Snobrødsdej

snobrødsdej

Snobrødsdej opskrift

Samlet tid: 50 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 snobrød
Kalorier: 465kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Snobrødsdej kan laves i forvejen og opbevares i køleskabet, til bålhyggen har indfundet sig.

Ingredienser

  • 3 dl vand du kan også bruge mælk i stedet
  • 10 g gær
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk. salt
  • 500 g hvedemel


Sådan gør du

  • Opvarm vandet til legemstemperatur – du ved, så du med en lillefinger ikke kan mærke, om det er koldt eller varmt.
  • Opløs gæren i vandet.
  • Tilsæt olie.
  • Bland salt med mel, og tilsæt det meste af det, og ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve tildækket.
  • Ælt dejen godt og tilsæt hvedemel om nødvendigt.
  • Man skal lade dejen hæve et lunt sted i en halv times tid – skal i på båltur, kan dejen hæve i madkurven på vejen.

Nutrition

Kalorier: 465kcal | Kulhydrat: 96g | Protein: 14g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 104mg | Kalium: 158mg | Fiber: 4g | Sukker: 1g | Calcium: 19mg | Jern: 6mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om at lave den bedste snobrødsdej:

snobrødsdej

Snobrødsdej – Det er så hyggeligt at bage snobrød. Det er ikke fordi snobrød er en kulinarisk oplevelse – okay det smager fint, men ligefrem at kalde det gourmetmad, det ville være en overdrivelse – næ, nej, det er traditionen med måden at lave det på. For det bliver lavet over et glødende bål, mens snakken går rundt om bålet, når man er flere – og flere er man som regel. For det handler mest om hyggen.

Her får du en nem opskrift på snobrødsdej, som vi har brugt i mange år. Det er en hurtig opskrift. Så når du har lavet dejen, så er det i gang med det vigtigste nemlig hyggen omkring bålet med familien.

Snobrød ristes over sagte ild

Men alligevel må resultatet jo godt, smage dejligt også. Det bidrager jo kun positivt til stemningen. Derfor skal snobrød bages over et bålets gløder, hvor træet er brændt så langt ned, at der kun er gløderne tilbage og næsten ingen flammer, for ellers bliver snobrødet sort udenpå og forbliver ubagt indeni.

Snobrødsdej uden gær

Du kan godt lave en nem opskrift på snobrødsdej uden gær, det er ikke helt så godt efter min mening, men det kan godt lade sig gøre. Så udskifter du gæren med 1 tsk. bagepulver, som du blander i melet sammen med salt og de øvrige ingredienser.

Snobrødspind

En tyk pind er også vigtig. Brug bøg, eg eller grene fra frugttræer. Undgå gran, pil eller grene fra buske. De kan ikke holde vægten og/eller de afgiver en grim smag til dit snobrød.

Grenen skal have en tilpas tykkelse, så den ikke knækker under vægten, og den skal have en tilpas længde, så I ikke kommer for tæt på bålet. Afbark den ene ende af pinden. Du kan selvfølgelig også bruge færdigkøbte snobrødspinde og spise utallige snobrød non-stop!

Snobrød med pølser eller syltetøj

Start med at ligge snobrødsdej rundt om pinden, og luk også snobrødsdej i toppen, så du kan komme syltetøj eller en pølse og måske ketchup i, når snobrødet er bagt færdigt. Det tager ca. 10-15 minutter. Bank på det, det skal lyde hult.

Når brødet skal af pinden, skal du være forsigtig da det er varmt. Fyld med pølse, ketchup, syltetøj, ost, chokolade, skinke – ja, hvad som helst du kan finde på. Det er kun fantasien der sætter grænsen.

Luksussnobrød

Skal der være lidt mere luksus over det, så tilsæt krydderier, hakkede krydderurter, knust chokolade, honning, revet ost eller – igen – hvad din fantasi kan komme i tanke om til din lækre snobrød.

Snobrød er verdens hyggeligste brød, og selvom det ikke varer lang tid at bage snobrød, må hyggen gerne vare ved længe efter, at brødene er spist. Det smager dejligt! Nå ja og hvis du mere til verdens bedste brød – så klik på linket her.

Velbekomme!

Kreative Variationer af Snobrødsdej: Fra Traditionelle Til Moderne Fortolkninger

Traditionelt Snobrød:

  1. Snobrødsdej med krydderier: Tilsæt forskellige krydderier til dejen, f.eks. rosmarin, timian eller oregano for en ekstra smagsoplevelse.
  2. Sødt snobrød: Tilsæt kanel og sukker til dejen for en sød variant. Du kan også fylde dejen med chokoladestykker eller nødder.

Fyld til Snobrød:

3. Pølser: Den klassiske kombination. Sno snobrødsdejen rundt om en grillpølse.

  1. Chokolade: Læg et par stykker chokolade inden i dejen, inden du snor den om pinden. Når det bages, vil chokoladen smelte indeni.
  2. Ost og skinke: Læg en skive ost og skinke inden i dejen for en lækker og fyldig smagsoplevelse.
  3. Frugt: Prøv at sno dejen omkring skiver af æble eller banan.

Alternative anvendelser af Snobrødsdej:

7. Pizza-snobs: Brug snobrødsdejen som bund og tilsæt pizzasauce, ost og dine foretrukne pizzafyld.

  1. Snobrødsdej-boller: Form små boller af dejen og bag dem over bålet. De kan spises som de er eller fyldes med syltetøj, chokolade eller hvad du nu har lyst til.
  2. Tærte over bål: Brug snobrødsdejen som tærtebund og fyld den med f.eks. æblestykker, kanel og sukker eller bær og flødeskum.
  3. Snobrødsdej-pandekager: Flad din snobrødsdej ud og bag den som en pandekage over bålet.

