Ristede mandler

Ristede mandler – Det er svært at se på billedet, at det er ristede mandler. Det ligner bare helt almindelige mandler. Spiser du dem, lige når de er kommet ud af ovnen, er første oplevelse, at det da bare er varme mandler. Men smagen kommer, når de er kølet lidt af. De får en meget mere intens smag af – ja, mandler – og så er de mere sprøde! Men prøv selv, du få opskriften herunder.

”Ristede mandler er usunde”, har jeg læst en ernæringsekspert udtale sig om. ”Ristede mandler er mere usunde end andre nødder!” var også en af hans udtalelser. Lidt sjovt, da en mandel slet ikke er en nød, men en stenfrugt – ligesom fersken og kirsebær – hvor mandlen sidder inde i frugten, som i øvrigt ikke kan spises. Under opskriften kan du læse mere om, hvorfor ristede mandler anses for usunde.

-->

ristede mandler

Opskrift på ristede mandler i ovn

Samlet tid: 15 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan riste mandler i ovnen eller på panden. Den nemmeste er i ovnen. Og det er den, du får opskriften på her. Hvis du er mere til honningristede mandler, så scroll lidt længere ned på siden og så får du opskriften der!

Ingredienser

 • Mandler – så mange som du nu skal bruge

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 150° C varmluft.
 • Bred mandlerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Sæt pladen i ovnen, og lad mandlerne riste i et kvarter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Voila!

Mandlerne smager godt i bagværk, i salater og i mysli.

ristede mandler

Opskrift på honning-ristede mandler på pande

Samlet tid: 15 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Mandler kan også ristes på panden og i honning. Det er godt til det søde køkken, men så sandelig også med krydderier på.

Ingredienser

 • Mandler
 • ½ spsk. honning pr. 1 dl mandler
 • krydderier

Sådan gør du

 • Kom mandlerne på en tør pande, tænd for varmen, og rist mandlerne, til de begynder at tage farve – pas på de ikke bliver for mørke. Nu kan du reelt set tage dem af, og så har du ristede mandler. Men du kan også fortsætte, så de bliver honningristede og evt. krydrede.
 • Kom først eventuelle krydderier på – det kan være chili, salt, smoked paprika til det salte/krydrede køkken, f.eks. i salater. Eller det kan være kanel, kardemomme, lakridspulver eller vaniljesukker til det søde køkken.
 • Ryst panden, så krydderierne fordeler sig på alle mandlerne.
 • Tilsæt honning, og vend hurtigt rundt.
 • Hæld mandlerne over på et stykke bagepapir, og skil dem fra hinanden med to gafler.
 • Lad mandlerne køle af, inden du forgriber dig på dem.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Mandler er sunde – ristede mandler er usunde

Tilbage til de usunde ristede mandler. Årsagen er den, at mandler indeholder aminosyre, hvilket er positivt, men når mandlerne bliver opvarmet – og dermed aminosyren – kan det danne akrylamid, som kan være kræftfremkaldende.

Derfor anbefales det, at du spiser mandlerne rå, og rister nødder i stedet for, de indeholder nemlig ikke aminosyre. Så alt er på eget ansvar.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter