En gammeldags bagt æblekage ser måske ikke særlig fancy ud, men bare vent, til du har smagt den. Det er en opskrift, jeg har fundet i en gammel, håndskrevet ”kogebog”, som har været min svigermors mors. Du må gerne få opskriften.
Selvfølgelig serverede jeg den for min svigermor, første gang jeg havde afprøvet opskriften. ”Hold da op!” udbrød hun, ”den smager meget bedre, end den gammeldags æblekage” – du ved den ikke bagte med rasp, makroner, æblemos, flødeskum og en klat gele. Det ved jeg nu ikke helt, om jeg vil give hende ret i, for jeg kan nu godt lide den anden æblekage også. Men forandring fryder. Så har du brug for lidt fryd, så prøv en bagt æblekage til en forandring.
Min opskrift på gammeldags bagt æblekage
Gammeldags bagt æblekage
Ingredienser
- 1½ kg æbler – gerne madæbler
- ½ stang vanilje
- ¾ dl vand
- 75 g sukker
- 1 spsk. citronsaft
- 100 g mandler
- 100 g rasp – almindelig rasp ikke æblekagerasp
- 100 g brun farin – eller puddersukker som der står i min opskrift
- 100 g smør + lidt til formen
Sådan gør du
- Skræl æblerne, skær dem i både, og fjern kernehuset.
- Skyl æblerne, og hæld så meget vand fra som muligt.
- Flæk vaniljestangen, du behøver ikke skrabe kornene ud.
- Kom vaniljestangen i en gryde sammen med æblerne, og kom vandet ved.
- Lad dem dampe møre under låg – det tager ca. 15-20 minutter.
- Tilsæt sukker og citronsaft.
- Smag til med evt. mere sukker og citronsaft.
- Æblemosen kan bruges med det samme, eller du kan lade den stå i køleskabet til dagen efter.
- Varm ovnen op til 150° C varmluft eller 175° C konventionel varme – de havde næppe varmluftsovne på den tid, hvor opskriften er fra.
- Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Sæt dem i den forvarmede ovn, og lad dem riste i 15 minutter.
- Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle lidt af, inden de hakkes groft.
- Tænd ovnen – eller skru op for den – på 220° C varmluft eller 225° C konventionel varme.
- Bland mandler, rasp og brun farin.
- Smelt smørret.
- Smør en tærteform eller lignende med lidt smør.
- Fordel æblemosen i formen, fordel raspblandingen ovenpå, og hæld til sidst det smeltede smør jævnt ud over æblekagen.
- Sæt formen i ovnen i ca. 20-25 minutter.
Bagt æblekage smager bedst, når den bliver serveret lun med den let piskede flødeskum til og evt. et drys kakaonibs – det sidste er ikke noget de kendte til dengang, men det smager godt alligevel, og man har vel lov at forny sig.
11 Responses
Hej
Den må prøves i weekenden, hvor vi får besøg af min far!
Hvor meget fløde ville du bruge til flødeskum til sådan en omgang æblekage?
Hej Martin
Jeg ville bruge 1½-2 dl piskefløde. Men det kommer jo selvfølgelig an på, hvor meget man elsker flødeskum.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Den er i ovnen vender til bage men kan kun blive god
Kan den varmes op igen
Hej Susanne
Det vil jeg formode. Ved lav varme – den skal jo bare være lun. Læg evt. et stykke stanniol over, så den ikke får mere farve.
Hej – den fik vi altid til dessert Mortensaften i mit barndomshjem i 40’erne og 50’erne .Dejligt at blive mindet om den skønne æblekage – særlig med Belle de Boskop æbler.Jeg vil lave den til næste familietræ . Tak for det.
Hvor stor er den tærteform?
Hej Helen
Min tærteform er 24-25 cm i diameter. Og den passer perfekt til mængden.
Hej Beate, kan æblekagen fryses efter den er lavet, tænker hvis der er en rest tilbage?
Hej Lisa
Kagen er ikke så fast i det, så den vil være svær at få ud af formen i et helt stykker. Men ellers er der som sådan ikke noget i vejen med at fryse den – eller rester af den.
Min familie var glade for resultatet!