Perfekte Drikkevarer til Dit Snobrød: Fra Morgenkaffe til Aftenens Vin

Alkoholfrit:

  1. Te: Især hvis snobrødet er lavet med søde ingredienser, kan en kop sort eller urtete være dejligt.
  2. Kaffe: En klassiker i den danske natur, især til morgen- eller eftermiddagssnobrød.
  3. Kakao: Varm chokolade kan være en hyggelig drik til snobrød, især i koldere vejr.
  4. Saftevand: Til børnene eller dem, der ønsker en sød drik.
  5. Kold mælk: Specielt hvis snobrødet har en sød fyldning eller er lavet med chokolade.

Alkoholiske drikke:

6. Øl: En klassisk, let øl kan gå godt sammen med snobrød, specielt hvis det er en fyldig variant med pølse eller ost.

  1. Cider: En sød eller halvtør cider kan være lækkert til snobrød, specielt hvis det er en frugtagtig variant.
  2. Hvidvin: Hvis snobrødet har en lettere fyldning, som f.eks. grøntsager eller fisk, kan en let hvidvin være en god ledsager.
  3. Rødvin: Til fyldigere snobrød med kød eller kraftigere ingredienser kan en blød rødvin være en god kombination.

Andre drikke:

10. Æblemost: En friskpresset æblemost kan være skøn til efterårets snobrød over bål.

Danmarks Snobrød: En Hyggelig Tradition Bagt Over Åben Ild

Snobrød er kendt som en klassisk skandinavisk aktivitet, især i Danmark. Selvom det præcise oprindelsessted og tidspunkt kan være svært at fastslå, er snobrød dybt forankret i den danske spejdertradition og har været en del af dansk bålhygge i mange årtier.

Idéen om at bage brød over åben ild er dog ikke unik for Skandinavien. Forskellige kulturer rundt om i verden har deres egne varianter af brød eller deje, der bages over åben ild. Men den særlige metode at sno dejen omkring en pind og bage den langsomt over gløder er blevet synonymt med Danmark og den danske udendørstradition.

Så selvom selve konceptet med at bage over ild er globalt, stammer den specifikke tradition med snobrød, som vi kender det i dag, fra Danmark.

Pølsevalg til Det Perfekt Snobrød: Fra Klassikere til Gourmet

  1. Grillpølser: Dette er en klassiker, der altid er et hit. Grillpølser fås i forskellige smagsvarianter og størrelser, hvilket gør dem til en alsidig valgmulighed.
  2. Wienerpølser: Dette er en tynd pølse som er blødere i teksturen og kan give en lækker, saftig oplevelse.
  3. Chorizo: For dem, der ønsker en krydret og smagsfuld pølse. Chorizo kan give dit bagte snobrød et sydlandsk twist.
  4. Medisterpølse: Dette er en dansk favorit, især omkring jul. Den er krydret og fyldig og kan give en dyb smagsoplevelse.
  5. Fransk pølse (f.eks. andouille eller saucisson): Disse er ofte kraftige i smagen og kan tilføje en gourmet-fornemmelse til dit snobrød.
  6. Italienske pølser som salsiccia: Disse har ofte noter af fennikel og kan være lidt krydrede.
  7. Bratwurst: En tysk favorit, der ofte er mere fyldig og kan give en rig smag til snobrød.
  8. Ferske lammepølser: Disse tilføjer en karakteristisk smag, som nogle elsker, især hvis du er fan af lam.
  9. Vegetar– eller veganerpølser: Der findes mange plantebaserede alternativer på markedet nu, som kan tilfredsstille dem, der ikke spiser kød.

Snobrød 2.0: Fem Hacks til den Ultimative Bålhygge

  1. Fordej: Prøv at lave en fordej natten over. Ved at blande gær, vand og halvdelen af dit mel sammen aftenen før, kan du skabe en dybere smag i dit snobrød. Dagen efter kan du tilsæt resten af ingredienserne og fortsætter som normalt.
  2. Varm pinden først: Inden du snor snobrødsdejen omkring pinden, kan det være en god idé at varme pinden op ved at holde den over bålet i et par minutter. Dette kan hjælpe med at forhindre dejen i at klistre for meget til pinden og gøre bagningen mere jævn.
  3. Tyndt vs. tykt: Hvis du ønsker en sprød ydre og blød indre, skal du snore dejen tyndt. Hvis du foretrækker et blødere og mere brød-agtigt resultat, skal du snore dejen tykkere. Eksperimenter for at finde din favorit!
  4. Krydre dejen: Ud over de traditionelle ingredienser kan du tilsætte krydderier, urter eller endda revet ost direkte i dejen for ekstra smag. Overvej krydderier som rosmarin, timian eller oregano eller prøv at tilføje lidt revet parmesan eller cheddar.
  5. “Surprise Inside”: Inden du snor dejen om pinden, kan du tilføje en lille “overraskelse” i midten. Det kunne være et stykke chokolade, en pølsebid, en skive ost eller endda nogle bær. Når snobrødet bages, vil indholdet blive varmt og smeltet – en lækker overraskelse i midten af dit snobrød for at få det bedste snobrød!
Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

5 reaktioner

  1. Snobrødsdej kan også laves på tørgær. Det er nemt at have med, når man er på overnatning i det fri.

    1. Hej Simone
      Det kan jeg ikke se, der skulle være noget i vejen for. Men så ville jeg lade den koldhæve.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

    1. Hej Lone
      Måske. Eller et brød. Dog kan du få problemer med, at dejen ikke har mere hæveevne at give af, når den kommer i ovnen. Så får den en meget tæt krumme og i værste fald bliver det et fladt brød. Men prøv dog. Måske er lykken med dig. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce