Æblecrumble – ja, crumbles i det hele taget – er noget af det nemmeste bagværk, der findes. Så har du det svært, når det gælder kunsten at bage, så slå dig på crumbles. Det eneste, der kan gå galt – udover at du svider den på, naturligvis, det er, at den bliver for tør, eller at den ikke bliver tør nok.

Følger du opskriften herunder, skal det nok gå godt. En crumble skal ikke være sammenhængende som en ”kage”. En crumble skal – som ordet betyder – smuldre. Det er ikke en kage, du tager ud af formen, og serverer på et flot fad. En crumble serveres i det fad eller den form, den er blevet lavet i. Så sørg for at bruge et præsentabelt fad.

Æblecrumble

Nem æblecrumble med havregryn – opskrift

Crumbles kan laves med mange forskellige former for frugt i bunden – rabarber, stikkelsbær, blåbær osv. – men en æblecrumble laves selvfølgelig med æbler. Lækre, saftige og syrlige æbler, der giver lidt modspil til den søde, knasende crumble.

Det skal du bruge

  • 150 g smør
  • 150 g mel
  • 100 g havregryn
  • 50 g sukker
  • 1 nip salt
  • 800 g gode, syrlige æbler
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1½ spsk. rørsukker

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Skær smørret i tern, og kom det i røremaskinen sammen med mel, havregryn, sukker og salt, og rør det sammen. Det skal blive lidt ligesom revet ost.
  3. Skræl æblerne, fjern og kassér kernehus, og skær æblerne i tern – ikke for små, der må gerne være noget at bide i.
  4. Bland æbler, kanel, kardemomme og rørsukker, og bred det jævnt ud i en tærteform – ca. 25 cm i diameter. Den skal ikke smøres.
  5. Fordel crumbledejen hen over æblerne, og stil æblecrumblen i ovnen i ca. 40 minutter.

Æblecrumble smager bedst, når den er lun med en klat flødeskum, skyr eller is til. Men den kan også spises kold.

Tip I: Denne crumble er en god måde at få brugt nedfaldsæblerne på. Du skærer blot det stødte fra og bruger resten.

Tip II: Vil du undgå madspild så meget som muligt, så kan æbleskræller og -skrog bruges til saft sammen med hele æbler eller til en gelé med det lidt utiltalende navn kompostgelé. Navnet er nok afledt af, at geléen bliver kogt på det, som du ellers ville have smidt på kompostbunken – nedfaldsfrugt, skræller, skrog fra alle mulige slags frugter, også citrusfrugter.

Kompostgelé

Har du ikke frugtrester nok, kan du samle dem sammen i fryseren – gerne skåret i passende stykker – til du synes, at nu er portionen stor nok. Jeg vil anbefale, at du minimum har ½-1 kg, før du går i gang.

Det er ganske enkelt, du koger simpelthen frugtresterne i vand, så det lige dækker, indtil frugten bliver blød og begynder at safte. Så hælder du hele molevitten i en saftpose, og lader det dryppe af. Smag saften til med (sylte)sukker – mængden afhænger helt af, hvilke slags frugter du har brugt – og kog i 10 minutters tid. Hæld på glas, og luk.

Se også opskriften på julemarmelade med æbler, ingefær og kanel. Den smager skønt hele året.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Æblecrumble
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)