Bagt æblekage

En gammeldags bagt æblekage ser måske ikke særlig fancy ud, men bare vent, til du har smagt den. Det er en opskrift, jeg har fundet i en gammel, håndskrevet ”kogebog”, som har været min svigermors mors. Du må gerne få opskriften.

Selvfølgelig serverede jeg den for min svigermor, første gang jeg havde afprøvet opskriften. ”Hold da op!” udbrød hun, ”den smager meget bedre, end den gammeldags æblekage” – du ved den ikke bagte med rasp, makroner, æblemos, flødeskum og en klat gele. Det ved jeg nu ikke helt, om jeg vil give hende ret i, for jeg kan nu godt lide den anden æblekage også. Men forandring fryder. Så har du brug for lidt fryd, så prøv en bagt æblekage til en forandring.

Min opskrift på gammeldags bagt æblekage

Bagt æblekage

Gammeldags bagt æblekage

Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Ingredienserne minder et langt stykke hen ad vejen om den klassiske gammeldags æblekage. Men der er alligevel forskel. Du kan evt. koge æblemosen dagen før, så den er kølet af, og så du sparer lidt tid, den dag kagen skal serveres. Lige sådan kan du riste mandlerne dagen i forvejen.

Ingredienser

  • kg æbler – gerne madæbler
  • ½ stang vanilje
  • ¾ dl vand
  • 75 g sukker
  • 1 spsk. citronsaft
  • 100 g mandler
  • 100 g rasp – almindelig rasp ikke æblekagerasp
  • 100 g brun farin – eller puddersukker som der står i min opskrift
  • 100 g smør + lidt til formen

Sådan gør du

  • Skræl æblerne, skær dem i både, og fjern kernehuset.
  • Skyl æblerne, og hæld så meget vand fra som muligt.
  • Flæk vaniljestangen, du behøver ikke skrabe kornene ud.
  • Kom vaniljestangen i en gryde sammen med æblerne, og kom vandet ved.
  • Lad dem dampe møre under låg – det tager ca. 15-20 minutter.
  • Tilsæt sukker og citronsaft.
  • Smag til med evt. mere sukker og citronsaft.
  • Æblemosen kan bruges med det samme, eller du kan lade den stå i køleskabet til dagen efter.
  • Varm ovnen op til 150° C varmluft eller 175° C konventionel varme – de havde næppe varmluftsovne på den tid, hvor opskriften er fra.
  • Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt dem i den forvarmede ovn, og lad dem riste i 15 minutter.
  • Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle lidt af, inden de hakkes groft.
  • Tænd ovnen – eller skru op for den – på 220° C varmluft eller 225° C konventionel varme.
  • Bland mandler, rasp og brun farin.
  • Smelt smørret.
  • Smør en tærteform eller lignende med lidt smør.
  • Fordel æblemosen i formen, fordel raspblandingen ovenpå, og hæld til sidst det smeltede smør jævnt ud over æblekagen.
  • Sæt formen i ovnen i ca. 20-25 minutter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Bagt æblekage smager bedst, når den bliver serveret lun med den let piskede flødeskum til og evt. et drys kakaonibs – det sidste er ikke noget de kendte til dengang, men det smager godt alligevel, og man har vel lov at forny sig.

Sidst opdateret: 18. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

6 reaktioner

  1. Hej

    Den må prøves i weekenden, hvor vi får besøg af min far!

    Hvor meget fløde ville du bruge til flødeskum til sådan en omgang æblekage?

    1. Hej Martin
      Jeg ville bruge 1½-2 dl piskefløde. Men det kommer jo selvfølgelig an på, hvor meget man elsker flødeskum.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

  2. Hej – den fik vi altid til dessert Mortensaften i mit barndomshjem i 40’erne og 50’erne .Dejligt at blive mindet om den skønne æblekage – særlig med Belle de Boskop æbler.Jeg vil lave den til næste familietræ . Tak for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter