Når den står på laksesalat her i huset, så bruger jeg helst varmrøget laks. Men både koldrøget og varmrøget laks kan bruges til laksesalat. Du kan også bruge fersk laks, som du marinerer, eller som du bager eller damper og afkøler. Eller en blanding af røget laks og dampet eller bagt laks. For ifølge mine smagsløg skal der helst være røget laks til stede for at få en rigtig lækker laksesalat.
Forskellen på kold- og varmrøget laks er naturligvis i første omgang temperaturen, men også tidsforbruget. Koldrøget laks røges sædvanligvis ved 20-22° C i et døgns tid, mens varmrøget laks sædvanligvis røges ved ca. 65° C i 1½ times tid.
Smagen er heller ikke ens. Den varmrøgede laks har den kraftigste smag. Derfor kan du med fordel blande kold- og varmrøget laks eller blande bagt eller dampet laks med den varmrøgede laks, hvis du gerne vil have en mild laksesalat.
Laksesalat med varmrøget laks
Har du en røgeovn, kan du selv røge din laks, men heldigvis kan du også købe røget laks i stort set alle dagligvarebutikker. Jeg har ingen røgeovn, så min røgede laks er købt.
Laksesalat
Ingredienser
- 200 g Røget laks – det kan både være fra en hel laks eller lakseside, eller det kan være laks i fine skiver, laksekoteletter eller laksetopping (som vel reelt set er ”rester”)
- 1 stk Forårsløg med top
- 5-6 stk Radiser – afhængig af størrelse
- 150 g Flødeost med urter og hvidløg
- 1 håndfuld Vårsalat
- Lidt ristede græskarkerner
Sådan gør du
- Findel den røgede laks.
- Skyl forårsløget, skær roden og evt. visne blade væk.
- Skær forårsløget i tynde skiver – evt. halve, hvis de er meget tykke – også toppen.
- Skyl radiserne, fjern rod og top, og skær radiserne i tynde skiver – evt. halve, hvis de er meget store.
- Bland laks (gem lidt til pynt) med forårsløg (gem lidt af toppen til pynt) og radiser (gem lidt til pynt).
- Du skal ikke salte – i hvert fald ikke hvis du kun bruger varmrøget laks, som er salt nok i sig selv.
- Stil laksesalaten til side (koldt), til den skal anrettes og serveres. Jo længere tid den står, des bedre bliver den – alt med måde, selvfølgelig.
- Skyl vårsalaten, og lad den dryppe godt af.
- Anret laksesalaten på et stykke ristet toastbrød eller rugbrød, i tarteletter eller croissanter eller – som på billedet her – i ostekurve. De er nemme at lave. Læs mere om det efter opskriften.
- Læg lidt vårsalat under, over og ved siden af laksesalaten, og pynt med lidt laksestykker, forårsløgtoppe, radiseskiver og ristede græskarkerner.
Nutrition
Laksesalat med bagt eller dampet laks
Vil du have bagt eller dampet laks i din laksesalat, er det bare at udskifte den eller en del af den røgede laks med den bagte eller dampede laks.
Laksesalat af rå laks
Faktisk kan du godt lave laksesalat af rå laks. Så skal du dog sørge for, at laksen har været frosset. Den skal have være frosset ned til minimum 20 graders frost og være ved denne temperatur i mindst 24 timer.
Ellers er der stor risiko for, at du bliver syg. Rå laks indeholder nemlig parasitter, som kan være skadelige for mennesker. Parasitterne dør ved varmebehandling (mere end 60° C) og altså også ved nedfrysning.
Vil du lave laksesalat med rå laks, kan du marinere den først med lidt citronsaft, olivenolie og salt.
Dressing til laksesalat
At bruge flødeost med urter og hvidløg som dressing til din laksesalat er den lette og hurtige løsning, men det smager altså også godt.
Men vil du lave din dressing selv kan du gøre det ved at blande ca. 100 g skyr, græsk yoghurt eller cremefraiche med 2 spsk. hakket persille, ½ finthakket løg og 1 presset fed hvidløg. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Sådan laver du ostekurve
Vil du servere laksesalaten i ostekurve, skal du bruge ca. 200-250 g revet ost – det afhænger lidt af størrelsen på din stegepande.
Find en god revet ost, eller riv selv. Jo bedre osten er revet, jo mere ”luft” vil der komme i dine ostekurve. Desværre er meget revet ost, du køber, nærmere ”fnuller”, end det er revet ost.
Læg et luftigt lag revet ost på en pande med slip-let-belægning. Sørg for, at der er nogle små huller imellem. Panden skal helst ikke være for stor – sådan ca. på størrelse med en frokosttallerken.
Varm panden op ved middel/høj varme – jeg stiller varmen på 7 ud af 9 – og lad osten smelte og blive gylden. Det tager 4-5 minutter.
Løsn ostepandekagen let i den ene side, og hæld den ud over et glas, som du har placeret med bunden opad. Den skal helst ramme nogenlunde midtfor. Men det behøver ikke være helt præcist, det gør ikke noget, at dine gæster kan se, at det er hjemmelavet mad, du serverer – helt fra bunden.
Se også vores opskrift på efterårssalat her.