Rugbrødslagkage

Rugbrødslagkage – Selvom rugbrødslagkage lyder som et fiberrigt alternativ til den almindelige lagkage med creme og flødeskum eller glasur, så skal du nok ikke vælge den, fordi du er på kur eller har besluttet dig for at leve sundt og næringsrigt.

For mange år siden, da vi ikke havde så mange penge til mad, var vi bedre til at udnytte madrester, f.eks. tørt rugbrød. I dag, hvor øllebrød bliver købt som pulver, hvis vi overhovedet spiser øllebrød, er det kun rugbrødsdrys, gammelt rugbrød bliver anvendt til. Og hvor mange mon laver det selv i dag? Men før i tiden blev rugbrødsrester gemt til at komme i kager.

Hvad er en rugbrødslagkage?

Rugbrødskager har man kendt siden 1754. Det var en kage lavet af bl.a. rugbrødsrester. Kagen blev pyntet med sukkerglasur eller flødeskum. Senere er rugbrødslagkagen kommet til.

rugbrødslagkage

Rugbrødslagkagen er en dansk tradition, ligesom rugbrødet. Rugbrødslagkagen er en sønderjysk klassiker, og du vil med garanti støde på den på ethvert sønderjysk kaffebord, som en af de syv bløde kager.

Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!

Rugbrødslagkage – opskrift

Rugbrødslagkage er som regel lagt sammen med flødeskum og evt. marmelade og er pyntet med revet eller høvlet chokolade. Rugbrødslagkage ligger godt og tungt i maven, så et moderat stykke er nok til hver. Det er en god idé at starte dagen før, så kagebunden kan nå at køle helt af.

Det skal du bruge til 8-10 personer

  • 6 æg
  • 150 g sukker
  • 200 g frisk rugbrød uden kerner
  • 2 spsk. kakaopulver
  • 1 spsk. kartoffelmel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 100 g hakkede, smuttede mandler (kan udelades)
  • Smør til formen.
  • ½ l piskefløde
  • 200 g solbærmarmelade
  • 50 g mørk chokolade

Sådan laver du rugbrødslagkage

  1. Tænd ovnen på 180° C, konventionel ovn.
  2. Del æggene – hvider for sig og blommer for sig.
  3. Pisk æggeblommer og sukker godt sammen med en elpisker. Jo længere tid du pisker, jo mere luftig bliver kagen.
  4. Riv rugbrødet, og kom det i æggesnapsen.
  5. Tilsæt kakaopulver, kartoffelmel, bagepulver og eventuelt mandler, og rør det godt sammen.
  6. Pisk æggehviderne stive, og vend dem i lidt ad gangen. Ikke piske, men vende, så luften ikke slås ud af dem.
  7. Smør en springform på ca. 20 cm i diameter, og hæld dejen ned i den.
  8. Bag kagen – kagebunden – i 45-60 minutter, til den er gennembagt. Prøv med en kødnål, strikkepind eller lignende. Hænger der dej ved, skal den have lidt mere, men hellere for svampet end for tør.
  9. Tag kagen ud af ovnen, og lad den afkøle.
  10. Løsn langs kanten og bunden, og tag kagen ud af formen.
  11. Del kagen i to bunde. Brug en lang, skarp kniv, og skær ind til midten hele vejen rundt, til kagen er delt i to.
  12. Pisk fløden til skum.
  13. Smør solbærmarmeladen på den ene bund, og fordel halvdelen af flødeskummet oven på marmeladen.
  14. Læg den anden bund ovenpå, og fordel resten af flødeskummet ovenpå. Det behøver ikke være fint, glattet. Det må gerne se lidt rustikt og rodet ud. Se billedet.
  15. Drys til sidst med revet, høvlet eller hakket chokolade.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 1¼ time

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x