og sæt den færdige råcreme på køl, til den skal serveres eller anrettes. Læs mere herom senere.
Frugtsalat
Frugtsalaten er hjertet i abemaden. Den kan bestå af alle slags frugter, såsom bananer, æbler, appelsiner, mandariner og friske bær. Det er vigtigt, at frugterne er friske og udskårne, så de kan blandes sammen med råcremen. Du kan vælge at bruge sæsonens frugter for at få den bedste smag og friskhed, eller du kan vælge dine yndlingsfrugter for at gøre desserten personlig. For at give frugtsalaten et ekstra pift, kan du tilføje hakket chokolade eller nødder, hvilket giver en dejlig kontrast til den søde råcreme.
Råcreme
Råcreme er en cremet og sød creme, der er uundværlig i abemad. Den består af æggeblommer, sukker og fløde, som piskes sammen, indtil den bliver luftig og cremet. For at gøre råcremen endnu mere lækker, kan du tilføje vanilje eller andre smagsstoffer. Råcreme er ikke kun perfekt til abemad, men kan også bruges i mange andre desserter. For at opnå den bedste konsistens, kan du piske fløden først og derefter blande den forsigtigt med de piskede æggeblommer. Denne råcreme smager skønt og løfter enhver dessert til nye højder.
Forslag til frugt til frugtsalat med råcreme
- Bananer
- Æbler
- Pærer
- Ferskner – enten friske eller på dåse – eller nektariner
- Ananasser – enten friske eller på dåse
- Kernefri vindruer
- Blommer
- Jordbær
- Hindbær
- Brombær
- Blåbær
- Mangoer
- Meloner – evt. af forskellige slags
- Appelsiner eller klementiner
Egentlig kan du vælge nøjagtig den slags frugt, du synes om. Der skal være det, der svarer til ca. 2 stykker ”almindelig” frugt pr. person.
Alle frugterne vaskes og ordnes naturligvis og skæres i mindre stykker. Frugtsalaten er hjertet i abemaden og består af udskårne frugt, såsom bananer, æbler, appelsiner, mandariner og friske bær.
Du kan væge at servere frugt for sig og creme for sig, du kan blande det hele i en stor skål, eller du kan portionsanrette ved at komme frugten på en isasiet eller i et glas og lægge en god klat råcreme ovenpå. Resten af råcremen stilles på bordet, så gæsterne kan tage mere selv, hvis de vil.
Jeg kan bedst lide, frugterne er pakket ind i creme – men smag og behag er jo forskelligt.
Herudover kan du give desserten et gavmildt drys hakket chokolade eller kakaonibs.
Hvad er bagesukker?
Bagesukker er et forholdsvist nyt produkt. Egentlig er det fremstillet til bagning af marengs, lagkagebunde, cupcakes og lignende.
Sukkeret er ligesom almindeligt sukker fremstillet af roer, men er meget finere i krystallerne. Det gør sukkeret nemmere at få opløst, samtidig med at der også tilføres mere luft og dermed mere volumen, når sukkeret piskes sammen med væde – f.eks. æggeblommer. Når du bruger vaniljestænger, skal du skrabe kornene ud for at få den bedste smag.
Andre opskrifter: nem dessert
Er du ikke helt færdig med abemad? Nej det er vi heller ikke. Du kan nemlig genbruge opskriften i andre opskrifter. F.eks kan du kombinerer abemad med lækre pandekager. Du kan også prøve at tilføje mørk chokolade til din abemad for en rigere smag.
Hvis du generelt er til desserter (hvilket vi er), så tag et kig på vores 7 sommerfristelser.